Închide

EXCLUSIV Pudelul șefului PSD Cluj, scos la produs. Cu 25.000 de lei a facturat o Primărie pentru nimic

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - oct. 30, 2019 2 3841

A fost așezat în conducerea PSD Cluj și din postura aceasta a ieșit să producă niște bani. Într-un mod absolut abuziv, șeful departamentului juridic al PSD Cluj și membru în noul birou județean de conducere, Vladimir Mătușan s-a prezentat în ședința Consiliului Local Baciu, din 24 octombrie, ca să le dea un „sfat” colegilor de partid. Strigător la cer e faptul că după această intruziune politică absolut abuzivă – pe care el a numit-o „consultanță juridică” – a trimis o factură către Primăria Baciu în valoare de, atenție, 25.000 de lei. Mai precis spus, Mătușan s-a dus să-și „ajute” colegii într-o speță de ordin politic, și cu un drum a zis să ia și-o mână bună de bani, că doar primarul PSD-ișt nu dă de la el din buzunar, ci din bugetul public (contractul furnizat de o sursă din PSD).

 

Primarul PSD-ist, Janos Balazs, se fâstâcește când e întrebat despre contractul pe care l-a semnat cu colegul său de partid

Nu s-a aplicat nicio procedură administrativă legală care să stea la baza semnării contractului dintre viceprimarul PSD-ist cu atribuții de primar, Janos Balazs, și colegul său de partid, Vladimir Mătușan (care, pe deasupra mai deține și mandat de consilier județean). Când și-a dat seama că a comis o grozăvie, că și-a asumat un contract pe care forul local nu-l autorizase în prealabil, pentru care nu avea nici aviz din partea direcțiilor de specialitate din Primărie, Janos Balazs s-a speriat și a început să sune cu disperare în stânga și în dreapta. „El, Mătușan a venit singur, pur și simplu, și s-a oferit să reprezinte Primăria, că avem aici situația aceasta de desemnare a consilierului cu atribuții de viceprimar”, a spus cu vinovăție primarul Janos, când a fost chestionat de redactorul Actual de Cluj despre cadrul legal care a stat la baza încheierii contractului. Sigur, acum primarul spune că nu-i va plăti nici un ban lui Mătușan, mai ales că factura de 25.000 de lei a ajuns și pe emailul secretarului de comună, care i-a comunicat că s-a cam băgat într-o ilegalitate. „Domnul Mătușan s-a angajat că va elabora o documentație, că va scrie niște proiecte de Hotărâre, dar nu a scris nimic. Chiar dacă eu am semnat contractul, nu am de ce să plătesc. Pentru că el oricum nu a respectat ce scrie în contract. Poate să ceară cât vrea el, eu nu am cum să plătesc”, a spus Janos Balazs.

Primăria decontează din bani publici pentru interesele politice ale PSD?

De fapt, despre ce a fost vorba? PSD are o amplă dispută cu PNL, în privința împărțirii funcțiilor de la nivelul administrației locale Baciu. Deci, o chestiune pur politică, pe seama căreia Mătușan a vrut să mulgă niște bani publici. Ne aducem aminte că primarul ales din Baciu (tot PSD și el), a fost demis din funcție din pricina situației de incompatibilitate în care s-a aflat. Atribuțiile sale de primar au fost preluate de colegul său de partid, viceprimarul în funcție, Janos Balazs. A rămas, așadar, să se dispute locul de viceprimar, lăsat liber de Janos, între consilierii PSD și cei ai PNL. PSD deține o majoritate destul de slabă în forul local, având în plus față de PNL doar un consilier local, respectiv 9 consilieri la 8 consilieri. Liberalii au reușit să-l convingă pe unul dintre consilierii PSD să voteze în favoarea lor, iar cu ajutorul UDMR au adunat numărul necesar de voturi pentru a-l impune pe Cosmin Maier în poziția de consilier cu atribuții de viceprimar. În urma presiunilor exercitate de șefii PSD, consilierul local care a votat în favoarea PNL a demisionat, fiind considerat un „trădător”. A intrat, la rând, un alt consilier local PSD așa că majoritatea social-democraților este din nou asigurată în forul administrativ al comunei Baciu. De prin august, PSD-iștii tot fac demersuri, calcule și planuri, pentru recâștigarea locului de viceprimar în comuna Baciu. La ședința Consiliului Local din 24 octombrie, Mătușan s-a prezentat tocmai în acest scop, de a forța introducerea pe ordinea de zi a două Proiecte de Hotărâre. Unul prin care i se retrăgeau atribuțiile de viceprimar lui Cosmin Maier (PNL), iar cel de-al doilea, prin care i se delegau atribuțiile de viceprimar unui consilier PSD. Numai că proiectele nu dispuneau de aviz din partea comisiilor de specialitate ale Consiliului Local, astfel că nu puteau fi introduse pe ordinea de zi.

„Noi l-am întrebat ce caută în ședință. În ce calitate a venit?”

Consilierii PNL din Baciu au povestit pentru Actual de Cluj că s-au mirat și ei de atitudinea de moșier afișată de Mătușan, mai cu seamă că acesta nu s-a sfiit să le răspundă arogant că a încheiat un contract cu Primăria, deși el oferea consultanță politică pentru PSD: „Noi l-am întrebat pe Mătușan dacă a venit în ședință în  calitate de consilier județean, pentru că ședințele sunt publice, și avea tot dreptul să fie acolo în această calitate. Surpriza a fost când a răspuns că n-a venit în calitate de consilier județean, ci în calitate de avocat, pentru că are încheiat un contract cu Primăria. Noi nu știam lucrul acesta și chiar i-am citit paragraful din lege care spunea în ce condiții poate fi angajată consultanța juridică de către Primărie, dar nu cred că i-a păsat foarte mult”, a spus unul dintre consilierii PNL pentru Actual de Cluj. Interesant este că ședința a fost suspendată, tocmai pentru că proiectele de hotărâre nu puteau fi introduse pe ordinea de zi. Cu toate acestea, la câteva zile distanță, a venit și factura pentru Primărie. Suma solicitată de Mătușan pentru că s-a deplasat la Primăria din Baciu, 25.000 de lei.

Mătușan este pupila agramată a noului președinte PSD Cluj, prezentânu-se peste tot cu titlul „Av.asis.univ.dr”, deși are mari probleme în a formula propoziții corecte. El mai are multe alte bube și un larg istoric în a căpușa instituții de stat, dar vom reveni curând cu amănunte pe marginea acestui subiect.

Vezi text mai jos:

Agentul PSD care dansează cum îi cântă boss-ul de la Aeroport, în tribuna Consiliului Județean

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare