Închide

Licitație de peste 6,4 milioane euro pentru modernizarea și extinderea sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare a populației din Cluj-Napoca

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 25, 2022 0 235

Primăria Cluj-Napoca a scos la licitație un contract de 32 de milioane lei (peste 6,5 milioane euro) pentru realizarea unui sistem de înștiințare, avertizare și alarmare a populației municipiului, integrat, extins și modern, care prin distribuirea elementelor constitutive să acopere  întreaga suprafata a orașului. Procedura se va derula în regim de licitație restrânsă, termenul de depunere a ofertelor fiind stabilit în 31 august.

 

Încă de la declanșarea războiului din Ucraina, primarul Emil Boc a anunțat că nu dorește să coboare nivelul standard al Clujului de oraș sigur, motiv pentru care a inițiat actualizarea unui proiect din trecut pentru implementarea unui sistem electronic de avetizare a populației. Consilierii locali au aprobat în luna martie noii indicatori tehnico-economici pentru proiect și un nou termen pentru implementarea sa, 5 ani de zile. Inițial termenul de implementare era de 18 luni.

O analiză comandată de Primărie pentru evaluarea actualului sistem de alarmare arată că acesta este depășit moral și fizic. „Mijloacele ce intră în componența acestuia au în proporție de 85% peste 40 de ani vechime în serviciu, necesită un volum mare de cheltuieli de întreținere și nu prezintă siguranță în funcționare. Sirenele electrice existente nu mai prezintă siguranță în funcționare și în consecință nu se poate realiza cerința asigurării unei alarmări oportune, autentice și stabile în cazul unei situații de protecție civilă.”, se arată în respectiva analiză.

Luna aceasta, Primăria a lansat o licitație restrânsă pentru contractarea unui ofertant care să modernizeze sistemul de alarmare a populației din oraș. Contractul este estimat la peste 32 de milioane lei. Printre cerințele de calificare, ofertanții trebuie să facă dovada că în perioada 2019-2021 au avut o cifră de afaceri egală cu valoarea contractului. De asemenea, trebuie să aibă în echipă persoanal specializat cu minim 3-5 ani experiență, pe partea de IT&C  sau protecție civilă. Ofertele se depun în 31 august, termenul limită al licitației.

„Un prim obiectiv specific al proiectului îl reprezintă transmiterea de mesaje directe și/sau preînregistrate explicite catre populatie. Un alt obiectiv specific, raportat la situația actuală , este posibilitatea ulterioară de integrare a acestuia în sistemul național de înștiințare, avertizare si alarmare a populatiei prin conectare în  rețelele de transmitere operativă a semnalelor de către ISU, care, la randul lui, asigură introducerea/activarea mesajelor primite prin rețele specifice de la IGSU. Se va asigura securizarea sistemului prin utilizarea mediilor de transmitere dedicate protecției civile atat la nivel local cât și național. Conform Proiectului Tehnic, obiectivul constă în edificarea unui sistem de avertizare, înștiințare și alarmare conform prevederilor  OMAI nr. 886/30.09.2005 pentru aprobarea Normelor tehnice privind Sistemul național integrat de înștiințare, avertizare, prealarmare și alarmare a populației, compus din centrale de alarmare, sirene electronice cu putere instalată între 600 și 1200 W,  sirenă mobilă, subsistem de comunicație pentru verificare și control vizual permanent a stării de integritate a elementelor sistemului. Perioada de implementare a proiectului este de 60 de luni și se va executa pe module funcționale (pe zone din UAT), stabilite de către autoritatea contractantă. Documentația tehnică a Proiectului tehnic este clasificată la nivelul de Secret de serviciu”, arată Primăria în cerințele tehnice de la licitație.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu