Închide

Proiect de locuințe dorit la intrare în oraș, criticat la comisia de urbanism. „Nu e corect față de oraș. E un bloc cât un hotel de pe litoral sau cât Spitalul de Recuperare din Cluj de lung”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 12, 2021 2 3441

Un proiect urbanistic pentru construirea unui imobil mixt cu peste 80 de apartamente și spații comerciale la stradă pe o parcelă de peste 4600 de mp de pe Traian Vuia nr.21-23 a fost criticat de arhitectul șef al orașului, dar și de către ceilalți membri din comisia de urbanism a Primăriei. Propunerea proiectanților de la Plan Trade a fost catalogată ca incorectă pentru oraș, o anomalie urbanistică, mai ales că arhitecții au mers pe indicatorii maximali pentru a construi cât mai multe apartamente.

Arhitectul Ladislau Hanga de la Plan Trade a propus în 8 ianuarie, la prima ședință a Comsiei de Urbansim de anul acesta, pentru un beneficiar privat (Zagoni Szabo Stefan) un imobil mixt cu subsol, parter, două etaje și unul retras pe o parcelă de peste 4600 de mp de pe Traian Vuia nr. 21-23. Hanga a explicat comisiei că prin Planul Urbanistic de Detaliu se dorește un imobil dezvoltat în adâncime la fel ca cel existent două parcele mai încolo, cel de la nr.17-17a. Adică apartamente în curte și servicii și birouri la stradă. Proiectantul a arătat că s-au propus 82 de apartamente în curte și că imobilul urmează să fie deservit de 92 de parcări și de 90 de parcări pentru biciclete.

 


Arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop, a arătat că propunerea făcută de proiectanți nu este potrivită și că viitoarea clădire e mult prea lungă și dezvoltată în adâncime. „Clădirea vecină la care vă raportați e mai scurtă. Dumneavoastră ați propus un hotel de litoral. E un bloc cât un hotel de pe litoral sau cât Spitalul de Recuperare din Cluj de lung. Unitatea Teritorială de Referință în care sunteți, rrm2 vă permite, dar aceste parcele sunt agricole. V-ați dus pe maxim, dar nu e corect față de oraș. Sunt anomalii urbanistice. Între astfel de clădiri cum propuneți ar trebuie să fie străzi, dar nu există”, a spus arhitectul șef.

Acesta le-a recomandat proiectanților să refacă proiectul și să vină cu două variante, fie două clădiri pe parcelă, fie o singură clădire ca cea de la nr.17 la care au făcut referire proiectanții.

În discuție au intervenit și vecini care au semnalat că propunerea, în forma în care a fost făcută, le va afecta structura de rezistență a caselor și că tehnic nu se poate realiza. Specialiștii din comisie le-au dat dreptate.

Arhitectul Voicu Bozac a mai spus că artera Traian Vuia este calea de intrare în oraș dinspre Aeroport, motiv pentru care nu poate fi batjocorită în modul în care propun proiectanții. De asemenea, arhitecta Ligia Subțirică a arătat că parcelele pe care se propune construcția fac parte dintr-un cvartal situat între patru străzi care are o zonă verde în mijloc, „plămân verde” care nu este respectat prin propunere. „Au mai fost propuneri similare în alte zone și le-am respins din aceleași considerente”, a arătat Subțirică.

Arhitectul șef al municipiului le-a mai cerut proiectanților să arate și care sunt posibilitățile de construire pe parcelele vecine proiectului.

 

2 comentarii

  1. Blocuri mici cu puține apartamente = prețurile cele mai mari/apartament din țară. Oare tovarășii din urbanism vor găsi vreo soluție la dezvoltarea orașului pe verticală?

  2. Sincer nu ii inteleg pe domnii arhitecti. La intrare in oras mai bine sa vezi niste case aproape in paragina decat o cladire frumoasa si impunatoare?
    Exact ca si la proiectul UBB-ului, nu facem o universitate noua ca sa nu luam fatada casei radio, care oricum e o cladire neingrijita si deplorabila. In acest caz, cum vom schimba si moderniza fata orasului ?

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.