Închide

Emil Boc, atacat de Ludovic Orban: „În locul lui m-aș feri să dau lecții politice. A fost premier și președintele PDL și a lăsat partidul într-o alianță cu reprezentare de 18% în Parlament”

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - aug. 24, 2021 0 681

Primarul Clujului, Emil Boc, care s-a angajat în competiția pentru președinția PNL ca susținător activ al premierului Florin Cîțu, a primit, luni seara, o primă replică directă și acidă din partea președintelui partidului, Ludovic Orban. Prezent în emisiune la B1TV Orban a fost chestionat despre reproșurile pe care i le aduc adversarii săi din partid, inclusiv Emil Boc, privind procentele în scădere ale PNL-ului, conform ultimele sondaje. Răspunsul lui Orban a venit prompt și țintit către Boc, căruia i-a reamintit despre nefasta perioadă când partidul său – vechiul PDL – s-a dus în cap sub conducerea sa, într-o perioada în care era și premier al României.

„În locului domnului Boc, eu m-aș feri să dau lecții politice despre managementul partidului și să fac aprecieri legate de scorul politic, pentru că Emil Boc a fost președintele PDL și premier, care a luat partidul după alegerile prezidențiale din 2009 la 40 – 41%, și, din câte-mi aduc aminte, în 2012, scorul PDL în alianța ARD a fost în jur de 18% ca reprezentare parlamentară, așa că-n materie de învățăminte și de experiențe de leadership politic caut întotdeauna să învăț de la cei care chiar au avut rezultate, în exercitarea mandatului de președinte”, a spus Ludovic Orban.

Acesta a adăugat că în ceea ce-l privește pe el, a reușit să aducă PNL-ului un nou început și că în continuare caută să învețe de la cei care au avut și fac în contiuare performanțe.

„Împreună cu echipa de conducere, în parteneriat cu președintele Klaus Iohannis – singurul parteneriat care a dat rezultate pozitive pentru președinte, pentru PNL și pentru România – am reușit să aducem un nou început. În continuare,  eu caut să învăț ce e mai bun de la cei care fac performanță” a spus Ludovic Orban.

Liderul PNL a mai fost întrebat despre afirmațiile pivind o eventuală candidatură la președinția țării, subliniind că este un om care vorbește în cunoștință de cauză, care citește analize, statistici, sondaje, fiind unul dintre politicienii României măsurat în toate sondajele.

Primarul Clujului, Emil Boc, a venit cu o replică în emisiune la Digi24, amintindu-i lui Orban că el a câștigat 5 runde de alegeri directe (referindu-se la mandatele câștigate la Primăria Cluj Napoca). Boc a continuat să-l acuze pe Orban că în negocierile pentru formarea coaliției de guvernare le-a cedat celor de USR PLUS trei ministere importante, Fonduri Europene, Dezvoltare şi Transporturi.

„Am câştigat cinci alegeri directe, nu-mi amintesc ca domnul Orban să fi câştigat vreo competiţie directă, încât să primesc lecţii de la domnia sa. Dimpotrivă, nu ştiu atunci când a candidat uninominal… totdeauna domnia sa, din nefericire, a fost produsul unei liste sau unei numiri în politică, aşa încât e greu să dai lecţii când vii din asemenea ipostaze. (…) Mă aşteptam ca un preşedinte de partid să nu dea trei portofolii – şi anume Fonduri Europene, Dezvoltare şi Transporturi – pentru a-şi păstra propria poziţie de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Asta este o realitate care doare în PNL. Până la urmă, este partidul dezvoltării României, or, pentru a păstra poziţia preşedintelui partidului de preşedinte PNL (preşedinte al Camerei Deputaţilor – n.red.) am dat trei poziţii importante. Pe de altă parte, era bine dacă aveam un procent în urma alegerilor în care să fim noi primul partid cu un procent mult mai mare decât cel pe care l-am obţinut, astfel încât să guvernăm singuri. Nu a fost aşa. Deci, cam aşa stau lucrurile în realitate”, a declarat Emil Boc, luni seară, la Digi 24.

Acesta a mai adăugat că a preluat preşedinţia PDL nu în anii 2008-2009, ci în anul 2005, atunci când formaţiunea care ulterior a fuzionatcu PNL avea 16%. Boc a arătat că la alegerile parlamentare din 2008 a reuşit să învingă PSD cu 33%, având cu trei mandate mai mult decât PSD.

„Deci, în calitate de preşedinte de partid, cu tot respectul pentru domnul Orban, eu nu am pierdut, cum a pierdut domnia sa, din nefericire, în 2020 în faţa PSD-ului, eu am câştigat împreună cu colegii mei şi în parteneriat cu preşedintele României această competiţie politică”, a mai spus Boc.

Fostul preşedinte al PDL a adăugat că în anul 2012, după criza globală, „nu s-a ascuns în spatele geamurilor din Modrogan”, ci a mers să candideze uninominal.

„Domnul preşedinte Orban s-a ascuns în spatele geamurilor din Modrogan, preferând să nu candideze la Primăria Capitalei şi să dea Primăria Capitalei unui alt partid. PNL-ul a ieşit pe locul 3. M-am dus, după aceea am câştigat şi (…) am considerat că nu mai reprezint un motor pentru PDL singur, deşi câştigasem alegerile locale (la Cluj), şi am lăsat partidul să-şi găsească o soluţie să meargă mai departe”, a comentat Boc, citat de G4Media.

Reamintim că în 25 septembrie va avea loc Congresul PNL, 5000 de delegați (membri PNL din toată țara) urmând să-și aleagă noua conducere. În cursa internă pentru președinția PNL au intrat premierul Florin Cîțu și actualul președinte al partidului Ludovic Orban.

Citește și

După Bihor, Clujul trimite cei mai mulți delegați la Congresul PNL. Cum se împart ei și cum vor vota

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.