Închide

Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, a murit. Fusese infectat cu Covid 19

SănătateTop News by Actual de Cluj - ian. 12, 2021 0 2043

Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, a decedat după ce s-a infectat cu noul coronavirus, chiar dacă inițial acesta dezvoltase doar o formă ușoară a bolii.

Episcopul a fost confirmat cu infecție cu coronavirus în ultima zi din an, iar în 2 ianuarie a fost internat pentru o zi la spitalul municipal, ”Clujana”. Aici concluzia medicilor a fost că forma infecției e una ușoară, că nu necesită internare, și i-au recomandat episcopului un tratament medicamentos acasă. Crihălmeanu urma să rămână în izolare la domiciliu până în 13 ianuarie, adică până mâine. ”Până în prezent, starea Preasfinției Sale este bună, iar cura medicamentoasă își face efectul”, preciza recent eparhia.

Cazurile mai grave de infecție sunt internate la spitalul de boli infecțioase – iar aceasta de la debutul pandemiei. Managerul Ioan Mureșan spune pentru actualdecluj.ro că la spital nu se știa de cazul episcopului. ”Sunt consternat; la noi nu a fost internat deloc. Sunt contrariat, de ce nu l-a adus cineva să-l vedem, să-l investigăm, să-l ținem sub tratament. Sunt supărat, nu l-a adus nimeni să-l tratăm. Dacă avea simptomatologie grea trebuia să-la aducă la noi sau măcar să știm de el. Nu am știut”.

Amintim, recent a fost diagnosticat cu infecție cu Covid 19 și mitropolitul ortodox al Clujului, Andrei Andreicuț.

UPDATE Eparhia a confirmat informația. Decesul a survenit astăzi la ora 15.20. Acesta ”s-a stins subit din viață” la Mănăstirea Congregației Surorilor Maicii Domnului din Cluj-Napoca. ”În ciuda faptului că starea sănătății Preasfinției Sale se ameliorase în urma infectării cu Covid-19 și se apropia de sfârșitul perioadei de carantinare, s-a confruntat cu o criză acută cardio-respiratorie. A fost chemată ambulanța, iar medicii au efectuat toate procedurile de resuscitare, dar, cu tot efortul depus, la ora 15:20 s-a constatat decesul”, arată purtătorul de cuvânt Daniel Avram.

Florentin Crihălmeanu avea 61 de ani.

Amintim, județul Cluj a depășit azi pragul de 32.000 de infecții cu coronavirus depistate de la debutul pandemiei, după ce doar de ieri până astăzi au fost găsite alte aproape trei sute de cazuri noi de infecție. Clujul rămâne astfel epicentrul infecției cu coronavirus din țară, exceptând Capitala. Doar de ieri până azi au fost depistate în Cluj aproape trei sute de cazuri noi de infecție cu coronavirus, mai exact 294. Este cel mai mare număr de cazuri noi din țară, exceptând Bucureștiul – și la jumătate din cazurile descoperite în Capitală.

Cu aceste cazuri noi numărul infecțiilor cu Covid 19 depistate din primăvara anului trecut, de la debutul pandemiei, ajunge la peste 32.000 de cazuri, mai exact 32.266 persoane care locuiesc în Cluj au contractat infecția. Populația rezidentă în județul Cluj este, conform celor mai recente raportări de la Direcția Județeană de Statistică, de peste 732.000 de persoane – ceea ce înseamnă că fiecare al 20-lea clujean a contractat infecția până acum. În acest moment rata infecției în Cluj este de 3,68 cazuri la mia de locuitori, ceea ce plasează județul, în continuare, în zona roșie a județelor cu peste trei cazuri la mie.

Până acum la Cluj au decedat din cauza infecției cu coronavirus un număr de 368 persoane. Alte 86 sunt internate în stare gravă la Terapie Intensivă. Numărul pacienților aflați în spital după ce s-au infectat cu Covid 19 este azi la Cluj de 672 persoane.

Să mai spunem că județul Cluj raportează de luni bune cele mai multe infecții depistate, aceasta și pentru faptul că aici sunt procesate în fiecare zi lucrătoare în medie 1.500 de probe prelevate la cerere ori de la pacienții care au manifestat simptome. În ultimele 24 de ore de exemplu numărul testelor procesate a fost de 1.436, dintre care o mie au fost prelevate de la pacienți din grupe de risc. În total până acum numărul testelor procesate în Cluj este de peste 326.500.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare