Închide

Elek Levente: În 2016 m-am dat la o parte și am promovat pe alții preferând să fac parte din echipa din spatele candidaților. Ritmul de implementare a politicii altfel nu m-a satisfăcut în ultimii 4 ani. Astfel am ales sa candidez și să-mi asum direct schimbarea la cel mai înalt nivel

ActualitatePolitica by Actual de Cluj - nov. 25, 2020 0 439

Candidat pentru o poziție de senator din partea USR Cluj, membru în Biroul Politic Național al partidului, avocatul Elek Levente a explicat pentru actualdecluj.ro care sunt motivele care l-au determinat să se înscrie în competiția alegerilor parlamentare

Reporter: Ați intrat în cursa pentru obținerea unui loc in Parlamentul României. Cum v-ați motiva această alegere, care este contribuția cea mai semnificativă pe care doriți s-o aduceți din rolul de parlamentar în contextul politic românesc din 2020?

Elek Levente: Dacă România suferă cu adevarat, atunci capitolul la care suferă cel mai acut este integritatea și moralitatea. Vreau să setez un mod diferit de a face politică, un mod mai apropiat de standardele și stilul occidental și mai îndepărtat de stilul balcanic. Vreau o politică onestă, discretă și eficientă.

Vreau să ne îndepărtăm de politica pe facebook și să practicăm o politică aplicată pe interesele cetățenilor iar rezultatul activității noastre politice să nu se regăsească în mesaje pompoase pe rețelele de socializare ci să le resimtă cetățenii direct în viața lor.

Acest mod de a face politică l-am promovat și interior în USR, vreau să mă asigur că acesta este trendul și prin puterea exemplului să-l  extindem în întreg peisajul politic.

În 2016 m-am dat la o parte și am promovat pe alții preferând să fac parte din echipa din spatele candidaților. Ritmul de implementare a politicii altfel nu m-a satisfăcut în ultimii 4 ani. Astfel am ales sa candidez și să- mi asum direct schimbarea la cel mai înalt nivel. Pe lângă proiectele punctuale pe care doresc să le inițiez, acesta este motivul principal care m-a determinat să candidez.

Reporter: La Cluj se deschide lista neagră a numarului de infectări zilnice cu coronavirus. E vorba doar de un număr mai mare de testări față de alte locuri sau există și alte probleme la mijloc? Ce soluții aveți pentru aceste probleme?

Elek Levente: Nu sunt specialist in sănătate publică și cred ca ar trebui să lăsăm specialiștii să gestioneze situația dar să-i alegem cu atenție și să-i sprijinim. Avem mult prea puține informații și cele pe care le avem, de multe ori sunt contradictorii, astfel riscăm să judecăm greșit. Din păcate transparența și consecvența nu sunt trasături caracteristice pentru actualul guvern.

Este clar că numărul mare de infectări este și consecința directă  a numărului mare de testări care se fac la Cluj, testările fiind extrem de importante în acest context. Câtă vreme sistemul sanitar din Cluj reușește să țină piept valulului de infectări, personal, cred ca ar fi greșit să se impună carantinarea. Clujul este cunoscut ca un centru medical foarte bine structurat și faptul că in ciuda numărului mare de îmbolnăviri, sistemul medical reușește să asigure asistență, confirmă fără echivoc titulatura de centru medical de excelență.

Această criză sanitară lasă urme adânci, oricum, în economia țării și în bugetele cetățenilor. Nu cred că ar trebui să adâncim aceste urme prin decizii pripite, ci mai degrabă cred că ar trebui să fim foarte echilibrați. Sistemul sanitar are nevoie de susținere financiară și de investiții. Acestea se pot realiza doar prin contribuția mediului de afaceri. Așadar hai să lăsăm firmele să producă, să plătească taxe și impozite, pe care să le investim în sănătate.

Reporter: De câteva săptămâni, Clujul miroase îngrozitor. Ce e de făcut ca să nu adaugăm și o problemă ecologică semnificativă alături de o criză sanitară?

Elek Levelente: Problema mirosului și a gropii de gunoi nu sunt de ieri, de azi. Sunt efectele unei probleme majore gestionate absolut greșit în ultimii 15 ani de către administrația locală. Astăzi, din păcate nu există o soluție magică, care să rezolve fără urmări delăsarea și incompetența cu care a fost gestionat acest subiect, atât de important, din viața unei comunități urbane. Groapa de gunoi veche trebuie mutată în noua locație și această operațiune va genera disconfort. Cu cât această operațiune se va desfașura mai rapid, cu atât disconfortul va fi pe termen mai scurt. Depinde și de capacitatea noului centru de colectare, iar acesta încă nu funcționează la capacitatea optimă.

Reporter: Care sunt prioritățile dumneavoastră, presupunând că veți reuși să câștigați un fotoliu de deputat în alegerile din decembrie?

Elek Levente: Prioritățile mele sunt: Legislație trasparentă și predictibilă pentru susținerea mediului de afaceri și in special a  IMM-urilor; Descentralizarea și eficientizarea administrațiilor locale. Aici aș menționa inclusiv depolitizarea instituțiilor și reglementarea clară a sistemului de selecție a personalului din instiutuții, prin examinare bazată pe criterii meritocratice și evaluarea periodică a performanței; Abordarea europeană a relației cu comunitățile etnice.

Reporter: În contextul pandemiei de coronavirus foarte multe afaceri mici au de suferit. În ultima perioadă s-a discutat mult în spațiul mediatic despre piețele alimentare, în special despre închiderea lor. Ce măsuri de susținere a micilor producători aveți în vedere și cum previzionați că va evolua soarta micilor afaceri de familie în contextul crizei SarS-Cov2?

Elek Levente: Din păcate, micile afaceri au cel mai mult de suferit și sunt cele mai vulnerabile în contextul actual. Măsurile adoptate de guvern, precum IMM-Invest s-au dovedit a fi un eșec total.

Eu aș schimba mentalitatea de sprijin a sectorului privat din “statul ajută” în “statul nu încurcă” întreprinzătorul privat. Concret: Aș propune o schemă de ajutor pentru companii care să se bazeze nu pe alocarea de ajutoare financiare care parcurg un proces foarte birocratic de acordare, ci pe convertirea automată a taxelor/impozitelor pe venit, eventual și TVA în credit cu dobândă subvenționată pentru capital de lucru. Acest procedeu ar trebui să fie unul simplu, predictibil și implementabil imediat. Companiile care îndeplinesc câteva conditii esențiale l-ar putea accesa ușor: generează profit, păstrează sau cresc numărul de angajați, nu au datorii istorice, fac investiții. Măsura ar fi una rapidă, calculată exact pe nevoia fiecărei companii, transparentă, predictibilă și absolut nebirocratică. Ar asigura dezvoltarea companiilor, păstrarea angajaților, creșterea productivității și a investițiilor,  iar  bugetul de stat nu ar avea nimic de pierdut, ci chiar de castigat.

Reporter: Există o criză acută a sistemului sanitar. Nu e de ieri de azi, e cunoscută din martie. Ce puteți face să sprijiniți personalul medical de urgență și ce măsuri aveți în vedere pentru suplimentarea infrastructurii medicale atât de necesare în această perioadă?

Elek Levente: Criza sistemului sanitar este consecința politicilor publice greșite din ultimii 30 de ani, pe care o regăsim în orice alt domeniu. Nu există soluții magice, implementabile imediat și cu rezultate instant. Avem nevoie de politici sustenabile, de investiții derulate corect, eficient și transparent. Avem nevoie de stoparea pierderilor din sistem, iar asta se poate face prin depolitizare și management profesionist. Aceste măsuri se pot lua imediat dar nu vor produce efecte peste noapte, ci in timp. Dacă nu vom adopta aceste măsuri acum, vom discuta și peste 30 de ani de criza acută din sistemul sanitar. Avem nevoie de o reformă a sistemului de contribuții și noi am prevăzut asta, cu măsuri clare, în programul de guvernare. Trebuie să așezăm pacientul în centrul atenției, iar pentru a crește calitatea serviciilor medicale, trebuie să creăm un sistem concurențial în care pacientul alege serviciul medical.

Reporter: Experiența profesională de până acum va recomandă drept un om extrem de ambițios și hotărât. În ce fel credeți că va influența parcursul dumneavoastră politic, cariera pe care ați ales-o?

Elek Levente: În activitatea mea profesională am fost nevoit zilnic să adopt decizii imediate, de multe ori la minut. Am învătat că determinarea contează mult și capacitatea de a lua decizii face diferența în management.

Am învățat că seriozitatea, punctualitatea  și consecvența sunt calități apreciate, fără de care nu poți reuși într-un mediu concurențial acerb. Am învățat că dacă iți dorești cu adevărat ceva și, în fiecare zi, faci un pas în direcția scopului asumat, acesta se realizează. Am învățat să pierd, să nu renunț, să mă ridic și să câstig. Lucrez de peste 20 de ani aproape exclusiv cu companii nemțești și am învățat ce înseamnă rigurozitatea. Toate acestea mă vor ajuta cu siguranță în parcursul politic și mă vor diferenția de actuala clasă politică.

Acest text are caracter de ADVERTORIAL în cadrul campaniei pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie

Nici un comentariu

Scrie un comentariu