Închide

Fondatorul muzicii electronice românești, Rodion GA, concert în Londra

Cultură by Actual de Cluj - nov. 26, 2018 0 883

Fondatorul muzicii electronice românești, clujeanul Rodion Roșca, are concert nu altundeva decât în Londra, la cei 65 de ani ai săi.

După o absență de patru ani de pe scena muzicală britanică și după ce, în luna aprilie a acestui an, celebrul cotidian The Guardian publica un articol elogios la adresa sa, Rodion Ladislau Roșca, cunoscut în întreaga lume drept „părintele muzicii electronice” şi al curentului New Wave din România, revine la Londra pentru un concert mâine seară, ca invitat special al curatorului britanic David Ellis organizat la centrul artistic independent The Horse Hospital ce promovează orientările avangardiste în artă. Concertul de mâine al lui Rodion ROșca marchează 25 de ani de la înființarea cunoscutului spațiu underground londonez și reunește un grup de artiști a căror practică este ancorată în interdisciplinaritate: artistul și jurnalistul britanico-polonez Simon Tyszko, violoncelistul și compozitorul lituanian Anton Lukoszevieze, regizoarea și fotografa rusă Liijana Jakovlevna, regizorul și pictorul scoțian Louis Bennasi, și arhitecta româncă Miruna Stroe. La finalul serii, Rodion Roșca își prezintă într-un concert câteva dintre creațiile sale originale.

Rodion Ladislau Roșca este cunoscut sub numele de scenă Rodion GA, dar și pentru tehnica sa foarte neobișnuită de a înregistra piese, prin supraimprimare pe benzi de magnetofon. Absolvent al Liceului de Muzică din Cluj, unde a studiat clarinetul, Rodion și-a înregistrat timp de șapte ani, din 1970, prin metodele proprii, în apartamentul său, peste 70 de cântece. În 1977 pune bazele formației Rodion G.A., continuând să scrie muzică după propria filozofie. Formația este considerată revelația rock a României și activează doar câțiva ani, până în 1983. A fost redescoperit în 2002 de colectivul de muzicieni Future Nuggets care, împreună cu casa de producție londoneză Strut Records i-au lansat în mai 2013 primul album integral semnat Rodion G.A. Ultimul concert susținut de Rodion GA la Londra a avut loc la legendarul club Café OTO în 2014.

Citește și:

Rodion GA ajunge în The Guardian: „superstarul pierdut al României lui Ceaușescu”

Istoria rock-ului clujean: Câteva dintre numele reprezentative ale Clujului

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags