Închide

Vor să cumpere terenurile fabricii Clujana. Cine va fi noul proprietar și ce se întâmplă cu fabrica

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - nov. 29, 2018 0 1181

Terenurile și clădirile Fabricii Clujana, situate în Piața 1 Mai, vor fi cumpărate tocmai de acționarul majoritar, respectiv de Consiliul Județean Cluj. Plenul delibarativ al administrației județene a dezbătut și a aprobat în ședința de ieri o hotărâre care vizează achiziționarea activelor imobiliare din patrimoniul Clujana, care au fost evaluate la 22 de milioane de lei. Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, a explicat că proprietățile imobiliare ale fabricii sunt poziționate strategic, într-o zonă a municipiului care se află în plină dezvoltare, și că acestea vor putea fi utilizate în beneficiul comunității clujene. „Cea mai bună soluție, pentru ca proprietățile fabricii să nu fie înstrăinate și să rămână în patrimoniul județului Cluj, este să le preluăm noi. În felul acesta salvăm și activitatea fabricii, locurile de muncă, iar Consiliul Județean se alege cu proprietăți extrem de valoroase pe care le vom putea exploata potrivit nevoilor județului. Vă reaminesc că Planul Urbanistic General al municipiului Cluj Napoca permite în zonă construcții foarte înalte, deci vom putea construi acolo și spital și orice va mai fi necesar”, a comentat Tișe.

Activitatea fabricii de încălțăminte Clujana va fi mutată într-o hală din Parcul Industrial Tetarom. Mai precis, este vorba despre sectorul extins din parcul de pe Tăietura Turcului, care încă nu a fost inaugurat din pricina alunecărilor de teren de la baza dealului Hoia. Alin Tișe a subliniat că încă se lucrează cu mare dificultate la stabilizarea versantului și că speră ca până în martie, 2019, noile hale construite din fonduri europene să poată fi recepționate. Directorul Tetarom, Viorel Găvrea, a confirmat că există o înțelegere cu Consiliul Județean și că imediat ce noile hale vor fi recepționate, Clujana se va putea muta în „casă nouă”.

Consilierii județeni ai PSD au fost interesați să afle dacă vânzarea patrimoniului fabricii va ajuta la redresarea societății, având în vedere că în prezent, aceasta datorează statului în jur de 18 milioane de lei. „Din veniturile pe care le înregistrează în prezent fabrica, strict din activitatea pe care o desfășoară, se va putea descurca în viitor? Poate să-și susțină activitatea?”, a întrebat consilierul Remus Lăpușan.  Directorul Clujana, Florin Gliga, a explicat că are un plan de reorganizare, după ce vor fi plătite datoriile, și că, în mod cert, fabrica își va putea derula în continuare activitatea fără să sufere alte pierderi.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.