Închide

După ce vinde pe milioane clădiri valoroase ca să-și plătească datoriile istorice, ultima fabrică deținută de Stat din Cluj raportează pierderi de un milion de euro pe an

EconomieTop News by Mihai Prodan - dec. 03, 2019 0 892

Din nou pierderi, considerabile, pentru ultima fabrică deținută de Stat din Cluj, producătorul de încălțăminte Clujana, conform raportului publicat astăzi.
E vorba de pierderi de 5,37 milioane de lei, adică peste 1 milioane de euro, iar aceasta după ce fabrica și-a vândut toate activele mai atractive în încercarea de a se redresa financiar, în special clădirile, unde funcționa de la înființare, în urmă cu o sută de ani. Veniturile din vânzarea activelor au fost în decembrie anul trecut de 22,3 milioane de lei și, cu tot cu încasările pentru activitatea curentă și altele, veniturile totale au fost de 28,6 milioane de lei. Să mai precizăm că în bugetul total de venituri și cheltuieli costurile cu salariile pentru angajați ajung la mai puțin de o treime din total. ”Societatea a menținut pe parcursul anului 2018 realizarea de produse cu o rentabilitate mai redusă, până la dezvoltarea unor relații comerciale pentru produse noi”, arată raportul. Anul trecut cantitatea de produse contractate nu a depășit capacitatea de producție a fabricii, ba chiar mai rău, arată raportul, ”cifra de afaceri realizată în acest an nu a permis acoperirea integrală a costurilor de funcționare ale societății, mai ales datorită procesului de reașezare și restructurare a societății”.
Cifra de afaceri a fabricii a fost anul trecut de 6,4 milioane de lei, în scădere considerabilă față de anul anterior, când aceasta era de 8,2 milioane.

L-am sunat pe directorul Florin Gliga ca să-l întrebăm de ce fabrica a raportat tot pierderi, chiar considerabile, pe anul trecut deși a putut să-și achite toate datoriile din banii pe care și-a vândut activele. Într-o discuție de peste 20 de minute Gliga a ținut să spună în mod repetat că o parte din costuri au fost cauzate de ”descărcările de gestiune pe valoarea activelor”. În fapt, arată raportul, 90% din pierderi au fost cauzate de activitatea curentă – o sumă comparabilă, ba chiar mai mare, cu cea din anul anterior.

”Pierderile vin și din activitatea din 2018 și din descărcările de gestiune din contabilitate la momentul vânzării”, a spus el. L-am întrebat, având în vedere că mai e mai puțin de o lună din acest an, care crede că va fi raportul financiar pe acest an. Vor fi tot pierderi, nu profit, dar Gliga nu vrea să spună cât. ”Nu cred că va fi un profit pe anul acesta dar societatea e în curs de reinserție în sistemul economic”, a fost declarația sa. ”Am plecat de la cheltuieli salariale cu 300 de oameni și acum sunt într-un cost echilibrat. Am plecat de la o piață zero. Am trecut de pe lohn pe producție proprie. lohn facem puțin și doar dacă ne încadrăm în costuri”.

La sfârșitul anului trecut fabrica avea 246 de angajați, dar a disponibilizat între timp nu mai puțin de două treimi dintre aceștia.

”Mi-am dorit foarte mult să nu ajungem la vânzare, ANAF e principalul creditor, Clujana va plăti datoriile și va fi capitalizată puternic”, spunea anul trecut, la semnarea contractului de vânzare a activelor, președintele Consiliului Județean Alin Tișe. Dar managementul defectuos al fabricii e legat de acționarul principal, care e Consiliul Județean. Își asumă Tișe acumularea datoriilor? „Nu am avut alte soluții”, spune el. „Managementul s-a demonstrat că nu a fost performant. Noi am schimbat directori, am schimbat CA-ul, dar pot să recunosc că nu am avut soluții mai bune”.

Amintim, ultima fabrică încă deținută de Stat din Cluj, fabrica de pantofi Clujana, a rămas fără activele din piața 1 Mai în care funcționa de la înființarea sa, în urmă cu mai bine de un secol, după ce acționarul principal, Consiliul Județean, i le-a cumpărat în contul datoriilor de milioane de lei acumulate în ultimii ani în special ca taxe la stat. În aceste condiții după contractul semnat la sfârșitul anului trecut fabrica avea trei luni să se mute din spațiu – adică la sfârșitul lunii martie. Contractul a fost semnat în 18 decembrie la valoarea de 22 de milioane de lei, suficient ca să acopere datoriile, dar cu prețul părăsirii platformei industriale, cu care CJ Cluj are planuri imobiliare. Conform contractului de vânzare-cumpărare, toate cele nouă imobile, în suprafață totală de 9.929 metri pătrați, urmau să fie predate către Consiliul Județean în cel mult 90 de zile, ceea ce nu s-a întâmplat nici acum.

Să mai spunem că fabrica a mers din rău în mai rău în ultimii ani, cu directori care s-au schimbat ca șosetele în ultimii 20 de ani, fără ca vreunul să fi reușit să stopeze sau măcar să limiteze acumularea de pierderi. Singura încercare de privatizare a fabrici datează din urmă cu mai bine de zece ani, când una dintre propunerile de cumpărare a venit din partea unui fond de investiții. Reprezentantul acestuia, Donald Lothrop, a explicat recent pentru actualdecluj.ro: “Primele mele 25 de călătorii în România au fost de caritate, apoi am decis să înființez un fond de investiții (private equity fund-n.red.) aici în Transilvania; și tot ce știam era că voi respecta legea. Un prieten mi-a sugerat să cumpăr fabrica de pantofi Clujana și am spus OK. Apoi am realizat că atunci când faci afaceri cu Statul e imposibil să respecți legea, pentru că oamenii, în acest caz cei de la fabrica Clujana și cei de la Consiliul Județean (County Government-n.red.) care aveau contracte să repare instalațiile, clădirile, nu voiau ca cineva să cumpere fabrica aceea pentru că era una deținută de stat și așa făceau ei bani. Ei voiau ceva, noi nu voiam să dăm nimănui nimic, și în final am decis să folosim acest fond de investiții ca să cumpărăm teren viran, sute și sute de parcele de la țărani, și am evitat să facem afaceri cu Guvernul; în SUA nu vreau să am nimic de-a face cu Guvernul și nici aici nu vreau să am de-a face cu el”.

Raportul financiar integral:

CLUJ-Raport Anual 2018 by actualdecluj on Scribd

 

Citește și:

Centenar: au băgat-o în pământ, acum mută Clujana după o sută de ani ca să facă afacere imobiliară

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.
  • Tags

    Articole similare