Închide

Se schimbă reconversia de la Feleacul. Proiectul are aprobari din 2007, vecinii sunt nemulțumiți

Economie by Kristina Reştea - iun. 17, 2014 0 398

santier Feleacul

 

Documentația care modifică proiectul imobiliar gândit pe fosta platformă a fabricii de dulciuri Feleacul va fi discutată în ședința de joi a Consiliului Local. Vecinii au transmis la primărie nemulțumiri legate de dimensiunea proiectului propus în zonă de case ori blocuri de 4 etaje, de supraîncărcarea rețelei de trafic și a infrastructurii edilitare. Cu toate acestea, ansamblul imobiliar are avize încă din 2007, o primă clădire a fost deja ridicată, iar noua variantă de proiect e de fapt cu un regim de înălțime redus față de propunerea inițială, arată proiectanții.

Dezvoltatorii de la Felinvest, companie controlată de frații Octavian și Călin Buzoianu, fac acum demersuri pentru modificarea proiectului imobiliar, inițial propus ca ansamblu rezidențial și de servicii și transformat ulterior în centru de afaceri (din care s-a și dat în folosință un prim imobil de birouri). Acum, dezvoltatorii de la Felinvest vor să modifice proiectul demarat pe terenul fostei fabrici de dulciuri Feleacul, schimbând și regimul de înălțime nu doar funcțiunile predominante. Astfel, pe platforma unde a fost ridicat un imobil de birouri, dezvoltatorii vor să construiască și un bloc de locuințe de aproape 100 de apartamente, renunțând la o parte din spațiile pentru sedii de companii gândite anterior în cadrul proiectului Cluj Business Center. În varianta 2007, ansamblul era unul rezidențial și avea 660 de apartamente.

Planul Urbanistic de Detaliu al ansamblului de birouri și servicii în noua formulă (cu 5 etaje, alte 2 retrase și încă unul tehnic) și locuințe colective (de până la 10 etaje) va fi analizat în ședința din această săptămână a Consiliului Local. Față de Planul Urbanistic de Detaliu aprobat inițial se propune reamplasarea construcțiilor, reducerea înălțimii imobilelor, reamenajarea incintei și diminuarea numărului de locuințe în favoarea birourilor. În urma procedurii de consultare a populației, s-au adunat însă o serie de observații și plângeri, din partea vecinilor care se declară nemulțumiți de perspectiva construirii unor clădiri de 8-10 etaje într-o zonă unde sunt acum case și blocuri de 4 etaje. Locuitorii din zonă sunt îngrijorați și de posibilele probleme de trafic care se vor crea, dar și de poluarea pe care o va genera traficul adus de aglomerarea noilor funcțiuni. Serviciul Evidență Patrimoniu și Cadastru comunică de asemenea o serie de observații: parcările trebuie prevăzute în interiorul perimetrului proprietății, chiar și cele pentru vizitatori, și se sugerează solicitarea avizului Companiei de Apă Someș pentru a atesta capacitatea rețelelor edilitare de a prelua sarcina adusă de noii consumatori.

Pe de altă parte, proiectantul beneficiarului arată că propunerea (și regimul de înălțime prevăzut) se încadrează atât în prevederile Planului Urbanistic General în vigoare, cât și în cele propuse prin noul PUG, încă neadoptat. Mai mult, potrivit unei Hotărâri de Consiliu Local din 2007, pentru aceeași parcelă s-au permis construcții de până la 12 etaje, propunerea actuală fiind chiar mai “modestă” decât varianta anterioară. Se respectă retragerile necesare față de limitele de proprietate, iar din punct de vedere tehnic procesul de execuție va utiliza soluții cu impact minim asupra proprietăților învecinate, mai precizează proiectantul. De asemenea, există deja un aviz al Companiei de Apă Someș pentru varianta anterioar de proiect, care avea un regim de înălțime mai mare.

Amintim că la prima lansare de proiect, Felinvest plănuia un proiect integral rezidențial, dar de atunci, planurile au trecut prin mai multe modificări succesive de funcțiuni. Pe terenul de pe str. Henri Barbusse, Felinvest a finalizat anul trecut lucrările pentru un imobil de 8.000 de mp de birouri, parte a proiectului unui viitor centru de afaceri, Cluj Business Center. În total, CBC urma să livreze pe piaţă 57.050 mp birouri clasa A şi servicii în două etape. Acum, planurile sunt în curs de modificare. “Urmează să realizăm scara II de birouri, apoi încă o clădire, tot de birouri, de aproximativ 16.000 mp, suprafață desfășurată. Iar ultima etapă va fi una rezidențială. Renunțăm la o parte din spațiile de birouri. Rămâne o suprafață utilă de birouri de aproximativ 32.000 mp, în total”, explica directorul Felinvest, Călin Buzoianu. Noua modificare de proiect vine ca reacție a pieței, unde concurența pe segmentul de birouri a devenit una foarte puternică în ultimii ani

Dezvoltatorii de la Felinvest ar putea relua de luna viitoare lucrările pe fosta platformă a fabricii de dulciuri Feleacul, cu a doua clădire de birouri din proiectatul Cluj Business Center, adică încă 8.000 de mp de spații care ar trebui livrați pe piață înainte de finalul anului. Începerea șantierului și obținerea finanțării aprobate depind însă de obținerea avizelor necesare din partea administrației.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare