Închide

Centenar: au băgat-o în pământ, acum mută Clujana după o sută de ani ca să facă afacere imobiliară

AdministrațieEconomieTop News by Mihai Prodan - nov. 29, 2018 0 1253

E clar: aflată acum într-o zonă cu puternică dezvoltare imobiliară, celebra fabrică de încălțăminte Clujana părăsește platforma industrială unde a funcționat mai bine de un secol, izgonită tocmai de acționarul majoritar, Consiliul Județean, care îi cumpără activele în contul datoriilor imense acumulate în ultimii ani – deși administrația a fost puternic legată de instituție, cu cele 93% dintre participații ale sale.  Clujana e una dintre cele mai vechi fabrici ale Clujului: a fost fondată în 1911, sub denumirea “Fabrica de piele Frații Renner & Co” și a funcționat de atunci în actualul amplasament, timp de mai bine de un secol.

Președintele Consiliului Județean Cluj e bucuros, a făcut o afacere bună: zona se dezvoltă puternic, așa că după ce fabrica de încălțăminte va fi izgonită și mutată în parcul industrial Tetarom I așa cum s-a decis ieri, halele vor fi valorificate imobiliar. Deja a și scos de la Cadastru o informare cu privire la posibilitățile de construire în zonă, datată 15 noiembrie, și o arată ziariștilor: „deja am avansat, avem și certificat de urbanism pe hale”, spune el azi. „Când am decis să cumpărăm practic terenurile și clădirile de acolo am verificat să vedem ce anume am putea face, în funcție de nevoile noastre. Zona respectivă va deveni un centru de dezvoltare a orașului, platforma va avea stație de tren metropolitan, în esență zona respectivă se va dezvolta. Conform PUG-ului în acea zonă se pot realiza centre expoziționale, campus, centre medicale, spitale, parc sportiv sau tematic, în acea zonă s-ar putea realiza orice în materie de construcții, halele respective sunt foarte solide, vor fi expertizate și vom vedea cât mai suportă ca regim de înălțime, pentru că dorim să le înălțăm și să le folosim la capacitate maximă”.

În consecință, întreabă reporterul actualdecluj.ro, fabrica va mai avea pe numele său măcar ceva simbolic pe platforma unde a funcționat o sută de ani? Nu, vine răspunsul. „Fabrica în sine nu va mai avea în proprietate nici halele, nici terenul, actualul amplasament va deveni proprietatea județului. Noi vom găsi o altă utilitate. Mi-am dorit foarte mult să nu ajungem la vânzare, ANAF e principalul creditor, Clujana va plăti datoriile și va fi capitalizată puternic”. Dar managementul defectuos al fabricii e legat de acționarul principal, care e Consiliul Județean. Își asumă Tișe acumularea datoriilor? „Nu am avut alte soluții”, spune el. „Managementul s-a demonstrat că nu a fost performant”. L-am întrebat pe Tișe dacă s-a luat în calcul ca activitatea fabricii să rămână în actualul spațiu, restrâns, iar restul activelor să fie cumpărate de CJ Cluj. Nu a fost o opțiune, spune Tișe, și deoarece conducerea fabricii a fost de acord cu mutarea integrală. „Noi am schimbat directori, am schimbat CA-ul, dar pot să recunosc că nu am avut soluții mai bune. Spațiul de la Tetarom e suficient, nu are rost să-i lăsăm acolo când vom începe să construim lucruri. Vor trebui lucruri demolate, centralele termice, va fi imposibil să funcționeze în șantier, așa că am optat pentru o hală nouă și modernă. E și dorința lor de a se muta toată fabrica într-o hală modernă pentru că sunt condiții mai bune, iar halele respective vor fi modernizate și valorificate pentru alte obiective”. Mutarea e preconizată pentru vara anului viitor.

Am vorbit și cu directorul Florin Gliga, ca să-l întrebăm cum privește mutarea fabricii și dacă ar fi existat o soluție ca activitatea să rămână pe actualul amplasament. „Din întreg terenul clădirea în care funcționăm se află pe 2.296 mp la care se adaugă 328 mp din totalul de 9.229, deci cam o treime. Valoarea de evaluare, dacă excludem clădirea în care funcționăm, nu acoperă pasivul. Din perspectiva fabricii, care-și produce resurse doar din activitatea curentă, diferența era insurmontabilă. Mutatul la Tetarom vine în avantajul fabricii chiar și dacă nu se vindea clădirea. Cheltuielile operaționale într-o clădire nouă, construită cu această destinație, sunt mult mai eficiente. Clujana activează într-un mediu concurențial în care fiecare element de cost contează. Într-o clădire optimizată din punct de vedere al fluxurilor, și energetic în primul rând, ajută mult fabrica în stabilirea și încadrarea în costurile pe care le poate accepta piața. Trăim într-o piață concurențială și orice element de cost contează. Clădire de aici are o valoare de evaluare, care nu e deloc mică, și ca atare are și costurile de impozite pe măsură, care se regăsesc în costul produselor”. Rămasă fără propriile spații în care va fi funcționat mai bine de un secol, la Tetarom fabrica va trebui să plătească o chirie, chiar și așa, spune Gliga, situația ar fi mai bună financiar pentru Clujana.

Să mai spunem că fabrica a mers din rău în mai rău în ultimii ani, cu directori care s-au schimbat ca șosetele în ultimii 20 de ani, fără ca vreunul să fi reușit să stopeze sau măcar să limiteze acumularea de pierderi. Singura încercare de privatizare a fabrici datează din urmă cu mai bine de zece ani, când una dintre propunerile de cumpărare a venit din partea unui fond de investiții. Reprezentantul acestuia, Donald Lothrop, a explicat recent pentru actualdecluj.ro: “Primele mele 25 de călătorii în România au fost de caritate, apoi am decis să înființez un fond de investiții (private equity fund-n.red.) aici în Transilvania; și tot ce știam era că voi respecta legea. Un prieten mi-a sugerat să cumpăr fabrica de pantofi Clujana și am spus OK. Apoi am realizat că atunci când faci afaceri cu Statul e imposibil să respecți legea, pentru că oamenii, în acest caz cei de la fabrica Clujana și cei de la Consiliul Județean (County Government-n.red.) care aveau contracte să repare instalațiile, clădirile, nu voiau ca cineva să cumpere fabrica aceea pentru că era una deținută de stat și așa făceau ei bani. Ei voiau ceva, noi nu voiam să dăm nimănui nimic, și în final am decis să folosim acest fond de investiții ca să cumpărăm teren viran, sute și sute de parcele de la țărani, și am evitat să facem afaceri cu Guvernul; în SUA nu vreau să am nimic de-a face cu Guvernul și nici aici nu vreau să am de-a face cu el”.

Citește și:

Vor să cumpere terenurile fabricii Clujana. Cine va fi noul proprietar și ce se întâmplă cu fabrica

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.