Închide

Expaţii care conduc multinaţionalele din parcurile industriale ale Clujului

Economie by Kristina Reştea - iun. 16, 2014 0 2556

 

Companiile străine cu investiţii de anvergură în parcurile industriale publice ale judeţului sunt puţine, dar au, cumulat, peste 3.000 de angajaţi la Cluj, fabrici de milioane de euro şi planuri de extindere. ACTUALdeCLUJ vă arată cine sunt managerii care conduc operaţiunile celor mai importanţi investitori străini din Tetarom.

Una dintre cele mai mari companii din judeţ (în top 10 după cifra de afaceri), Emerson, îşi are sediul în parcul industrial Tetarom II, de la Bulevardul Muncii, unde s-a instalat în urmă cu aproximativ şase ani, şi a trecut recent printr-o schimbare de management. Balazs Hopka este general manager de anul trecut (din septembrie 2013) al campusului de la Cluj şi a ocupat anterior, din Budapesta, poziţia de manager al diviziei de Logistică din cadrul Emerson, pentru Europa. Potrivit datelor publice din CV-ul managerului, Hopka este angajat al grupului american de aproximativ 15 ani, încă din 1999, ocupând diverse funcţii în cadrul companiei. Călin Banciu, fostul director general de la Cluj, a preluat funcţia de director general pentru complexul de la Oradea, unde concernul american a anunţat în toamna anului 2012 un nou proiect, când Emerson era deja activ de câţiva ani la Cluj.

Grupul şi-a inaugurat în 2008 campusul din Tetarom II din Cluj-Napoca, când conducerea concernului anunţa că la finalizare grupul va avea peste 2.000 de angajaţi la Cluj, iar investiţiile realizate aici vor depăşi 125 de milioane de euro. Compania avea în 2013, potrivit bilanțului depus la Ministerul Finanțelor Publice, 1.709 salariați. În această perioadă, Emerson are în derulare demersurile pentru construirea unei noi clădiri de birouri în campusul din Cluj-Napoca, pe ultimele spații de teren disponibil, aceasta fiind ultima etapă din dezvoltarea campusului de la Bulevardul Muncii, potrivit conducerii Tetarom.

Cea mai recent inaugurată investiţie de amploare în parcurile industriale aparţine nemţilor de la Bosch, care şi-au deschis oficial centrul de producţie şi cercetare din Tetarom III de la Jucu luna trecută. Directorul general al fabricii de la Cluj este Konrad Kaschek, care a ocupat anterior o funcţie de managing director al Rexroth Bosch Group în Ungaria. Kaschek s-a familiarizat deja cu activitatea de la Cluj, de unde a făcut încă de la inaugurare primele declaraţii publice, în contextul în care conducerea Boch a explicat într-o conferinţă de presă şi ce probleme mai sunt de rezolvat pentru investitorii străini de aici. “În România avem și noi probleme de calitate din cauza transportului. Ar fi de dorit să se îmbunătățeacă conexiunea rutieră și să avem o legătură cu autostrăzile din Ungaria. Suntem convinși că dacă rămânem aici, se va realiza și asta”, a precizat directorul general al fabricii de la Cluj. Acesta a mai menţionat de asemenea că din complexul de la Jucu se colaborează cu celelalte centre Bosch din Europa, cum ar fi Ungaria, Franţa sau Germania.

Unitatea de producție și cercetare a concernului german Bosch a fost inaugurată în 9 mai. În noua fabrică se vor produce componente electronice şi dispozitive de control pentru industria auto din Europa, componente ce vor fi folosite în sistemele de asistenţă la conducere şi în sistemele de siguranţă, dar şi în cele de reducere a consumului de combustibil. Anunţat oficial ca investitor în ianuarie 2012, Bosch şi-a construit unitatea de 38.000 mp, a început producţia şi a anunţat că va avea până la final de an 750 de angajaţi, în producţie şi cercetare. Grupul e prezent la Cluj din noiembrie 2013 cu primul său centru de cercetare-dezvoltare din România, iar activitatea predominantă desfăşurată aici este dezvoltarea de componente electronice şi software pentru produsele fabricate în unitatea locală de producţie. Compania a anunțat o investiție de peste 70 milioane pentru unitatea din parcul industrial de la Jucu și a primit aprobarea pentru un ajutor de stat de 25 de miloane de euro.

În vecinătate operează italienii de la De’Longhi, companie producătoare de electrocasnice, care a preluat fosta hală Nokia şi a mai construit pe un teren din Tetarom III încă o unitate proprie de producţie. Massimo Paronitti este directorul fabricii de la Cluj a italienilor de la De’Longhi, „moştenitorii” fostelor hale Nokia, companie care a părăsit parcul industrial de la Jucu la scurt timp de la instalare. Paronitti a ocupat anterior poziţii în departamentul de Resurse Umane la De’Longhi (din decembrie 2008), iar în experinţa profesională mai are la activ funcţii, tot în domeniul HR, şi în cadrul celebrului grup hotelier Starwood Hotels & Resorts şi la Electrolux Professional. Administraţia judeţeană şi De’Longhi au anunţat la începutul anului 2012 că grupul italian va achiziţiona activele Nokia de la Jucu, iar ţinta de angajări asumată este de 600-1.000 de oameni, la capacitatea maximă de producţie. Investiţia în dotările cu echipament ale halelor a fost anunţată la 30 de milioane de euro. Italienii de la De’Longhi au preluat în vecinătate fostele hale Nokia pentru producţia de expresoare de cafea de uz casnic şi au început activitatea în 2013. Compania a finalizat în această primăvară lucrările la o nouă fabrică, în vecinătate, şi, potrivit celor mai recente date, a trecut de pragul de 400 de angajaţi.

Între timp, a plecat de la De’Longhi unul dintre primii angajaţi ai companiei italiene, Valentin Peter, care ocupa funcţia de resourcing manager la De’Longhi România. Acesta este fostul director adjunct al Tetarom, adică tocmai societatea care administrează parcurile industriale publice de sub umbrela Consiliului Judeţean Cluj. Peter lucrează acum la RSC Consulting, la proiecte pe fonduri europene. „Am plecat din aprilie, pentru că am avut o oferă nouă. Eu am semnat unul dintre primele două contracte, am fost al doilea angajat al De’Longhi, am lucrat doi ani pentru ei şi a fost o experienţă extraordinară”, susţine fostul adjunct Tetarom fost manager în cadrul De’Longhi.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare