Închide

Eveniment cu graffiti și muzică electronică experimentală în direct în memoria apreciatului artist clujean de muzică electronică Rodion Roșca

Actualitate by Actual de Cluj - dec. 17, 2022 0 254

Eveniment cu graffiti și muzică electronică experimentală în direct în memoria apreciatului artist clujean de muzică electronică Rodion Roșca.

Evenimentul are loc în 20 decembrie, seara de la ora 19, la centrul cultural MushuRoi, din piața 1 Mai, și e organizat de Centrul Cultural German. Participă grafferul Kero Zen cu o sesiune de live painting, Andrei Cucu cu instalația de sunet, Andrei Bucurenci cu un live set și Lumilor România cu vopsea electroluminescentă.

”În decembrie 2019 ascultam împreună un DJ-set inspirat de avangarda muzicală care a luat naștere în perioada comunistă alături de Mark Reeder din Germania și Rodion G.A. din România. Nu știam pe atunci că aceea va fi ultima ultima prezență pe scenă a artistului clujean cu care am colaborat de-a lungul anilor în diverse proiecte. Acum vă invităm să îi aducem împreună un omagiu lui Rodion Ladislau-Roșca, a cărui muzică inspiră în continuare prin autenticitate, compoziții excentrice și beat-uri puternice. Muzica lui Rodion G.A. a stat sub semnul creativității și al experimentului și, deși, a fost pierdută pentru multă vreme, a revenit atât în colecțiile fanilor veterani cât și în rândul generației tinere”, arată Centrul Cultural German.

În memoria lui Rodion G.A., Kero Zen, Andrei Cucu și Andrei Bucureci au colaborat la realizarea unui proiect interdisciplinar, The future is history. Îmbinând diverse forme de expresie artistică – graffiti, artă anamorfică, sunet și lumină, proiectul aduce un omagiu pionierului muzicii electronice românești și primului ”one-man band” din România.
Cunoscut drept ”părintele muzicii electronice românești”, Rodion Ladislau Roșca a compus, în anii `70 și `80 ai regimului comunist, unele dintre cele mai inovative melodii utilizând un magnetofon Tesla B 90, prin supraimprimări succesive, fără niciun sintetizator. Casetele prăfuite au fost readuse la viață în ultimii ani iar muzica ascunsă pe benzile magnetice redă sunetul brut cu tente rock și psihedelic, ca un protest la îngrădirea culturală din comunism. ”Despre proiectul artistului înființat în 1977– Rodion G.A., se pot spune multe, însă mai grăitoare rămâne muzica lui. Artistul a fost redescoperit în anii 2010 urmând o serie de apariții internaționale, interviuri și noi proiecte, cărora Rodion s-a dedicat în ciuda problemelor de sănătate. Pasiunea acestuia pentru compoziția futuristică și experiment a cucerit atât publicul generației vechi cât și publicul tânăr”, arată CCG.

Kero Zen este unul dintre „motoarele” mișcării de Street Art și Graffiti din România care încearcă în mod aproape obsesiv să treacă dincolo de formă pentru a găsi esența. Clujean ”prin adopție”, dar nomad declarat, Kero Zen a avut un traseu artistic mai puțin previzibil. Anii de ”vagabondaj” în care s-a format și interesul pentru simbolurile numerice şi grafice din sfera ezoterismului îi definesc astăzi stilul, aducând un suflu nou artei stradale prin realizarea unor lucrări de artă murală tratate monumental.

Kero face parte din N.O.M. Crew (Novus Ordo Muralis) împreună cu Irlo si Ocu. Artistul este co-autor al picturii murale de pe strada Constanța, realizată în toamna anului 2021 în cadrul proiectului „ApropiatiSpargemZidurile”, inițiator al proiectului „Arta în curtea Școlii” precum și unul dintre cei implicați în realizarea picturilor de pe tramvaiele din oraș.

Andrei Cucu e un artist sonor, sound designer și compozitor din Berlin, care pune la încercare limitele dintre sunet, text, spațiu și natură. Operele lui abordează deseori traduceri între aceste limbaje, cu un focus special pe sunet, explorând interstițiile, corelațiile și interacțiunile posibile. Instalațiile sale au fost prezentate în cadrul a diferite expoziții și performance-uri în cadrul galeriei Errant Sound, a cărei membru este din 2019. Diferite piese radiofonice au fost difuzate pe postul independent colaboradio și pe Deutschlandfunk Kultur. Duo de improvizație electronică și poezie Bass Clef Poetry împreună cu Tony Elieh. Ca parte a echipei a Studioului de Muzică Electroacustică a Akademie Der Künste Berlin, Cucu a colaborat printre alții cu Arnold Dreyblatt, Carola Baukholt, Samir Odeh-Tamimi sau Juliana Hodkinson.

Andrei Bucureci este curator, muzicolog, art director și antreprenor cu o experiență de peste zece ani în radio, muzică și artă. A fost colaborator Radio Guerrilla, Electronic Beats by Telekom, Metropotam. Este absolvent de arhitectură, artă și design.

Citește și:

Istoria rock-ului clujean: Câteva dintre numele reprezentative ale Clujului

Rodion Ladislau Roșca este cunoscut sub numele de scenă Rodion GA, dar și pentru tehnica sa foarte neobișnuită de a înregistra piese, prin supraimprimare pe benzi de magnetofon. Absolvent al Liceului de Muzică din Cluj, unde a studiat clarinetul, Rodion și-a înregistrat timp de șapte ani, din 1970, prin metodele proprii, în apartamentul său, peste 70 de cântece. În 1977 pune bazele formației Rodion G.A., continuând să scrie muzică după propria filozofie. Formația este considerată revelația rock a României și activează doar câțiva ani, până în 1983. A fost redescoperit în 2002 de colectivul de muzicieni Future Nuggets care, împreună cu casa de producție londoneză Strut Records i-au lansat în mai 2013 primul album integral semnat Rodion G.A.

Rodion GA ajunge în The Guardian: „superstarul pierdut al României lui Ceaușescu”

Fondatorul muzicii electronice românești, Rodion GA, concert în Londra

Nici un comentariu

Scrie un comentariu