Închide

Ce loc ocupă Clujul pe harta antreprenoriatului feminin din România?

Economie by Kristina Reştea - mart. 12, 2019 0 168

 

Numărul de femei care conduc afaceri în România a crescut în ultimii ani, mai ales în zona Bucureşti-Ilfov şi Cluj, arată o analiză a companiei KeysFin. Peste 500 000 de femei sunt implicate în prezent în afaceri, în calitate de acționari în companii active pe piata românească.

Noul studiu KeysFin, prezentat în premieră în cadrul evenimentului “Empowering Women Entrepreneur”, organizat de către Artfirst și Financialmarket.ro arată că tot mai multe femei intră în afaceri.

Este clar că interesul femeilor pentru business este pe un trend crescător. Numărul  femeilor implicate în calitate de acționari la companii active a crescut cu 5,6 % faţă de aceeași perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, mediul de afaceri românesc este în continuare dominat de bărbați, doar 37,4 %  din companiile din România având acționariat feminin”, declară experții KeysFin.

Conform datelor publicate de Registrul Comerţului, la finalul lui 2018 dintr-un total de 1,3 milioane de asociaţi sau acţionari în firmele din România,  doar puţin peste o treime din total erau femei. Comparativ cu 2014, numărul femeilor a crescut însă cu peste 21%. Totodată, 167 555 de femei erau înregistrate ca persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale.

Numărul acționarilor de sex feminin a crescut în perioada 2014 -2018 în special în capitală (de la 100.000 în 2014 la 115.000 în 2018), Ilfov (de la 14 000 la 22 000) și Cluj (de la 20.000 la 27.000). Chiar şi aşa, ponderea acționariatului feminin în aceste 3 județe în 2018 nu depășește 40%. Pe primul loc în topul județelor unde femeile acționar dețin proporția cea mai mare se află Tulcea (femeile dețin 41,4% versus 58,6% bărbați). Podiumul este completat de Galați (41,2% versus 58,8%) și Hunedoara (41% versus 59%), în timp ce județele codașe, în care femeile acționar au cele mai mici ponderi sunt Sibiu (36% versus 64%), Bistrița-Năsăud (35,9% vs 64,1%) și Harghita (32,4% versus 67,6%).

Potrivit studiului KeysFin afacerile derulate de companiile cu acționariat feminin din România s-au ridicat, în 2017, la nivelul de 125,5 miliarde lei. După cifra de afaceri, în top 5 județe unde femeile acționar sunt implicate în companii se regăsesc București (34,6 mld lei), Ilfov (8 mld.lei), Cluj (5,5 mld lei), Brașov (5,1 mld. lei) și Timiș (4,9 mld lei).

 

Potrivit KeysFin majoritatea firmelor în care sunt implicate femei în calitate de acționar majoritar (>50%) au, în medie, cinci salariați și o cifră de afaceri de până în 550 000 lei.

În perioada 2010-2018 comerţul cu amănuntul – vedeta economiei românesti – a fost și domeniul cel mai atractiv pentru femei, 28 138 femei fiind acționari în companii active din domeniu. Topul activităților de interes este completat de Coafura și alte activități de înfrumusețare și Activitățile de consultanță pentru afaceri și management. Potrivit studiului  KeysFin domeniile serviciilor, al sănătății și asistenței sociale și învățământul se bucură de o prezență mai mare a femeilor comparativ cu barbații. Domeniile de activitate în care numărul femeilor este semnificativ mai mic decat numărul bărbaților implicați sunt: construcții, agricultură și transport și depozitare.  În domeniul Construcţiilor, spre exemplu, datele companiei clujene IBC Focus, care realizează anual un top al companiilor din acest sector, arată că în 2017, 88 dintre cele 100 cele mai puternice firme din țară în domeniul Construcţiilor nu au în conducere femei administrator.

Cele mai active în afaceri sunt femeile cu vârsta cuprinsă între 30 – 50 de ani, peste 60% dintre femeile acționar  având vârsta cuprinsă în acest interval. 10% dintre acestea au peste 60 de ani, iar numai 0.2% sunt tinere curajoase ce pornesc o afacere încă de la 18-20 de ani”, susțin experții KeysFin.

Datele statistice pentru România arată că în perioada 2010-2018, pe lângă cele peste 350 000 de românce implicate în business ca acționari, top 3 alte naționalități femei acționari era reprezentat de chinezoaice (871), femei din Republica Moldova (398) și italience (164 persoane). În companii active cu femei administrator situația se prezintă asemănător: românce (peste 57 000 persoane), chinezoaice (37), italiance (34), femei din Republica Moldova (34).

Estimăm o creștere a implicării femeilor în antreprenoriat o dată cu accesul mai rapid la informații și finantare atât prin fonduri europene, cât și prin acceleratoare sau hub-uri de profil. În România vom vedea o creștere a afacerilor și joburilor focusate pe coaching, training, dar și industrii creative“, se mai precizează în analiza KeysFin.

 

La Cluj se dau premii pentru femeile implicate în afaceri şi comunitate
Femeile implicate în afaceri şi comunitate sunt aduse în faţă în cadrul unui eveniment programat pentru 28 martie. În cadrul conferinţei The Woman, organizatorii au prevăzut şi o gală de premiere. „An de an, comunitatea s-a bucurat de prezențe naționale și internaționale, femei care și-au asumat roluri de management, care au înțeles că prin implicarea proprie pot schimba mentalități, dezvolta oameni și susține eforturile celor din jur. Categoriile premiate anul acesta sunt Lifetime Career Award, Game Changer Award, Education Award, Millennial Leader Award, Difference Maker Award”, au transmis organizatorii.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.