Închide

O selecție din colecția de dantele a uitatului Muzeu al Industriei din Cluj poate fi admirată de miercuri

Actualitate by Actual de Cluj - aug. 17, 2020 0 298

O selecție din colecția de dantele a uitatului Muzeu al Industriei din Cluj poate fi admirată într-o expoziție la Muzeul Etnografic.

Expoziția va fi vernisată miercuri la ora 15 și urmărește să aducă în atenția vizitatorilor o instituție muzeală clujeană aproape uitată: Muzeul Industriei, constituit în anul 1887 și deschis vizitatorilor în anul următor. ”Muzeele industriei sau muzeele tehnologice, cum au mai fost numite, își propuneau să ofere meșterilor și micilor industriași atât exemple de produse comercializabile pe plan local, național și chiar internațional, cât și modele, materiale, unelte care să-i ajute să atingă acest deziderat”, arată Muzeul Etnografic al Transilvaniei. ”Aceste muzee funcționau în strânsă legătură cu atelierele și școlile industriale locale, operele elevilor, mostrele pe baza cărora se lucra în aceste instituții de învățământ intrând și ele în colecțiile muzeului alături de capodoperele unor meșteri renumiți sau împreună cu artefacte decorate vechi, cu valoare muzeală”.

Muzeul Industriei funcționa, la Cluj, în actualul sediu al Universității Tehnice de pe strada George Barițiu.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei deține o colecție de dantele formată din piese istorice, mostre de dantelă și piese complicate, cu o valoare estetică ridicată. La vernisajul de miercuri pot participa maxim 20 de persoane dar acesta va fi transmis și în direct pe contul de Facebook al muzeului.
În cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, expoziția va fi prezentată în același zi, de la ora 16, în limba maghiară, în aceleași condiții de prezență limitată la maxim 20 de persoane. În plus expoziția va fi deschisă până în 20 septembrie, de miercuri până duminică, între orele 10-18, ultima intrare la ora 17.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare