Închide

Începe festivalul dedicat instalațiilor de lumină, Lights On, în Cluj. Se întoarce luna și vine omul albastru care respiră la o ediție de pandemie

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 25, 2020 0 1186

Festivalul Lights On începe în 27 noiembrie la Cluj. Până în 6 decembrie în zona centrală din Cluj-Napoca vor fi montate mai multe instalații de lumină, unele deja cunoscute de clujeni, altele noi, toate însă în aer liber.

Echipa Lights On va pune în vânzare, după modelul lansat de Jazz in the Park, un bilet de solidaritate, banii strânși în urma acestei campanii urmând să meargă către susținerea unor artiști din zona artelor performative independente, artiști aflați în imposibilitatea de a-și mai practica meseria în această perioadă. Biletul nu este obligatoriu, toate evenimentele fiind cu acces liber, dar cu respectarea măsurilor de distanțare socială.

Se reîntorc la această ediție instalațiile „Mi-e dor de tine”, „Si mie” dar și celebrul „Museum of the Moon”, instalația care a generat cozi imense după ce a fost montată la ediții precedente în biserica catolică de pe Universității sau la clădirea The Office. Muzeul lunii va putea fi admirat anul acesta pe strada Kogălniceanu, în centrul Clujului.

Vine și o instalație inedită, un om albastru de 6 metri, Breathe, lucrare semnată de Markus Anders în colaborare cu Circus Lumineszenz. Acesta va fi instalat în Parcul Central.

 

Tema ediției de anul acesta este Solitudine, în consonanță cu vremerile pandemice. „Este starea în care vă invităm să intrați cât priviți instalațiile de anul acesta și să dezlegați noi sensuri ale luminii și ale puterii ei vindecătoare”, au explicat organizatorii.

Lights On Romania e parte din International Lights Festivals Organization (ILO), fiind partener cu festivaluri de lumină de prestigiu din zona Europei precum Staro Night Riga, Light Night Leeds, Fete des Lumiere Lyon, Canary Wharf Winter Lights sau Glow Eindhoven.

Tot ca o premieră, toate materialele video din cadrul edi’iei Lights On Romania sunt acompaniate de piese ale unor trupe locale clujene, printre care Kimera, Musspell, Baba Dochia, Blue Velvet, Positive John sau FUNKorporation, aceasta fiind încă o manieră prin care festivalul încearcă să fie alături de artiștii care au avut de suferit în 2020.

Lights ON este un demers al Asociației Daisler și a început în 2015 ca un demers de a schimba iluminatul festiv din Cluj-Napoca printr-o serie de concursuri, apoi s-a transformat în festival.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu