Închide

E groasă: și profesorii de la Drept din Cluj sunt solidari cu magistrații care protestează fără precedent la modificările legilor Justiției, cer „abrogarea neîntârziată”

ActualitateTop News by Actual de Cluj - feb. 28, 2019 0 147

Profesorii Facultății de Drept a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, una dintre cele mai prestigioase din țară, se declară solidari cu magistrații care protestează împotriva modificărilor recente la Legile Justiției și arată că singura soluție – cerută ieri și de magistrații Curții de Apel Cluj – este „abrogarea neîntârziată” a Ordonanței de Urgență care modifică aceste legi.

Profesorii de la Drept arată într-o luare de poziție semnată de decanul Florin Streteanu că noile modificări la legile justiției „creează (sic-n.red.) aparența unui demers menit să subordoneze Ministerul Public unor interese care nu au nimic comun cu funcționarea sa într-un stat de drept, să rezolve conflicte personale între deținătorii vremelnici ai unor funcții de conducere și să creeze premise pentru exercitarea de presiuni asupra judecătorilor și procurorilor în legătură cu instrumentarea unor cauze”.

Profesorii de la facultatea de drept semnalează că, de exemplu, prevederile prin care se încearcă scoaterea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție de sub autoritatea procurorului general – mai exact articolul 14 pct. 4 din OUG 7 – aduc atingere principiului constituțional al controlului ierarhic ce guvernează activitatea Ministerului Public. În plus, dispozițiile lipsite de previzibilitate referitoare la excluderea din magistratură pe motivul neîndeplinirii condiției privind buna reputație, dacă se apreciază că nu se impune menținerea în funcție, sunt de asemenea nelegitime. O altă problemă din actul normativ e lipsirea secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii de prerogativa avizării propunerilor de numire în funcțiile de conducere de la vârful ierarhiei Ministerului Public și conferirea acestei prerogative Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, „în cadrul căruia procurorii reprezintă o minoritate”. De asemenea, aceștia semnalează și prevederea potrivit căreia funcțiile de conducere în Ministerul Public pot fi exercitate și de către judecători care au exercitat cândva funcția de procuror, contrar principiului separării carierelor judiciare. Aplicarea articolului 17 din ordonanță, care prevede încetarea tuturor detașărilor în funcții de conducere în cadrul structurilor de vârf ale Ministerului public în termen de 45 de zile, interval în care nu este tehnic posibilă derularea unor proceduri de concurs pentru ocuparea respectivelor poziții, duce de asemenea la riscul producerii unor blocaje instituționale, semnalează profesorii de la Drept.

Citește și:

 

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu