Închide

Există un nou termen oficial pentru finalizarea podului Traian. Boc e pregătit să „taie” penalități

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mai 30, 2017 1 1362

Podul Traian are în sfârșit un termen de finalizare asumat de constructorii de la Diferit. Potrivit primarului Emil Boc, obiectivul va fi terminat în 30 iunie. După această dată, edilul a avertizat că este pregătit să aplice penalități dacă acest ultim termen nu va fi respectat.

Termenul de 30 iunie a fost bătut în cuie cu Direcția tehnică, dirigintele de șantier și constructorul, după cum a mai ținut să spună Boc. Edilul a menționat că de la respectivul termen se va relua circulația și, în plus, liniile de transport în comun afectate de lucrările la pod își vor relua rutele tradiționale.

„Deschiderea podului Traian ne va permite să simulăm banda dedicată pentru mijloacele de transport în comun din Mărăști până la Primărie. În această vară prioritatea noastră e să facem această bandă dedicată. Dar, atenție, nu vrem să o facem ca la București și să o închidem mâine”, a anunțat primarul.

Edilul a mai spus că în prezent se mai derulează și o licitație pentru achiziția a încă 50 de autobuze noi care se vor adăuga celor 20 troleibuze deja cumpărate și celor 50 de alte autobuze dar ceea ce va fi un plus pentru transportul în comun și încurajarea oamenilor să-l folosească.

Închiderea circulație din zona podului Traian a dat peste cap traficul din Cluj. De redeschiderea circulației pe pod depinde și un alt proiect anunțat de primărie pentru a-i încuraja pe clujeni să utilizeze mijloacele de transport în comun – crearea de benzi dedicate pe ruta Bulevardul 21 Decembrie 1989 – Memorandumului.

Podul Traian avea ca termen de finalizare 6 luni. Oficialii Primăriei au spus că cele 6 luni calculate de proiectanți pentru finalizarea lucrărilor și asumate în documentația de licitație, apoi de către firma câștigătoare, sunt efectiv luni de lucru. Ori, în cazul lucrărilor de construcție a podului Traian au fost luni de iarnă în care nu s-a putut lucra.

Lucrările de refacere a podului Traian din centrului orașului au fost estimate de primărie la peste 6,7 milioane lei. Licitația a fost programată în 20 iunie 2014 iar criteriul de adjudecare a fost prețul cel mai scăzut. La procedură au participat patru ofertanți, adică, în ordinea ofertelor: Dacia Faber cu subcontractant Modern Bau (controlată de familia Buzoianu) și cu terț susținător Recon (cel mai mic preț, peste 5,4 milioane lei), Doralex (peste 5,8 milioane lei), Diferit (peste 5.976.000 lei) și ARL (peste 5.994.000 lei). Contractul a fost atribuit abia în martie 2015 către firma Doralex, oferta aflată pe primul loc ca cel mai mic preț fiind descalificată. 

Licitația a fost atribuită inițial unei firme cu o ofertă neconformă. Lucrările n-au început decât în 2016

Diferit a reușit, după contestații la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor să întoarcă rezultatul procedurii, demonstrând că Doralex a avut o ofertă neconformă. În aprilie 2015. În mai, primăria a adjudecat contractul către Diferit. Cu termen de execuție 6 luni și o valoare de peste 5,9 milioane lei.

Lucrările au început abia în august 2016. Primăria a motivat că șantierul n-a putut debuta mai repede întrucât în oraș erau deja în lucru șantiere pe artere din centru și o eventuală închidere a podului ar fi adus doar probleme traficului din Cluj.

Primăria se tot chinuiește să facă podul din 2013

O parte din trotuarul podului din zona străzii Traian s-a surpat în 2013 iar de atunci primăria clujeană face demersuri pentru modernizarea obiectivului. În primăvara lui 2014, primaraul Emil Boc a prezentat o variantă privind modul în care va arăta podului, proiectul aparținând Expert Proiect 2002. Designul pentru acesta este unul clasic, cu zona pietonală și piste de biciclete principala condiție a primăriei fiind ca noul pod să fie stabil și să facă față traficului auto din centrul orașului. Potrivit proiectului, podul va fi construit de la zero, va avea la final circa 32 de metri, două benzi pe sens, trotuare și bandă pentru biciclete de 1,6 metri.

Primarul Emil Boc a făcut declarații despre Podul Traian la emisiunea City Plus difuzată pe Antena 1 Transilvania.

 

Un comentariu

  1. Ce aroganta de comunist cum isi cearta el sponsorii. I-85 3 mile pod de autostrada 8 benzi prabusit si redeschis in 6 saptamani. Un pod peste un scuipat de apa dureaza 1 an de zile cu niste costuri de autostrada. Nu.i bai ca o sa.l mă votati si peste 4 ani

Scrie un comentariu