Închide

Încă o lucrare a lui Ghenie vândută pentru milioane de lire: Christie’s vinde „The Collector 4” cu trei milioane de euro

CulturăTop News by Mihai Prodan - mart. 12, 2019 0 720

Încă o lovitură pentru artistul Adrian Ghenie, căruia casa de licitații Christie’s i-a vândut în urmă cu câteva zile un tablou pentru 2,65 milioanede lire sterline, adică trei milioane de euro.
E vorba de lucrarea „The Collector 4”, pictată în 2009, care face parte dintr-o serie de patru astfel de tablouri, „Colecționarul”. Protagonist este nazistul Hermann Goring, cunoscut între altele pentru că a furat nu mai puțin de 2.000 de opere de artă în timpul celui de-al doilea război mondial – tema se încadrează în preferințele lui Ghenie, ale cărui tablouri surprind realitățile secolului XX, despre care artistul spune că e fascinat. Lucrarea a fost evaluată la 2,2 – 2,8 milioane de lire.

Secția de artă contemporană a Christie’s e condusă de românul Cristian Albu. „Titlul se referă la faptul că, dincolo de politică, Goring a fost un avid colecționar de artă, care a deținut mai bine de 4.000 de lucrări până la sfârșitul celui de-al doilea război mondial – cele mai multe furate. The Collector 4 prezintă o pânză amplă, în stilul lui Picasso – prezintă și un taur – pe care pare a se odihni capul lui Goring. E a patra și ultima lucrare dintr-o serie numită „Colecționarul”, celelalte trei îl prezintă pe german bine, sănătos, admirându-și arta”, prezintă Christie’s. „E o imagine sumbră și devastantă”, spune Albu, „culminarea unei serii sumbre și devastante. Cum am putea să împăcăm aprecierea și afinitatea pentru pictură a lui Goring când el nu a simțit niciun fel de empatie sau simpatie pentru alte ființe umane – ființe ale căror morți le-a aprobat în asemenea numere mari? Cum ar putea un suflet rău să fie mișcat de artă? E o parte din geniul lui GHenie să ne prezinte o asemenea enigmă”, completează Albu.

Amintim, cu o zi mai devreme Sotheby’s a vândut vândut tabloul „Funeraliile lui Duchamp” cu fabuloasa sumă de 4,3 milioane de lire sterline, cifră comparabil mai mare decât estimarea cu care a început licitația. Lucrarea a fost estimată de experții casei de licitații la 2,5 – 3,5 milioane de lire sterline, și s-a vândut cu 4,3 milioane, deci un preț dublu față de valoarea estimată cea mai mică. Lucrarea a fost realizată în urmă cu zece ani, în 2009, la fel ca „The collector 4”, și are 2 pe 3 metri. Lucrarea a fost vândută la licitație în 5 martie, cu o zi înainte de licitația pentru „The collector 4”. „Nu sunt un pictor de istorie, dar sunt fascinat de ceea ce s-a întâmplat în secolul XX și cum continuă să influențeze ziua de azi. Nu simt nicio obligație să spun asta lumii, dar pentru mine secolul XX a fost un secol de umilire – și prin tablourile mele încă încerc să înțeleg asta”, a explicat Ghenie într-un documentar, cu referire la lucrările sale, dintre care mare parte se referă la această perioadă istorică.

Ghenie a fost unul dintre artiștii români care s-au format după căderea regimului lui Ceaușescu în 1989 și guvernelor eșuate care i-au urmat, notează Christie’s. După Albu, această răsturnare a servit ca un catalizator pentru artiștii tineri pentru a-și exprima tristețile și frustrările prin artă. „Mulți dintre acești pictori locuiau în Cluj, al doilea oraș ca mărime al României, și creau la Fabrica de Pensule, o fostă fabrică de pensule transformată în spațiu de artă contemporană în 2009. Au ajuns cunoscuți ca Școala de la Cluj, iar Ghenie a apărut ca starul ei fără dubiu. În 2016 tabloul său Nickelodeon s-a vândut pentru 7,1 milioane la Christie’s în Londra, un record mondial pentru artist”, notează casa de licitații. „Nickelodeon a fost un moment transformativ pentru piața lui Ghenie”, spune Albu. „De atunci încoace lucrurile au fost incredibile. În fiecare sezon, vezi o lucrare a sa că face valuri la licitații. Există o așteptare că el e purtătorul de torță pentru pictura secolului XXI”. „Ghenie e un maestru în a spune mai multe povești într-o singură lucrare”, notează Albu, „și aceste povești de obicei sapă adânc în sufletul oamenilor”.

Amintim, pictorul originar din Baia Mare și școlit la Universitatea de Arte și Design din Cluj și-a bătut în octombrie 2016 propriul record cu tabloul “Nickelodeon”, vândut pentru 9 milioane de dolari la casa de licitații Christie’s. Anterior Ghenie vindea la aceeași casă de licitații din Londra lucrarea “Flori de Floarea Soarelui în 1937″ (foto) pentru 3,11 milioane de lire sterline, adică aproape patru milioane de euro. Precedentul record al lui Ghenie a fost în 2015, când a vândut tabloul “The fake Rothko” cu 1,42 milioane de lire sterline, sau 1,78 milioane de euro, tot la Sotheby’s.

Adrian Ghenie e un exponent al aclamatei “Școli de la Cluj”, puternică pe piața artei contemporane în ultimii ani. Născut în 1977 la Baia Mare, a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj în 2001. E unul dintre co-fondatorii galeriei Plan B din Fabrica de Pensule, alături de Mihai Pop. A expus între altele în Veneția, Praga, San Francisco și altele, iar în 2015 a reprezentat România la Bienala de la Veneția. Are lucrări, între altele, la Museum of Contemporary Art în Los Angeles sau San Francisco Museum of Modern Arts.  E artistul român cu cele mai scumpe lucrări pe piața internațională.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.