Închide

După Bihor, Clujul trimite cei mai mulți delegați la Congresul PNL. Cum se împart ei și cum vor vota

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - aug. 23, 2021 0 378

Liderii PNL Cluj, Emil Boc, Daniel Buda și mai nou și Alin Tișe și-au asumat rolul de susținători ai premierului Florin Cîțu, în cursa alegerilor interne din partid, însă potrivit surselor Actual de Cluj s-au făcut deja o serie de calcule și nu toți delegații liberali clujeni vor vota în favoarea lui Cîțu. „Vor fi cel puțin 50 de persoane care vor vota cu Ludovic Orban, conform calculelor noastre” – preciează o sursă din PNL Cluj pentru publicația actualdecluj.ro.

Comisia de Organizare a Congresului a transmis către filialele din țară lista cu norma de reprezentare la Congresul partidului care va avea loc în 25 septembrie – scrie G4Media. Organizația Bihor (care tocmai și-a anunțat sprijinul pentru Ludovic Orban) va trimite la Congres cei mai mulți delegați, respectiv 191 de membri (176 delegați aleși și 15 delegați de drept), iar după Bihor, organizația PNL Cluj va trimite 180 de delegați (dintre care 162 aleși și 18 delegați de drept).

Numărul „delegaților aleși” este atribuit fiecărei filiale în parte în funcție de rezultatele electroale întrunite la ultimele alegeri. Numărul de delegați de drept este format din parlamentari și lideri ai organizațiilor de partid.

În privința Clujului, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, este unul dintre delegații de drept care și-a asumat ferm susținerea pentru Ludovic Orban, semnânându-i moțiunea de candidatură la șefia PNL. Alături de Oros s-au așezat și alți primari, posibil și cel al comunei Florești (care de asemenea conduce o organizație numeroasă) și despre care se știe că este un apropiat al ministrului Oros. Mai sunt, de asemenea, alți edili clujeni, consilieri locali și județeni, inclusiv parlmentari, care ies din linia lui Emil Boc. Un motiv ar fi acela că premierul Cîțu nu mai are credibilitate în urma scandalului mediatic iscat pe seama dosarelor sale penale din SUA. Un alt motiv ține de relația apropiată pe care Orban a reușit să și-o creeze cu mulți dintre membrii PNL, mai ales cu cei din vechea gardă liberală, care nu sunt dornici să vadă partidul controlat de cei care ani de zile i-au stat alături lui Traian Băsescu, în perioada de glorie a PDL.

Acestea sunt motivele, în mare, care-i determină și pe ceilalți delegați din alte filiale din țară să aibă opțiuni diferite în privința votului din 25 septembrie, indiferent de decizia asumată de președinți. Este și cazul Aradului, unde primarul Călin Bibarț s-a exprimat pentru susținerea lui Orban, în timp ce eurodeputatul Gheorghe Falcă i-ar fi promis sprijin lui Cîțu (deși nici el n-a ieșit public să-și asume acest lucru). Și în organizația Alba lucrurile sunt împărțite, mai mulți primari din județ fiind pro Orban, chiar dacă președintele filialei, Ion Dumitrel, și-a anunțat sprijinul pentru Cîțu.

Fiecare filială din țară are teremen până în 15 septembrie să încheie și să transmită la centru listele cu delegații desemnați.

Conform recomandărilor Comisiei de Organizare a Congresului, delegații vor fi desemnați în funcție de „performanță” (primari, viceprimari, consilieri locali și județeni), precum și după criteriul „reprezentativității” (lideri ai organizațiilor de tineret, femei, seniori). În recomandare se mai face trimitere și la respectarea condițiilor de pandemie, având în vedere amploarea evenimentului.

Printre organizațiile PNL care vor trimite la Congresul din 25 septembrie peste 100 de delegați mai reamintim: Prahova (170), Sibiu (154), Iași (147), Alba (146), Giurgiu (145), Constanța (144), Suceava (142), Teleorman (141), Ilfov (138) Timiș (133), Dolj (132), Brașov (128), Arad (128),  Vrancea (121), Mehedinți (113), Caraș Severin (113), Dâmbovița (111).

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.