Închide

Lucrare a pictorului Adrian Ghenie, vândută de Sotheby’s cu 4,3 milioane de lire

CulturăTop News by Mihai Prodan - mart. 07, 2019 0 893

Încă o performanță pentru artistul școlit la Cluj Adrian Ghenie, ale cărui lucrări se vând cu milioanele de euro: ieri casa de licitații Sotheby’s i-a vândut tabloul „Funeraliile lui Duchamp” cu fabuloasa sumă de 4,3 milioane de lire sterline, cifră comparabil mai mare decât estimarea cu care a început licitația.
Lucrarea a fost estimată de experții casei de licitații la 2,5 – 3,5 milioane de lire sterline, și s-a vândut cu 4,3 milioane, deci un preț dublu față de valoarea estimată cea mai mică.
Lucrarea a fost realizată în urmă cu zece ani, în 2009, și are 2 pe 3 metri. Lucrarea a fost vândută la licitație în 5 martie. „Nu sunt un pictor de istorie, dar sunt fascinat de ceea ce s-a întâmplat în secolul XX și cum continuă să influențeze ziua de azi. Nu simt nicio obligație să spun asta lumii, dar pentru mine secolul XX a fost un secol de umilire – și prin tablourile mele încă încerc să înțeleg asta”, a explicat Ghenie într-un documentar, cu referire la lucrările sale, dintre care mare parte se referă la această perioadă istorică. Sotheby’s: „Funeraliile lui Duchamp I (2019) e un tablou extraordinar care susține unul dintre cele mai semnificative lupte ale artistului: vasta influență a lui Marcel Duchamp și a dadaismului asupra istoriei artei”.

Amintim, pictorul originar din Baia Mare și școlit la Universitatea de Arte și Design din Cluj și-a bătut în octombrie 2016 propriul record cu tabloul “Nickelodeon”, vândut pentru 9 milioane de dolari la casa de licitații Christie’s. Anterior Ghenie vindea la aceeași casă de licitații din Londra lucrarea “Flori de Floarea Soarelui în 1937″ pentru 3,11 milioane de lire sterline, adică aproape patru milioane de euro. Precedentul record al lui Ghenie a fost în 2015, când a vândut tabloul “The fake Rothko” cu 1,42 milioane de lire sterline, sau 1,78 milioane de euro, tot la Sotheby’s.

Adrian Ghenie e un exponent al aclamatei “Școli de la Cluj”, puternică pe piața artei contemporane în ultimii ani. Născut în 1977 la Baia Mare, a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj în 2001. E unul dintre co-fondatorii galeriei Plan B din Fabrica de Pensule, alături de Mihai Pop. A expus între altele în Veneția, Praga, San Francisco și altele, iar în 2015 a reprezentat România la Bienala de la Veneția. Are lucrări, între altele, la Museum of Contemporary Art în Los Angeles sau San Francisco Museum of Modern Arts.  E artistul român cu cele mai scumpe lucrări pe piața internațională.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.