Închide

Județul pune la bătaie premii de peste 4,5 milioane de euro pentru realizarea primului Centru Integrat de Transplant din țară la Cluj. La toamnă se așteaptă un câștigător

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 29, 2020 0 511

Concursul de soluții pentru creionarea unui Centru Integrat de Transplant cu 300 de paturi, unic în România, pe strada Victor Babeș din centrul municipiului Cluj-Napoca a fost lansat. Premiile sunt de peste 4,5 milioane de euro, iar data limită pentru depunerea proiectelor este ziua de 28 august. După cum a anunțat arhitectul șef al județului este cel mai mare concurs organizat în țară la nivelul premiilor, dar și unic, având în vedere că vizează arhitectura medicală dar și realizarea unui Centru Integrat de Transplant care nu mai există în România.

„Scopul acestui concurs este de a selecționa, în vederea atribuirii contractului de proiectare, cea mai bună soluție pentru un Centru Integrat de Transplant, situat în zona centrală a Municipiului Cluj-Napoca, în cadrul Ansamblului Clinicilor Universitare. Centrul Integrat de Transplant va face parte din structura Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj. Proiectul are un puternic caracter inovator, urmărind realizarea primului centru de transplant din țară care acomodează toate facilitățile necesare pentru patru tipuri de transplant: transplant de cord, transplant de plămân, transplant hepatic și transplant renal. Proiectul Centrului Integrat de Transplant își propune să ofere un exemplu de bune practici atât în ceea ce privește arhitectura medicală, cât și în ceea ce privește inserția unui volum de arhitectură contemporană într-un sit istoric, eterogen.Concursul de soluții este public, într-o singură fază, deschis pentru România, țările Uniunii Europene și Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană”, arată Ordinul Arhitecțiilor, cei care se ocupă de organizarea concursului pentru Consiliul Județean din Cluj.

PREMIILE ACORDATE

Premiul I: contractul de proiectare cu valoare estimată
la nivelul sumei de 4.252.500 EUR, fără TVA

Premiul II: 60.000 EUR
Premiul III: 30.000 EUR
Mențiunea I: 5.000 EUR
Mențiunea II: 5.000 EUR

JURIUL CONCURSULUI

Membri titulari:
1. Arh. Claudiu Salanță – arhitect șef CJ Cluj
2. Dr. Andrei Leșan
3. Dr. Peter Jaksch
4. Arh. Ștefan Bâlici
5. Arh. Oana Gavriliu
6. Arh. Dirk D’herde
7. Arh. Andrei Șerbescu

Membri supleanți:
8. Dr. Alexandru Coman
9. Arh. Silviu Aldea

Președintele Consiliului Județean a anunțat la începutul lui 2019 că instituția pregătește un Centru Integrat de Transplant (unde să se realizeze operaţiunile de transplant în ceea ce priveşte partea de rinichi, plămâni, inimă sau ficat) pe un teren de 1,5 hectare de la Spitalul de Pneumoftiziologie. Este vorba despre terenul unde a fost început un proiect de mall, Akademia Center, la care s-a renunțat după criza din 2008. Pe teren, instituția a mai avut idei să facă un parking sau o clădire pentru spitalul de copii. De anul trecut, proiectul a fost reorientat înspre acestă nouă funcțiune medicală, de Centru de Transpalnt, mai ales că s-au făcut sesizări că Institutul de Transplant Renal din Cluj funcționează în spații improprii.

Despre schema financiară a proiectului, Tișe spune că investiția ar urma să se facă cu fonduri de la bugetul Consiliului Județean, dar și cu bani europeni și că estimează că în cel mult 5 ani se va ridica acest centru.

CJ Cluj a contractat pentru 130.000 de lei Ordinul Arhitecților din România pentru a pregăti un concurs de soluții în urma căruia să se găsească cea mai bună variantă și să contracteze un proiectant pentru acest viitor Centru.

sursa foto: DAN BODEA-Transilvania Reporter

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare