Închide

Dirijorul Filarmonicii din Cluj conduce Orchestra Națională Radio vineri

Cultură by Actual de Cluj - mart. 12, 2019 0 63

Dirijorul Filarmonicii din Cluj conduce Orchestra Națională Radio vineri seara la Sala Radio, pentru celebrul spectacol Bolero, de Maurice Ravel.

Bolero-ul este cea mai cunoscută lucrare semnată de compozitorul francez Maurice Ravel și a fost creat inițial pentru Ida Rubinstein, o apreciată dansatoare și actriță de origine rusă a epocii, care a dansat câțiva ani în cadrul celebrei companii Ballets Russes. Ravel fusese atras de ideea de a crea o lucrare bazată pe o singură temă care să „crească” prin „acumulare” instrumentală. Bolero-ul său a avut un succes extraordinar la premiera de la Opera din Paris, din 1928, în coregrafia Bronislavei Nijinska, sora balerinului Vaslav Nijinsky.

Afișul serii cuprinde și alte trei creații care fac din concertul Orchestrei Naționale Radio un eveniment de excepție: suita Valses nobles et sentimentales, intitulată de Ravel în acest mod ca un omagiu adus marelui compozitor austriac Franz Schubert (care a compusese o lucrare intitulată asemănător), Enescu – Suita nr. 2 pentru orchestră și Rachmaninov – Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră. La pian îl găsim pe Horia Mihail, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, cunoscut publicului larg mai ales prin turneele sale naționale derulate sub titlul „Pianul Călător”.

Bebeștelea a colaborat cu Royal Philharmonic Orchestra, Rundfunk-Sinfonieorchester – Berlin, Konzerthausorchester – Berlin, Barcelona Symphony Orchestra, Orchestra Națională a Filarmonicii din Rusia, Singapore Symphony Orchestra și altele. A fost numit dirijor al Operei Naţionale Române Iaşi în stagiunea 2011-2012, cel mai tânăr dirijor care ocupa o astfel de funcţie.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe site-ul Radio România Cultural.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare