Închide

Două afaceri româneşti, premiate la summit-ul Comisiei Europene de la Cluj: lucrează în Energie şi Educaţie. Ce spun câştigătorii

EconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 23, 2019 0 665

 

O companie care a dezvoltat aplicaţii pentru piaţa de Energie şi un startup care a lansat o platformă educaţională ce îi încurajează pe copii să citească sunt cele două afaceri româneşti premiate în cadrul Startup Europe Summit. Conferința Comisiei Europene privind Startup-urile tehnologice, organizată în parteneriat cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale și Primăria municipiului Cluj-Napoca, a avut loc în perioada 21-22 martie în Cluj-Napoca.

Organizatorii au invitat startup-uri promiţătoare din Europa Centrală şi de Est să îşi prezinte proiectele în faţa unor fondatori de companii, investitori, reprezentanţi din sectorul public sau din reţele de inovare. Sesiunile de pitch-ing au avut loc în prima dintre cele două zile de summit, iar câştigătorul a fost anunţat vineri: Ringhel pentru GeFEE Power& Gas – o suită de aplicații pentru managementul furnizării, tradingului, distribuției și producției de energie electrică și gaze naturale. „Am luat o prăjitură cu răvaş, într-o pauză de conferinţă, iar mesajul pe care l-am găsit a fost: începe aventura. Eu nu cred în noroc, dar e un mesaj bun. Noi dezvoltăm o soluţie prin care ajutăm companiile să îşi crească afacerile. E.On, Engie, Electrica folosesc soluţia noastră. Jumătate dintre persoanele din această sală probabil consumă energie care la un moment dat a fost administrată prin platforma noastră”, susţine Mihai Dârzan, manager Ringhel. Acesta a vorbit şi despre planurile de creştere a afacerii româneşti. „Ne-am extins anul trecut în Serbia, plănuim să ne dezvoltăm în zona fostei Iugoslavii. Planul este să mergem spre Europa Centrală şi de Est şi apoi în SUA”, a anunţat reprezentantul startupului.

Startup Europe Awards, premii pentru afaceri cu impact social

Tot în perioada summitului de la Cluj s-au anunţat şi câştigătorii competiţiei Startup Europe Awards – „o inițiativă deschisă pentru inovare în cadrul Startup Europe a Comisiei Europene și a Fundației Finnova, care recunoaște cele mai bune startup-uri în cinci categorii axate pe impactul social”, conform organizatorilor. Ceremonia de decernare a premiilor a fost condusă, joi, de comisarul pentru economie și societate digitală, Mariya Gabriel, împreună cu primarul Clujului, Emil Boc, și cu ministrul comunicațiilor din România, Alexandru Petrescu.

Cele mai importante startup-uri din UE și țările vecine au fost alese dintre 70 de solicitanți. Câștigătorii și-au promovat proiectele și au abordat clienții și potențialii investitori în timpul summit-ului într-un spațiu dedicat exclusiv acestora. Un singur startup dintre cele cinci este din România, ceilalţi participanţi vin din Macedonia, Danemarca, Estonia şi Marea Britanie.

Kidibot din România a fost desemnat Best Social Inclusion Startup. Este vorba despre oplatformă online educațională pentru copiii de 6-18 ani, destinată să-i motiveze să citească și să învețe, folosind distracția, presiunea socială pozitivă, concursuri cu premii. Best Female-led Startup e OKRA Technologies (Marea Britanie), cu Loubna Bouarfa CEO. Este vorba despre o companie de analiză în domeniul asistenței medicale, care oferă o platformă online ce le permite profesioniștilor din domeniul sănătății să combine datele într-un singur loc și să genereze informații în timp real, inclusiv previziuni, pentru a salva și a îmbunătăți viața oamenilor.

Best Founder under 30 Startup eBolt (fostă Taxify) (Estonia). Firma ce îl are ca CEO şi cofondator pe Markus Villig a lansat o platformă de transport în Estonia. Se concentrează pe facilitarea călătoriilor urbane, mai rapide și mai fiabile. NorthQ (Danemarca), condusă de Christian von Scholten a fost desemnată Best UN Social Development Goals Startup. Startup-ul lucrează la îmbunătățirea eficienței energetice a consumatorului prin gestionarea inteligentă a datelor. Best Job Growth Startup eMama Organa (Macedonia de Nord), cu CEO Natalija Burgieva. Compania a fost fondată pentru a colecta deșeuri alimentare, transformate apoi pentru a produce îngrășăminte organice ce îi ajută pe fermieri să crească alimente sănătoase și curate. Ele oferă și locuri de muncă pentru mamele singure neintegrate în societate.

 

Foto: Startup Europe Awards. Câştigătorii de la Cluj

 

Startup românesc premiat dezvoltă o platformă care încurajează cititul

Alina Ferseta, CEO Kidibot, a povestit pentru Actualdecluj.ro despre afacerea pe care a fondat-o în urmă cu doi ani. „Este o platformă educaţională, prin care încercăm să motivăm copiii să înveţe şi să citească mai mult. Avem deja utilizatori, copii din 22 % din şcolile din România. Noi suntem din Bucureşti, dar în era digitală asta nu înseamnă o graniţă – suntem online, copiii pot accesa platforma online, pe telefoane mobile, pot să intre de oriunde”, menţionează Ferseta. Cum funcţionează platforma? „Avem trei tipuri de conturi: de copii, de părinte şi de profesor. Avem pe platformă quizz-uri – întrebări, pe partea de lectură, încercăm să acoperim diverse tipuri de cărţi – de exemplu, cele din lista de lecturi suplimentare de la şcoală, dar şi cărţi internaţionale iubite de copii, inclusiv seria Harry Potter. Am vrea să vedem cu ce rămâne copilul după ce a citit. În afară de aceste întrebări legate de lecturi, sunt quizz-uri pe diverse materii – matematică, geografie, istorie, despre ceea ce învaţă copiii la şcoală. Întrebările sunt introduse şi create de noi, de echipa noastră, dar există posibilitatea ca şi părinţii să încarce teste, şi profesorii şi, mai nou, le-am oferit posibilitatea să contribuie chiar şi copiilor. Avem mulţi colaboratori – profesori, o comunitate de părinţi cu care discutăm, despre problemele lor, despre ceea ce doresc, ne adaptăm la ceea ce vor şi ei şi e important feedback-ul din partea profesorilor. Astfel, copiii îşi îmbunătăţesc rezultatele la învăţătură”, susţine CEO-ul Kidibot.

Ca în multe alte cazuri, şi acest startup a pornit de la o nevoie personală. „Am copii acasă. Ştiam despre copilul mai mare că citeşte, dar nu aveam tot timpul vreme să verific cu ce a rămas el după lectură. Am vrut să văd ce înţelege din ceea ce citeşte. Înainte de asta, am lucrat în bancă 10 ani, apoi pe partea de ONG, la proiecte educaţionale offline”, povesteşte fondatoarea. Aceasta se declară mulţumită de direcţia în care merge afacerea şi spune chiar că se pregăteşte extinderea proiectului dincolo de graniţe. Prima ţintă: diaspora. „Afacerea merge. Vrem să lansăm proiectul şi în alte ţări, căutăm parteneri să lansăm platforma în primă fază în Spania şi Italia, comunitatea de acolo e pregătită. Îi încurajăm pe cei plecaţi din ţară să nu se uite limba română. Nu ne gândim pentru acest proiect doar la românii plecaţi, dar prin ei avem o uşă deschisă”, menţionează Ferseta. Sunt şi copii din Cluj care accesează platforma, care are şi o serie de topuri. În cel pe oraşe, Cluj-Napoca e pe locul 25. Premiul de la Cluj funcţionează ca o recunoaştere şi îi ajută pe fondatori prin expunere la o reţea de potenţiali parteneri. Sunt oportunităţi pentru startup-urile din România? „Feeling-ul personal e că românii trebuie să fie un pic mai curajoşi în a aplica. Oportunităţi par să fie. Noi am ajuns să fim câştigători în această competiţie, fiindcă am aplicat şi am povestit despre ideea noastră. Eu, personal, i-aş încuraja pe cei interesaţi să facă pasul spre antreprenoriat. E păcat să îţi laşi ideile şi pasiunile pe hârtie şi să ajungi la anumite vârste cu frustrări”, consideră Ferseta.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.