Episcopul Benedict Bistrițeanu, despre „Povara Invidiei” în cadrul evenimentului „Berăria Culturală”
ActualitateCulturăSocial by Actual de Cluj - oct. 16, 2024 0 68
Cea de-a 117-a ediție a „Berăriei Culturale” are loc în 17 octombrie 2024, de la ora 19:00, la Casinoul din Parcul Mare, iar invitatul special este Părintele Benedict Bistrițeanul – Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei ortodoxe a Vadului, Feleacului și Clujului, pentru abordarea generoasei teme spirituale: „Povara Invidiei”.
„Această temă este puțin abordată și analizată în dezbaterea publică și academică din cetatea clujeană și în societatea românească, deși invidia – ca simțire, stare și manifestare – este masiv răspândită în mintea și sufletele oamenilor. Rețelele sociale și toate aplicațiile telefoanelor deștepte fabrică invidie în cantități industriale și la o productivitate de mega-combinat siderurgic”, transmite jurnalistul Ion Novăcescu, fondatorul și organizatorul „Berăriei Culturale” încă din mai 2013,
„În fiecare zi, de dimineață până noaptea târziu, în lumea virtuală – care absoarbe tot mai mult timp – dar și în cea care pare a fi reală, se manifestă preocuparea omului de a stârni invidia celuilalt. Un arsenal tehnologic sofisticat dar facil stă la îndemâna creatorilor digitali ai invidiei, care demonstrează public cât de frumoși, fericiți, iubiți, reușiți, realizați și împliniți sunt, spre stupoarea, ciuda și frustrarea audienței lipsite de asemenea noroc și trai bun. Însă toate aceste fabricații demonstrative sunt iluzii care ar trebui să stârnească doar compasiunea și îngăduința, nu invidia. Fiindcă nu-i nici o fericire și împlinire să-ți fie viața un bal mascat perpetuu și o continuă demonstrație”, consideră fondatorul „Berăriei Culturale.
„Cuvântul invidia pe care l-am preluat integral și neschimbat din limba latină, vorbită de strămoșii noștri romanii, este o dovadă foarte puternică a continuității neabătute a firii daco-romane în spațiul carpato-danubiano-pontic”, mai spune Ion Novăcescu.
Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul crede că așa „cum îți este gândul așa îți este viața. Această sentință spirituală se poate verifica cu ușurință în viața cotidiană. Gândurile indică o viziune asupra vieții, care se extinde în atitudine și se întrupează în gesturi și fapte. De aceea, suntem direct responsabili de calitatea vieții noastre prin modul în care gestionăm dinamica acestora. Cultivându-le pe cele pozitive determinăm întâmplări și, în cele din urmă, un parcurs în termeni pozitivi. În același fel, dovedindu-ne neglijenți în ceea ce gândim, murdărim, schilodim realități și, mai ales, ne îmbolnăvim.
Invidia face parte din această a doua categorie. Ea poate fi un gând, dar poate deveni și o stare. Este una din cele opt mari vicii, boală a conștiinței, ce se numește fiică a mândriei, și, din nefericire, destul de des, consecventă și coerentă cu viața noastră obișnuită. Se exprimă prin bârfă sau ca discreditare a calităților celuilalt, ba chiar prin cultivarea bucuriei pentru necazul altuia. Se continuă cu a suferi pentru succesul celui de lângă tine, însă sfârșește printr-o ură păcătoasă constantă vizavi de cel aproape de tine.
„Despre acestea vom vorbi în seara zilei de 17 octombrie și, mai ales, vom indica reacții, vom propune reflecții și vom încerca să identificăm soluții. Invidia este o povară. Orice povară ne gârbovește, ne mutilează și, în cele din urmă, ne îmbolnăvește. De aceea, avem nevoie de vigilență, de serioasă conștientizare și, mai ales, de vindecare. Sunteți așteptați, așadar, să participați la discuții despre toate acestea”, îndeamnă Părintele Benedict, episcopul-vicar ortodox al Clujului.
„Berăria Culturală” este un proiect al Fundației Armonia realizat cu sprijinul Municipiul Cluj-Napoca, precum şi cu sprijinul Consiliul Judetean Cluj.
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Un șofer a rămas fără permis 90 de zile în Florești după ce a depășit o coloană de mașini și a agățat oglinda retrovizoare a uneia
dec. 04, 2024 0
-
Primăria din Cluj-Napoca cumpără cel puțin nouă imobile, de pe piața liberă, ca locuințe sociale ca să desegrege Pata Rât, pentru peste 600.000 euro
dec. 04, 2024 0