Închide

După trei ani se aprobă cel mai contestat proiect de reconversie din zona industrială, ansamblul imobiliar cu 600 de apartamente propus pe platforma Tehnofrig

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 03, 2020 0 3014

Proiectul de reconversie a fostei platforme industriale Tehnofrig unde beneficiarul, -societatea Geainv – a propus un ansamblu de 11 blocuri cu 600 de apratamente, a fost lansat de Primărie într-o ultimă etapă de consultare publică înainte de a fi aprobat. Ansamblul rezidențial urmează să se construiască pe o suprafață de peste 3,9 hectare, mai prezis în zona Fabricii de Chibrituri nr. 5-11, str. Maramureșului nr. 36, str. Maramureșului nr. 48, str. Jean Jaures f.n. Proiectul a fost dezbătut prima dată la urbanism în 2017, fiind contestat masiv de vecinii din zonă, asociații de locatari dar și de persoane care locuiesc în locuințe unifamiliale. Documentația s-a reîntors în 2018 pentru discuții dar și în 2019. Avizul final al arhitetcului șef al orașului s-a dat în februarie 2020. Oamenii au acuzat aglomerația care se va crea în zonă, regimul de înălțime propus (zece niveluri supraterane), unii au cerut ca investitorii să le rezolve problemele de parcare din jurul blocurilor, alții au arătat că ansamblul le va aduce stricăciuni caselor, va duce la scăderea valorii acestora sau că le va afecta calitatea vieții.

Planul Urbanistic Zonal pentru reconversia platformei Tehnofrig în proiect imobiliar este semnat de Arhimar și este în consultare publică până în 15 mai. Proiectul implică amenajarea unui ansamblu cu funcțiune mixtă, comerț și locuire colectivă, cu regim de înălțime variabil cuprins între S+P+3E+ER și S+P+8E+ER. E propus și un corp cu S+P+Mz. Este vorba despre 11 blocuri și 6 spații comerciale care înglobează 660 de apartamente, respectiv 1600 mp de spații comerciale. Potrivit proiectanților, înălțimea maximă cu tot cu etaj retras sau etaj tehnic nu va depăși 29-32 de metri. Accesul auto se va face de pe Maramureșului și de pe strada Fabricii de Chibrituri.

Investitorul, Geainv, se angajează să facă un drum de legătură între str. Maramureșului și str. Fabricii de Chibrituri, un nou pod auto peste Pârâul Nadăș și un sens giratoriu la intersecția dintre N. Teclu și Maramureșului. Ansamblul e deservit de 700 de locuri de parcare, 593 în incintă și 107 la sol. Beneficiarul urmează să amenajeze și trei locuri de joacă, o zonă de promenadă pe malul Nadășului (alee de 1,5 metri și piste de biciclete de 3 metri) și s-a angajat să mai facă și o grădiniță (în răspunsurile către cetățeni ea este numită afterschool și nu există nicio intenție de a fi dată Primăriei). În proiect, suprafața verde este de peste 1 hectar.

Orașul va primi sensul giratoriu și podul nou, potrivit contractului de restructurare agreat de beneficiar.

(sursa: primăriaclujnapoca.ro)

Proiectul imobiliar a fost dezbătut la urbanism în 24 mai 2017, în 16 martie 2018 și în 19 martie 2019,la primele două ședințe fiind prezenți foarte mulți cetățeni care au contestat proiectul. La ultima discuție nu s-a prezentat nimeni din partea publicului. Arhitectul șef al orașului a avizat proiectul în 20 februarie 2020.

Zeci de cetățeni de pe Maramureșului, Papiu Ilarian și Jean Jaures au acuzat aglomerația care se va crea în zonă, regimul de înălțime propus (zece niveluri supraterane), unii au cerut ca investitorii să le rezolve problemele de parcare din jurul blocurilor, alții au arătat că ansamblul le va aduce stricăciuni caselor, va duce la scăderea valorii acestora sau că le va afecta calitatea vieții. Unii au acuzat distanțele prea mici, faptul că ansamblul aduce o înălțime dublă față de ceea ce există în zonă, va pune probleme de trafic pe artere și așa sufocate. Au cerut un drum de legătură cu strada Papiu Ilarian. Alții au contestat calitatea arhitecturală a ansamblului.

Despre nemulțumiri și primele discuții de la urbanism, AICI-Proiect cu peste 600 de apartamente în locul fostului Tehnofrig. Ce nemulţumiri au vecinii, ce propun specialiştii din Comisia de Urbanism a oraşului

Proiectanții au formulat răspunsuri pentru fiecare obiecție. Au arătat că au semnat la notar și un contract cu asociațiile de locatari de pe Maramureșului care va produce obligații morale și potrivit căruia beneficiarul ansamblului imobiliar îi va ajuta pe oameni să identifice o zonă de parcare pentru 14 mașini.

Mai jos, câteva din răspunsurile proiectantului, arhitectul Claudiu Botea de la Arhimar:

În referatul de aprobare al proiectului, arhitectul-șef al orașului și șefa de la strategii urbane spun că proiectul va aduce un plus zonei.

(sursa: primariaclujnapoca.ro, referat specialitate)

Proiectul are toate avizele. După această ultimă etapă de consultare urmează să ajungă pe masa Consiliului Local pentru a fi aprobat.
Sociatatea Geainv este legată de numele milionarilor clujeni Dorel Goia (proprietar La Casa, fiind implicat în Teraplast Bistrița dar și în ACI Cluj) și Horia Ciorcilă (fondatorul Băncii Transilvania), fiind o societate specializată în cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii. Prin intermediul ei, cei doi au vândut centrul Maestro cu 8,7 milioane de euro anul trecut, fiind vorba despre cea mai mare tranzacție a anului 2018 pe piața din Cluj, după cum a arătat Ghidul Tranzacțiilor Imobiliare făcut de Adrian Vascu de la Veridio împreună cu Primăria Cluj.

Potrivit termene.ro, asociați scriptici ai Geainv sunt societățile Localink Nicosia (45,19%), Thelteck Egkomi – Lefkosia (45,03%), ambele înregistrate în Cipru, respectiv Info Sport Cluj (0,43%) iar administratori Ramona Crișan, Haynalka Nistor și Clara Tașnadi.  Presa i-a legat pe cei trei administratori de milionarii clujeni prin diferite alte afaceri derulate împreună sau pentru aceștia.

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare