Închide

O fabrică din Cluj aduce zeci de angajați din Vietnam. „Măsura vine în contextul unei crize acute de personal cu care se confruntă angajatorii români”

Din județEconomieTop News by Actual de Cluj - mart. 12, 2019 0 500

În cel mai văduvit oraș din județul Cluj, municipiul monoindustrial Câmpia Turzii, angajatorii trebuie să importe forță de muncă din Asia, cum a făcut o fabrică din localitate, care a adus aici 50 de vietnamezi.

Fabrica de panificație La Lorraine din Câmpia Turzii anunță că și-a mărit echipa – cu 50 de vietnamezi. „Măsura vine în contextul unei crize acute de personal cu care se confruntă angajatorii români, dar și a creșterii capacității de producție a fabricii, care va avea loc în acest an”, explică reprezentanții fabricii.

„Aducerea de angajați din străinătate este o necesitate, deoarece criza de personal afectează afacerile din toate domeniile, în special zona de producție. În ultimii ani, în zona Clujului au apărut multe fabrici, însă numărul de persoane dispuse să se angajeze a rămas același. În 2018, numărul de locuri de muncă neocupate la nivel național se ridica la aproape 64.000. Practic, un număr mare de companii se luptă pentru a atrage un număr restrâns și limitat de angajați. În România, sunt angajați în prezent aproximativ 17.000 de cetățeni străini din afara Uniunii Europene, iar aproximativ 1.600 sunt din Vietnam”.

La Lorraine România a luat decizia importului de personal din Vietnam, după mai multe încercări de a angaja muncitori din țară. „Realitatea pieței forței de muncă din România ne arată un trend de exod al românilor spre țările din centrul și Sudul Europei pentru perioadele de primăvară și vară. În această perioadă, fluctuația aduce o lipsă de oameni greu de înlocuit printr-o recrutare locală, pe care am extins-o cu mult dincolo de zonele apropiate de Câmpia Turzii. Am încercat inclusiv relocarea de personal din alte zone ale țării considerate în trecut defavorizate”, explică Răzvan Boșomoiu, directorul general al fabricii. „Am adaptat procesul de instruire provocării pe care o avem de a integra personal care nu vorbește limba română și nicio altă limbă de circulație internațională. Astfel, prima măsură a fost traducerea documentației în limba vietnameză. Am dezvoltat de asemenea pictograme care să explice acțiunile la care vor lua parte. Procesul de învățare are o componentă de instruire teoretică și o perioadă de shadowing la locul de muncă alături de un operator cu experiență”, mai spune Răzvan Boșomoiu.

La Lorraine România este cea mai mare și mai modernă fabrică de produse de panificație și patiserie congelată din România și are 250 de angajați.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare