Închide

Un bibliotecar și consilier local și un preot din Gherla vor să scoată antenele de telefonie din oraș, pornesc campanie de strângere de semnături

AdministrațieDin județTop News by Mihai Prodan - mart. 07, 2019 0 733

Inițiativă neobișnuită în Gherla, unde un consilier local și un preot vor să strângă semnături ca să mute antenele de telefonie mobilă și vor mii de semnături de la cetățeni în acest sens, de azi.

Kasza Tamas e bibliotecar la biblioteca municipală din Gherla și consilier local din partea UDMR și împreună cu un preot ortodox, Petru Băgăcean, și alte câteva persoane, au demarat azi o strângere de semnături prin care vor să mute antenele de telefonie mobilă din Gherla la distanțe, spun ei, sigure față de populație, respectiv minim 200 sau, după caz, 500 de metri.

„Astăzi este prima zi în care pornește inițiativa. Avem deja locații de pornire unde oamenii pot semna, aproape toate sunt centrale, sunt în centrul istoric al orașului. În fiecare zi dacă ne sună cineva și vrea să ne ajute cu oferirea unei locații noi acestea vor fi adăugate pe site. Ne interesează în primul rând sănătatea noastră a cetățenilor, a localnicilor. Întotdeauna când apar incertitudini e bine omul să fie precaut. Cu toții ne dorim, folosim tot ce înseamnă tehnică mobilă, tehnică nouă. Ne dorim ca această tehnică să fie în continuare, să crească, dar în același timp ne dorim să fie 100% în siguranță pentru noi. Astfel, ceea ce ne dorim este să se respecte legislația UE în vigoare, referitoare la aceste antene de telefonie mobilă și alte echipamente”, a spus el pentru actualdecluj.ro. Inițiatorii strângerii de semnături doresc astfel ca antenele să fie montate la distanțe „sigure” de instituții publice cum ar fi școlile, spitalele și casele particulare, respectiv nu mai puțin de 200 de metri de zone locuite și nu mai puțin de 500 de metri de spitale, școli, grădinițe. „Inițiativa nu a pornit doar din mintea mea, cu ani în urmă au început cetățenii gherleni, fie unul câte unul, fie grupați, să-și arate nemulțumirile referitoare la unde sunt montate aceste antene și ce radiații au și ce neplăceri au din cauza acestora. Au fost mai multe petiții, scrisori către primărie, inclusiv prezența la ședințele de Consiliu Local. Am căutat calea legală, cum s-ar putea face acest lucru, dar în așa fel încât autoritățile publice să nu poată spune că aceasta își dorește un partid sau altul pentru că apropie alegerile. Conform legii trebuie să avem 5% din cetățenii cu drept de vot, în Gherla înseamnă 960 de semnături. Dar noi sperăm să fie cel puțin 2-3.000 de semnături pentru că este un caz care aparține tuturor”, a adăugat el.

Inițiativa cetățenească cere interzicerea cu totul a amplasării antenelor de telefonie mobilă:

se interzice amplasarea, indiferent de zonă, a antenelor de telefonie mobilă şi transmisii de date mobile pe blocurile de locuinţe, şcoli, grădiniţe, spitale precum şi la o distanţă mai mică de 100 metri de acestea. Cerințele acestora: „e interzice amplasarea antenelor de telefonie mobilă şi transmisii de date mobile în intravilanul municipiului Gharla si în centrul istoric, conform Planului de Urbanism General (PUG) municipiului Gherla in vigoare.
Se interzice amplasarea, indiferent de zonă, a antenelor de telefonie mobilă şi transmisii de date mobile pe blocurile de locuinţe, şcoli, grădiniţe, spitale precum şi la o distanţă mai mică de 100 m de acestea.
În termen de 12 luni de la intrarea în viguare a prezenţei hotărâri, toate antenele de telefonie mobilă şi transmisii de date mobile amplasate în zonele de mai sus vor fi desfiinţate şi relocate de către deţinători, pe cheltuiala acestora.
Antenele de telefonie mobilă şi transmisii de date mobile vor putea fi amplasate în baza certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construire emise de către primarul municipiului Gharla, cu respectarea tuturor avizelor şi a legislaţiei incidente în cauză.
Indiferent de zonă, antenele de telefonie mobilă şi transmisii de date mobile se amplasează numai după obţinerea şi cu respectarea avizelor de la Inspectoratul General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (IGCTI), Serviciul Român de Informaţii, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi cu aviz sanitar din partea Direcţiei de Sănătate Publică.

Dacă această inițiativă va fi aprobată, în termen de un an toate antenele de telefonie mobilă şi transmisii de date mobile amplasate în zonele de mai sus vor fi desfiinţate şi relocate de către deţinători, pe cheltuiala acestora.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.
Tags