Închide

Două oferte pentru noul gazon destinat stadionului Cluj Arena. Firma care se ocupă de întreținerea actualei suprafețe de joc, în stare execrabilă, interesată de contract

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - feb. 14, 2023 0 1799

Eco Garden Construct și asocierea Garden Center Grup – Hendriks Sport Development BV -Ro Verde Landscaping au depus oferte la licitația de peste 3,2 milioane lei organizată de Consiliul Județean Cluj pentru „furnizarea, montarea și întreținerea a 7900 mp de gazon și instalații conexe pentru stadionul Cluj Arena pentru îmbunătățirea calității gazonului și menținerea unei suprafețe de joc performante și de calitate pentru activitățile sportive”.

În prezent procedura este în faza de evaluare a calificării și a ofertelor tehnice cu termen limită 11 mai. La începutul anului, U Cluj a anunțat că se mută de acasă, de pe Cluj Arena, unde gazonul este într-o stare deplorabilă, după ce a fost notificată de Liga Profesionistă de Fotbal și de deținătorul drepturilor TV, eAD, să ia măsuri în privința suprafeței de joc, calificată de oamenii de fotbal ca „cel mai prost din țară, o orezărie” sau o adevărată „arenă de lupte în noroi”.

Licitația pentru înlocuirea gazonului – contract de 3.250.000 lei – a fost lansată în 11 ianuarie. Criteriul de adjudecare este cea mai bună ofertă calitate – preț (durata de livrare și montaj reprezintă 20 de puncte, iar componenta financiară este 80 de puncte). Termenul maxim al contractului este de 10 luni.

La licitație au depus oferte (în 13 februarie, data limită de ofertare) firmele Eco Garden Construct și asocierea  Garden Center Grup, lider – Hendriks Sport Development BV -Ro Verde Landscaping.

Eco Garden Construct este firma care are contract cu CJ Cluj pentru întreținerea gazonului stadionului și s-a ocupat în ultimii ani de această activitate. De astfel, presa locală relata că pe baza acestor contracte, societatea condusă de Mircea Crăciun a câștigat contractul pentru întreținerea spațiilor verzi din Cluj-Napoca (estimat la peste 188 de milioane lei, 4 ani și 3 loturi – Cluj Est, Cluj vest plus Cimitirele).

Garden Center Grup, firma lui Ion Olteanu, supranumit de media „părintele spațiilor verzi din Capitală” are deja contracte cu Primăria Cluj pentru modernizarea unor parcuri din oraș.

Vezi și: Peste 780.000 lei pentru întreținerea gazonului stadionului Cluj Arena. Ofertant este firma care s-a ocupat și în anii trecuți de activitate

De la gazonul de pe stadion, pe „verdele” din tot Clujul pentru 120 de milioane lei. Primăria are firmă nouă care va întreține zonele verzi și cimitirele din oraș

Contract de peste 2,5 milioane lei pentru toaletarea arborilor înalți din Cluj. Firma care modernizează parcuri pentru Primărie face concurență actualui deținător al contractului

A fost dat ordinul de începere pentru proiectarea parcului Primăverii din Mănăștur

„Construcția noului stadion a început în anul 2009 și a fost finalizată la sfârșitul anului 2011, fiind amplasat pe locul fostului stadion Ion Moina. Compus din două tribune și două peluze, stadionul are o capacitate de 30.200 locuri, majoritatea acoperite. Fiind construită la cele mai înalte standarde, arena este cotată ca fiind un stadion din categoria UEFA Elite. Proprietarul stadionului este Consiliul Județean Cluj. Cea mai importantă întrebuințare a arenei sunt partidele de fotbal, dar stadionul poate susține și competiții olimpice datorită pistei de atletism de care dispune sau concerte. În acest sens, achiziţia este necesară pentru buna desfăşurare a activităţii curente, astfel se asigură furnizarea de gazon, montajul şi servicii de întreţinere suprafață de joc și instalații conexe pentru stadionul Cluj Arena, în mod permanent pentru a fi menţinut terenul în condiţii optime, astfel încât să asigure funcţionarea acestuia la nivelul standardelor şi normelor impuse de FIFA şi UEFA. Contractul implică furnizarea, montarea și întreținerea a 7900 mp de gazon și instalații conexe pentru stadionul Cluj Arena pentru îmbunătățirea calității gazonului și menținerea unei suprafețe de joc performante și de calitate pentru activitățile sportive. Cluj Arena găzduiește la nivel național și internațional competiții sportive estimate la o medie de 30 de meciuri anual. Suprafața de joc trebuie menținută la standardele și recomandările UEFA și la cerințele particulare ale organizatorilor meciurilor de fotbal, rugby și fotbal american”, arată Consiliul Județean în caietul de sarcini al licitației.

„Sunt multe cheltuieli pe care „U” Cluj nu le plătește. Întreținem gazonul, sistemul de iluminat, sistemul de încălzire în gazon, parcarea, turnicheții… U Cluj plătește cea mai mică taxă din România pentru un stadion. 1000 și ceva de euro cu tot cu antrenamentele de dinaintea jocului pentru că s-a redus în timpul pandemiei. Acesta este tot un avantaj. Pot să accept că experiența noastră nu a fost la nivelul celor din Madrid sau alte părți, dar și clima este foarte importantă. Înțeleg că e vorba de climă foarte mult. Nu ne permitem să ținem pornit permanent sistemul de încălzire în acest moment, ca să ții firul de iarbă la o temperatură constantă de primăvară. Poate tot noi am greșit, poate trebuia să administreze arena un privat sau „U” Cluj sau un sponsor de-al lor. Eu sunt deschis la orice formulă. Dacă mâine aș ști că s-ar aduce mult mai mulți bani la județ și nu am mai cheltui bani de la buget aș face mâine o astfel de formulă”, declara președintele CJ Cluj, Alin Tișe, citat de prosport.ro, la mijlocul lunii decembrie 2022, după ce fostul antrenor al U Cluj arată că stadionul din Cluj are cel mai prost gazon din țară.

sursă foto: Facebook/Radu Hângănuț

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare