Închide

EXCLUSIV MAPN, pentru actualdecluj.ro: „Ce s-a întâmplat la Turda este o regretabilă eroare. Dar nu uitați că în urmă cu un an militarii români au fost la Stalingrad unde au fost comemorați soldații români”

Actual de ClujTop News by Catalin Suciu - mai 29, 2020 3 970

Ministerul Apărării Naționale a reacționat la solicitarea actualdecluj.ro după incidentul de ieri de la Turda, când armata și autoritățile au depus coroane de flori la un monument dedicat soldaților ruși, cu ocazia Zilei Eroilor, și nu pe parcela dedicată soldaților români.

„Au fost două momente simultane în care s-au depus coroane de flori. La Monumentul Eroilor din Piața Centrală din Turda și la cimitir, unde s-a greșit”, spune Oliver Anghel, purtătorul de cuvânt al MAPN.

Câțiva militari au depus coroane de flori în cimitirul din municipiu. Dintr-o regretabilă eroare ei au depus coroanele la monumentul eroilor ruși și nu la români. Este o eroare din cauza emoțiilor, probabil. Pe de altă parte, Ziua Eroilor se referă la toți eroii căzuți în luptă pe teritoriul României. Autoritățile publice, instituțiile de orice fel și cetățenii au obligația să îngrijească toate mormintele de pe teritoriul României. Există și reciprocități. Acum un an de zile, militarii români au fost în Rusia, unde au fost comemorați militarii români căzuți la Stalingrad. Legea spune clar că se depun coroane pentru toți soldații care sunt pe teritoriul țării. La Turda a fost o greșeală,  dar nici nu le putem reproșa colegilor noștri că nu s-a respectat legea, fiindcă legea spune să respectăm toate mormintele. Este un fapt care s-a întâmplat, este o situație delicată din punct de vedere emoțional. S-a întâmplat ce s-a întâmplat, s-a depus coroana și s-a mutat apoi, dar nu e o greșeală din punct de vedere legal”, a spus pentru Actualdecluj.ro  Oliver Anghel, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale.

Cum s-a ajuns la așa ceva, din moment ce în acel loc erau doar scrieri în alfabetul chirilic? Vor fi trași la răspundere cei care au participat?, l-am întrebat.

„Acum interpretați legea? Știu doar că s-a greșit. Probabil din cauza emoțiilor. Nu știu cine sunt colegii care au participat, nu le știu numele, eu sunt la București, dar nu le putem imputa că au încălcat legea.  Analizăm ce s-a întâmplat și vedem ce stabilesc colegii de acolo. Nu știu cine a coordonat evenimentul. Colegii noștri sunt depunători de coroane acolo, nu știu cine a condus evenimentul” ,  a mai spus Anghel.

Reamintim, gafă de proporții în 28 mai la Turda, de Ziua Eroilor, eveniment în cinstea soldaților care au murit în război. Autoritățile civile și militare din Turda au confundat cimitirul și au depus coroane de flori și au oferit onoruri militare soldaților ruși, nu celor români. S-au depus coroane cu flori și s-au oferit onoruri militare în cinstea soldaților care au murit în război. La cimitir a fost prezent și un preot militar pentru a vorbi despre eroii cazuți în luptă. Doar că s-au făcut toate aceste lucruri în fața unui monument dedicat soldaților ruși. Mai multe persoane prezente la eveniment au sesizat gafa făcută și le-au atras atenția soldaților că au confundat cimitirul. Pentru ca momentul să fie caraghios până la capăt, reprezentanții autorităților și ai armatei au mutat la final coroanele depuse la monumentul rușilor pe parcela destinată soldaților români.

Citiți și:

Gafă la Turda, au încurcat cimitirele: autoritățile locale au oferit onoruri militare soldaților ruși, nu celor români

3 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare