Închide

Uniunea Teatrelor din Europa ia poziție după ce Teatrul Maghiar de Stat din Cluj rămâne fără bani. „Tăierile drastice vor avea efect imediat asupra existenței unuia dintre laboratoarele de teatru cele mai interesante din Europa”

Cultură by Mihai Prodan - apr. 16, 2018 0 346

Consiliul de conducere al Uniunii Teatrelor din Europa (UTE), într-o scrisoare trimisă Ministerului Culturii și Identității Naționale, își exprimă îngrijorarea față de situația financiară „critică” cu care se confruntă Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, situație care se răsfrânge asupra programului artistic al instituției. Teatrul Maghiar din Cluj este, din anul 2008, membru al UTE, organizație care reunește cele mai importante instituții teatrale din Europa.

Președintele UTE Michal Docekal își exprimă „profunda îngrijorare”, în scrisoarea trimisă ministrului Culturii George Ivașcu, privind insecuritatea financiară a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj. „Teatrul a fost votat ca membru al Uniunii noastre în 2008, datorită calității repertoriului său, consecvent și recunoscut internațional”. „Am aflat că există o incertitudine serioasă privind producțiile planificate pentru acest an și că dintre cele șapte anunțate, doar două sau trei vor avea premiere. E convingerea noastră că tăierile drastice și restructurările bugetelor de producție vor avea efect imediat asupra calității muncii și chiar existenței unuia dintre laboratoarele de teatru cele mai interesante din Europa. Această incertitudine afectează, pentru prima dată după prima ediție, organizarea festivalului internațional de teatru Interferențe (…) Această companie extraordinară de teatru vă reprezintă țara în Uniunea Europeană și ar fi de dorit ca în anul în care România preia președinția Consiliului Europei teatrul care a contribuit atât de mult la această imagine excepțională și la faima culturii românești să fie într-o situație stabilă și sigură, ca să continue remarcabilele proiecte la care s-a angajat. Prin amenințarea existenței festivalului Interferențe, Ministerul român de Cultură amenință pozitiva sa reputație în Europa și mai departe”

„În urma creșterilor salariale din instituțiile publice, anul acesta doar un procent de 28% din bugetul teatrului poate fi alocat funcționării, susținerea spectacolelor din repertoriu și realizării de noi producții. Față de cele opt-zece premiere ale stagiunilor trecute, în stagiunea 2017/2018 teatrul va reuși să realizeze doar trei dintre cele șapte titluri anunțate. Dificultățile pun sub umbra incertitudinii și organizarea celei de-a șasea ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, considerat unul dintre cele mai importante festivaluri de profil din țară”, explică reprezentanții Teatrului Maghiar din Cluj.

Citește și:

„E umilitor. Pe lângă sentimentul rușinii, ca director, mă încearcă și un fel de senzație de automutilare”. Ce spune Tompa Gabor după 226 ani de Teatru Maghiar la Cluj: activitatea e aproape paralizată

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare