Închide

UPDATE EXCLUSIV: Fraudă electorală de zile mari la Cluj. Partidul lui Băsescu și-a fabricat dosare fictive pentru 10 candidați, în localitatea Izvorul Crișului

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - aug. 17, 2020 0 9128

Șeful Circumscripței electorale Izvorul Crișului, Gabriel Oltean, a trăit experiența vieții sale, după ce a constatat că a validat candidaturile unor persoane, pe listele PMP, care de fapt nu-și dăduseră acordul să devină candidați la Consiliul Local.

Gabriel Oltean a confirmat pentru Actual de Cluj că a sesizat organele de cerectare penală, inclusiv Biroul Electoral Județean.

„Sâmbătă am fost sesizat că una dintre persoanele înscrise pe lista de candidați, o femeie, habar nu avea că fusese inclusă. I-am contactat pe toț cei înscriși pe listă. 10 dintre cele 11 persoane au spus că nu și-au dat acordul și că nu știau că sunt candidați la Consiliul Local. Oamenii au venit și au depus contestații. Eu, în calitate de președinte de circumscripție electorală, am fost la judecătorie cu contestațiile, am sesizat organele de cercetare penală și am anunațat și Biroul Electoral. O anechetă este acum în desfășurare așa că asta este tot ce pot să vă spun”, a precizat Gabriel Oltean.

Potrivit informațiilor Actual de Cluj, descoperirera fraudei s-a petrecut într-un mod de-a dreptul amuzant. Reprezentantul PMP din localitate s-a deplasat cu dosarele candidaților la circumscripția electorală Izvorul Crișului, pentru înscrierea candidaturilor la Consiliul Local. Cum toate documentele păreau să respecte prevederile legale, candidaturile au fost validate, conform Hotărârii semnate de președintele Circumscripției electorale.

Unul dintre membrii circumscripției a observat, ulterior, că pe listă se afla și mătușa sa. Șocat de descoperire a sunat-o pe mătușă să o întrebe: „Mătușă, tu candidezi la Consiliul Local?”. Mătușa s-a arătat la rândul ei șocată. Ea a povestit că un localnic, reprezentant PMP, ar fi venit să-i ceră o semnătură pentru susținere, spunându-i că vrea să candideze la Consiliul Local Izvorul Crișului. Femeia a spus că semnează pentru el și chiar dacă n-a înțeles de ce i se cere și o copie de buletin, i-a dat-o omului, fiind vorba despre o personă pe care o cunoștea. După ce a fost informată că oficial este candidată la Consiliul Local, femeia s-a prezentat revoltată la Circumscripția electorală pentru a depune contestație.

Între timp, președintele Circumscripției electorale i-a contactat pe toți ceilalți candidați de pe lista PMP, dovedindu-se că 10 dintre cei 11 înscriși habar nu aveau că datele lor de identitate fuseseră utilizate pentru a fi întocmite liste de candidaturi la Consiliul Local Izvorul Crișului, la alegerile programate în 27 septemebrie. Toți cei 10 au depus contestații chiar de sâmbătă. Oamenii au fost luni să dea declarații la parchet, spun sursele Actual de Cluj.

Cum arătau dosarele falșilor candidați

Conform prevederilor legale, fiecare candidat are obligația să semneze/completeze un set de declarații, respectiv declarațiile de avere/interese, declarația de acceptare a candidaturii și declarația pe proprie răspundere cum că persoana nu a colaborat cu securitatea. Candidații fictivi ai PMP aveau completate toate aceste declarații, spun sursele Actual. O singură persoană ar fi completat și semnat în numele tututor canidaților fictivi. În ce privește declarațiile de avere – care implică declararea bunurilor/proprietăților/veniturilor – la toate categoriile erau trasate linii/spații libere, de parcă cei 10 candidați ar fi săraci lipiți pământul. O parte dintre acești candidați fictivi ar fi de origine maghiară, mai spun sursele Actual de Cluj.

Principalul avantaj al unui partid, prin desemnarea unui număr mare de candidați îl constituie posibilitatea desemnării unor reprezentanți în secțiile de votare. „Dacă frauda va fi dovedită, PMP Cluj își poate lua adio de la această campanie electorală și de la cele care vor urma”, a comentat o sursă din cadrul Biroului Electoral Județean.

PMP este partidul care pentru luna august a încasat de la Autoritatea Electorală Permanentă suma de 201.667,44 de lei, conform prevederilor Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și
a campaniilor electorale.

Dosarele de candidaturi fictive au fost însușite, prin semnătură și parafă de partid, de președintele PMP Cluj, senatorul Vasile Cristian Lungu, cel care se prezintă un mare susținător al valorilor creștine. În presă, Lungu a fost descris drept „teologul” care a mutilat Legea Educației și a interzis „activitățile de răspândire” a unei teorii în instituțiile de învățământ din România: cea care studiază identitatea de gen. Același Lungu a venit în 2019 în  Parlament în scaun cu rotile, pentru a atrage atenția presei, acuzând o situație „delicate”: o operație care nu suporta amânare, dar care, totuși, nu l-a putut împiedica să participe la votul de demitere a premierului PSD de la vremea respectivă, Viorica Dăncilă.

Contactat de Actual de Cluj, senatorul Vasile Lungu a transmis că el a semnat candidaturi pentru 130 de organizații, și din județul Sălaj, și din Cluj, și că nu avea cum să-i verifice pe toți. „Omul care a adus candidații in Izvorul Crisului să își asume situația”, a spus Lungu, adăugând totodată că: „poate cineva i-a forțat pe oameni să se retragă”. La întrebarea cine ar fi putut să-i forțeze, Lungu a răspuns: „nu știu ce s-a întâmplat”.

„Persoana acesta, Albert Kovacs (candidatul PMP din Izvorul Crișului) – n.red) a venit în urmă cu 2 luni la noi în Birou să ne spună că vrea să candideze. Noi nu aveam pe nimeni la Izvorul Crișului și am acceptat. I-am spus să-și facă listele de candidați și să-i dea drumul la campanie. Mai mult nu știu. Eu acum sunt ocupat cu candidatura mea la Consiliul Județean Cluj. Sunt la Biroul Electoral Județean”, a comentat Lungu.

Vom reveni cu informații pe merginea acestui subiect

Sursa Foto: Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.