Închide

Artişti ai Şcolii de la Cluj, la celebrul centru Pompidou, în deschiderea sezonului România-Franţa

Cultură by Kristina Reştea - nov. 27, 2018 0 294

 

Mai mulţi artişti care lucrează sau au studiat la Cluj sunt prezenţi zilele acestea în unul dintre cele mai cunoscute centre de artă din lume: Pompidou Paris. Lucrările de artă vor fi expuse în cadrul „Sezonului România-Franţa”, deschis azi oficial de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, alături de cel al României, Klaus Iohannis.

„Sezonul României la Centrul Pompidou va pune în evidență, prin operele prezentate, un extraordinar laborator de creativitate artistică, în egală măsură intim și profund, legat de scrierea istoriei artei moderne și contemporane”, arată organizatorii. Printre artiştii reprezentanţi la celebrul centru de artă parizian se numără Cornel Brudaşcu, Adrian Ghenie, Victor Man, Ciprian Mureşan, Mihai Olos şi Şerban Savu, reprezentaţi de Galeria Plan B, lansată de Mihai Pop şi Adrian Ghenie, cu sediu şi la Fabrica de Pensule în Cluj.

Deschiderea Sezonului România-Franţa:

 

 

Organizatorii detaliză programul artistic. „Centrul Pompidou deține un reper absolut al artei moderne: Atelierul Brâncuși. Acesta va fi unul dintre spațiile principale ale sezonului cu o instalație a lui Mihai Olos (1940 – 2015), creatorul vizionar și artistul carismatic, urmată de o întâlnire între Ciprian Mureșan și Şerban Savu care îl vor transforma într-un observator, într-o cameră cu ecou. Un dialog inedit va fi creat la muzeu, între  Matisse și Pallady, în jurul „Bluzei românești” ; o expoziție Andrei Cădere (1934 – 1978) va prezenta aproximativ 50 de opere ale artistului în colecțiile permanente, în paralel cu parcursul Ponctuations marcat de opere ale lui Mircea Cantor, Victor Man, Brătescu, Brudașcu, Grigorescu, menționând doar câțiva dintre aceștia. Spațiul Focus va găzdui „Héros-Limite”, o prezentare a operelor lui Gherasim Luca (1919 – 1994), iar Galerie Zéro va prezenta un alt dialog, de data aceasta între Ciprian Mureșan și Șerban Savu, precum și o instalație creată de Adrian Ghenie. În final, Galerie du Musée îi va aduce un omagiu, în 2019, operei, pe cât de insolentă, pe atât de intempestivă a lui Isidore Isou (1925 – 2007), printr-o monografie extraordinară”.

 

 

 

Sezonul România-Franţa, deschis de preşedinţii Macron şi Iohannis

 

Sezonul România-Franța 2019 coincide cu Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, dar și cu celebrarea a două Centenare: cel al Marii Uniri, respectiv centenarul sfârșitului primului Război Mondial. Acest sezon va presupune peste 400 de proiecte, atât în Franţa (în perioada 28 noiembrie 2018 – 17 aprilie 2019), cât şi în România (între 18 aprilie şi 14 iulie 2019). Sezonul România – Franţa propune publicului manifestări culturale, dar şi evenimente din domeniile educaţiei şi inovării, economiei şi antreprenoriatului, gastronomiei, turismului şi sportului, precum şi cooperării între colectivităţile locale.

Iohannis și Macron au susținut declarații de presă comune, iar președintele Franței a afirmat că summit-ul care va avea loc în Sibiu în 2019 este foarte important pentru viitorul Uniunii Europene, a spus preşedintele Macron, citat de Ştirileprotv.ro. ”Acest sezon va coincide de asemenea cu prima președinție română a Consiliului Uniunii Europene al primului semestru 2019. Președinția dvs. va fi marcată de mize majore: alegerile europene și reînnoirea instituțiilor europene, BREXIT-ul și foaia de pacurs pentru viitorul Europei. În acest, summit-ul pe care-l veți organiza la Sibiu, la 9 mai 2017, oraș emblematic pe subiectele evocate pentru Europa, așadar acest summit va fi o etapă decisivă a refondării Europei”, a spus Macron.

„Le mulțumesc gazdelor noastre și felicit cele două echipe curatoriale, din Franța și România, care au organizat acest moment remarcabil și relevant. Cu atât mai mult cu cât, în imediata apropiere, la poalele Centrului Pompidou, se află expus atelierul lui Constantin Brâncuși, unde se poate înțelege cel mai bine conexiunea dintre români și francezi, probată solid prin tezaurul cultural pe care cele două națiuni l-au oferit umanității”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Sursa foto: Sezonul România – Franţa

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.