Închide

Discursuri „paralele”: cum se vede economia de la Guvern vs. cum se trăieşte ea în mediul de afaceri

EconomieTop News by Kristina Reştea - sept. 29, 2018 0 205

 

Prilej de tăiat panglică la Cluj, în acest final de săptămână: vineri, reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK) şi-au deschis în capitala Transilvaniei prima filială din ţară, încântaţi de „oraşul dinamic” şi motivaţi de faptul că, în afara Bucureştiului, judeţul Cluj a atras cele mai multe firme de germane. Momentul a fost prilej şi de discursuri paralele: în vreme ce reprezentantul guvernului invocă preocuparea pentru îmbunătăţirea climatului de afaceri, debirocratizare şi transparenţă, cei din mediul de afaceri vorbesc despre „birocraţie sufocantă”, instabilitate şi nevoia de reformă pe piaţa muncii.

În afară de reprezentanţii de la Bucureşti ai AHK, români şi germani, şi de echipa locală, pentru momentul festiv au fost invitaţi şi reprezentanţi ai administraţiei locale şi centrale. Au venit şi doi ambasadori – cel al Germaniei la Bucureşti şi cel român de la Berlin, primarul Emil Boc, dar şi reprezentanul guvernului.

 

Sursa foto: Facebook, Emil Boc

 

„Suntem preocupaţi de îmbunătăţirea climatului de afaceri”, începe discursul Sorin Valeriu Naş, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Mediu de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. Şi continuă spunând că acceptă sugestii de îmbunătăţire a sistemului din partea oamenilor de afaceri. „Schimbările pe care le-am făcut au fost făcute prin dialog. Când o lege e piedică în dezvoltare, o schimbăm”, susţine secretarul de stat, care adaugă şi că guvernul ar fi preocupat de oprirea migraţiei forţei de muncă şi de atragerea românilor înapoi în ţară; pentru asta e nevoie de servicii, de infrastructură. „În unele domenii s-au făcut progrese mai mari, în altele s-a adoptat politica paşilor mici”, spune Naş. „Blocarea accesului la spaţiul Schengen creează probleme economice. România e pregătită de mult timp”, zice reprezentantul Guvernului României, care invocă aspecte cheie de care ar fi preocupaţi guvernanţii, ca transparenţă şi debirocratizare. Discursul vine în aceeaşi Românie în care e prilej de sărbătoare inaugurarea a încă unei frânturi de autostradă: tot vineri, reprezentanții Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) au anunțat că va fi deschisă, în sfârşit, circulației porțiunea de Autostradă dintre Gilău și Nădășelu, în lungime de numai 9 km, după finalizarea viaductului de la Gilău. Cât despre invocatele preocupări pentru stoparea fenomenului migraţiei, vom menţiona aici doar câteva cifre, publicate într-o analiză din vară a unor economişti ai Băncii Mondiale: între 3 și 5 milioane de români trăiesc și lucrează în afara țării, unul din patru absolvenți de studii superioare pleacă din țară, e criză acută în Sănătate – unul din patru medici a părăsit țara, iar orașele dezvoltate – cum ar fi Bucureşti, Cluj, Iași şi Timișoara – se confruntă cu o criză de personal.

Revenind chiar la ziua inaugurării filialei AHK, discursul oamenilor de afaceri e mult diferit de descrierile cu promisiuni, care vin dinspre guvern. Dragoş Anastasiu, preşedintele AHK România, a enumerat motivele pentru care Clujul e loc bun de afaceri. Acesta a trecut însă în revistă şi problemele cu care se confruntă antreprenorii şi companiile, la nivel naţional:  criza acută de pe piaţa forţei de muncă e principala problemă, dar avem şi „birocraţie sufocantă”. Lipsa predictibilităţii e o altă temă majoră. „În Germania totul e gândit pe termen lung, la nivel de decenii. E greu să transmiţi în Germania că aici, peste trei săptămâni, trece contribuţia de la angajator la angajat. În primul rând te întreabă: ce căutaţi acolo? Sunt probleme în Educaţie şi în sistemul de Sănătate, domenii fără de care e greu să rezişti şi să atragi investitori. Suntem, apoi, deficitari şi la infrastructură – naţională, dar şi urbană. Şi mai avem şi o problemă de imagine”, enumeră Anastasiu. „Avem nevoie în România de o reformă a pieţei de muncă. Există aici resurse care nu sunt incluse în lanţul valoric, iar piaţa muncii funcţionează sub nivelul optim”, adaugă şi Sebastian Metz, director general AHK.

 

Sursa foto: AHK

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.