Închide

Cu un picior în groapă, ultima fabrică de Stat din Cluj dă afară două treimi din angajați într-un an

EconomieTop News by Mihai Prodan - oct. 12, 2019 1 9041

Ultima fabrică deținută de Stat din Cluj, fabrica de încălțăminte Clujana, ar urma să fie evacuată în următoarele săptămâni din spațiul unde și-a desfășurat activitatea încă de la înființare, în urmă cu mai bine de un secol, după ce noul proprietar al clădirilor, care e și acționarul majoritar al fabricii, Consiliul Județean, a constatat că administrația fabricii nu a făcut niciun efort, într-un an, de a se muta din spații. În schimb, acum Clujana are mai puțin de 100 de angajați, față de aproape 300 în urmă cu un an.

O echipă a Consiliului Județean a făcut un proces-verbal după o vizită în fabrică, în care a constatat că Clujana încă are utilaje în spațiile pe care urma să le evacueze în urmă cu mai bine de o jumătate de an – practic activitatea fabricii are loc în aceleași spații ca la vânzarea acestora către Consiliul Județean, în urmă cu un an. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean, Valentin Jucan, spune pentru actualdecluj.ro că fabrica nu a făcut niciun efort să se mute în ciuda a două adrese remise de CJ Cluj prin care li se amintea că s-au obligat să elibereze spațiile încă din primăvară. ”A fost o echipă de la Consiliul Județean și a constatat că nu au mutat nimic, nu au făcut niciun efort ca să se mute. Practic va trebui să trecem la o acțiune de evacuare, sigur în acest an”, a spus el.

”Imobilele nu au putut fi preluate de Consiliul Județean Cluj deoarece acestea nu au fost libere de toate bunurile mobile”, se arată în procesul-verbal întocmit de comisie. Nu doar de către producătorul de pantofi, ci și de chiriașii acestuia. Trei firme, chiriași în spațiile Clujana, au fost notificate să elibereze spațiul încă din februarie, fără succes. ”Imobilul-construcție este ocupat pe cele trei nivele (parter, etaj 1 și etaj 2) cu utilaje de producție și materiale aparținând SC Clujana SA, iar la data prezentului proces verbal nu ni s-au remis cheile, bunurile mobile nu au fost ridicate și astfel nu ni s-a predat posesia de fapt, deși conform contractului de vânzare încheiat între Societatea Comercială Clujana SA și Județul Cluj societatea Clujana SA prin reprezentanții săi și-a asumat această obligație”.
Contactat de actualdecluj.ro, directorul Florin Gliga spune că ”ne vom plia pe obligațiile pe care le avem”, în sensul de a elibera spațiile și a se muta în parcul industrial Tetarom I, administrat de o altă firmă unde acționar majoritar e Consiliul Județean – dar spune, din nou, că negocierile pentru preluarea spațiului ”nu au avansat foarte mult”, fără a menționa de ce. ”Dar credeți-mă că pe de altă parte am avut priorități legate de consolidarea fabricii și dezvoltarea pieței”, adaugă el precizând că vrea ca fabrica să producă în special produse proprii și nu în regim lohn, un deziderat pe care l-am tot auzit de zece ani. ”Fabrica a funcționat foarte mulți ani în regim de lohn, din 2004, aproape integral. Anul acesta ne-am concentrat pe rețeaua de vânare a produselor proprii. Lohn-ul în general în România nu mai produce decât pierderi”.
Să precizăm că deși intenția e mutarea fabricii în parcul industrial Tetarom I, nici până la această dată nu au avut loc negocieri privind spațiul ce urmează să fie închiriat, ori prețul chiriei. ”Nu știu cât va fi marja. nu am această informație legată de preț. Când vom avea contractul de închiriere vom spune. Acum singura știre e că nu avem contract și nici un preț definitivat”, a spus el.
Clujana are în acest moment mai puțin de o sută de angajați – doar o treime față de anul trecut. ”Acum un an erau într-adevăr peste 300. Conform planului de reorganizare aprobat a fost o ajustare de personal în funcție de nevoia fabricii pentru produse de piață și nu lohn. Disponibilizări în sine au fost foarte puține, în rest s-a făcut reducerea de personal prin opțiunea angajaților care și-au găsit în altă parte sau s-au pensionat”.
Amintim, ultima fabrică încă deținută de Stat din Cluj, fabrica de pantofi Clujana, a rămas fără activele din piața 1 Mai în care funcționa de la înființarea sa, în urmă cu mai bine de un secol, după ce acționarul principal, Consiliul Județean, i le-a cumpărat în contul datoriilor de milioane de lei acumulate în ultimii ani în special ca taxe la stat. În aceste condiții după contractul semnat la sfârșitul anului trecut fabrica avea trei luni să se mute din spațiu – adică la sfârșitul lunii martie. Contractul a fost semnat în 18 decembrie la valoarea de 22 de milioane de lei, suficient ca să acopere datoriile, dar cu prețul părăsirii platformei industriale, cu care CJ Cluj are planuri imobiliare. Conform contractului de vânzare-cumpărare, toate cele nouă imobile, în suprafață totală de 9.929 metri pătrați, urmau să fie predate către Consiliul Județean în cel mult 90 de zile, ceea ce nu s-a întâmplat nici acum.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.
  • Tags