Închide

Directorul liceului care-a trimis „pletoșii” și „bărboșii” la tuns în timpul orelor s-a panicat. Se schimbă regulamentul! PLUS: nici elevele cu păr vopsit n-au scăpat de el. Șeful liceului are „antecedente” și mai grave

ActualitateTop News by Catalin Suciu - oct. 19, 2017 3 2910

Petrică Daniel Tintelecan conduce liceul greco-catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca. El a scos elevii afară de la ore și i-a expediat la coafor sau frizerii pentru că ar arăta „indecent”. Nici elevele cu părul vopsit n-au scăpat. Toți s-au ales cu absențe nemotivate la cursurile de marți, 17 octombrie.

Directorul liceului făcea subiectul unui reportaj ziardecluj.ro în 2013 când reporterii i-au solicitat un punct de vedere după ce un elev cu sindrom down a fost silit să se părăsească școala.

„Nu îmi pot imagina exact din ce motive, eu am și recomandările psihologice care m-au avertizat că acest copil trăiește într-un stres serios, lucru pe care l-am putut remarca de două ori în timpul orelor, când a făcut pe el, o dată în cabinetul de informatică și o dată în clasă. A fost flagrant și a trebuit să-l trimitem acasă, ca să mascăm un pic problema”, spunea el atunci.

Revenim în prezent.

Tintelecan expediază de la ore elevii pe motiv că au barbă și păr lung. Toții copiii trimiși acasă marți, de la 9 dimeineața, au fost trecuți absenți!  Pe lângă băieții cu plete și barbă, Tintelecan le poftește și pe elevele cu părul vopsit cu nuanțe diferite, afară din liceu. Ca o noutate.

El invocă un regulament intern.

Regulamentul intern al liceului există, dar nu pe site-ul liceului, însă el nu cuprinde nici un paragraf care să reglementeze lungimea părului sau felul în care trebuie să porți barba. Miercuri, după ce cazul ia amploare și ajunge subiect național pe TV, situația se îndulcește.  În școală, după apariția televiziunilor începe să circule un regulament intern modificat.

„A apărut o hârtie peste noapte”, spune un cadru didactic din cadrul instituției. „Cazul a luat amploare, sună televiziunile, vin televiziunile la școală, nu dă bine”, spune un alt profesor al liceului.

„În cazul acestui liceu există un regulament de ordine interioară asumat de elevi și părinți la începutul anului, unde se precizează că elevilor le este interzis părul lung și barba dat fiind faptul că sunt înscriși la un liceu confesional. După ce au fost anunțați în repetate rânduri că ar trebui să renunțe la părul lung și la barbă, au fost trimiși acasă să se conformeze regulamentului. Nu este vorba de sancțiuni, ci doar de faptul că au fost rugați să respecte regulamentul”, a precizat pentru Transilvania Reporter Andreea Coroian Goldiş, șef de cabinet Inspectoratul Școlar Județean Cluj.

Regulamentul intern e „învechit” spun cadre didactice din instituție. „Aceste lucruri se petrec în toate liceele din Cluj-Napoca, dar s-a ajuns la obișnuiță, e ceva firesc așa că nimeni nu mai face scandal. Câțiva părinți semnează, alții nu dau niciodată la școală la ședințe. Regulamentul a suferit modificări miercuri, la o zi după ce s-a ajuns la un caz public. S-a adăugat o hârtie”, precizează un cadru didactic.

Am consultat toate regulamentele care sunt publice pe site-ul liceului Inochentie Micu. Nicăeiri nu apare cel cu lungimea părului. Ele pot fi văzute și descărcate în următoarele link-uri:

 1. Regulament Intern
 2. Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar
 3. Regulamentul de organizare și funcționare al școlii
 4. Statutul elevului

În schimb există în regulamentul de Funcționare „Comisia pentru prevenirea şi eliminarea violenţei, a faptelor de corupţie şi discriminării în mediul şcolar şi promovarea interculturalităţii”.

Printre atribuțiile aceste comisii se numără:

„Promovarea, în cadrul şcolii, a principiilor şcolii incluzive. Şcoala incluzivă este o şcoală prietenoasă şi
democratică, care valorifică diversitatea culturală, o şcoală în care toţi copiii sunt respectaţi şi integraţi fără
discriminare şi excludere generate de originea etnică, naţionalitate, deficienţe fizice sau mentale, origine
culturală sau socio-economică, religie, limbă maternă, convingerile, sexul, vârsta, infecţia HIV, apartenenţa la
o categorie dezavantajată sau orice criteriu sancţionat de legislaţia pentru prevenirea şi combaterea discriminării din România. Prevenirea şi eliminarea fenomenului de segregare şcolară, care reprezintă o formă gravă de discriminare, constituie o condiţie imperativă pentru implementarea principiilor şcolii incluzive.”

Tintelecan e profesor de religie la liceul greco-catolic.

Directorul Tintelecan l-a primit în vizită pe primarul Emil Boc foto: liceulmicu.ro

Numele său face subiectul unui reportaj semnat de ziardecluj.ro în 2013, când un elev cu sindrom down al liceului Inochentie Micu a fost silit să părăsească instituția de învățământ, acuzând tratamentul al care a fost supus.

Elevul, pe nume Mihai Moceanu, avea să fie primit cu brațele deschise de Liceul Adventist Maranatha, unde avea să promoveze examenul de Bacalaureat cu nota 7 într-un an trist pentru învățământul românesc, cu procent de promovabilitate de 55%.

Directorul Tintelecan insinua că nota băiatului este „ciudată”.

Redăm din reportajul semnat ziardecluj.ro.

„(…)Din când în când, când ne spune (Tintelecan -n.r.) despre evenimente nefericite, cauzate numai de boala de care Mihai suferă încă de la naștere, râde hâhâit, batjocoritor. Se agață încontinuu de o poveste veche, în care Mihai, aflat la oră, a făcut pe el. Nu poate trece peste asta, e laitmotivul discuției”, notează reporterii ziardecluj., care îl citează apoi pe directorul liceului greco-catolic.

„Cert este ca în perioada în care a fost elev la noi în școală a fost pus în situații penibile. Nu îmi pot imagina exact din ce motive, eu am și recomandarile psihologice care m-au avertizat că acest copil trăiește într-un stres serios, lucru pe care l-am putut remarca de două ori în timpul orelor, când a făcut pe el, o data în cabinetul de informatică și o dată în clasă. A fost flagrant și a trebuit să-l trimitem acasă, ca să mascăm un pic problema(…)

„Eu cred, adică, mi se pare extrem de suspectă nota de la BAC. Eu vă arăt note și comportamentul altor elevi din școală de la noi care nu erau genii, dar și-au picat bac-ul. Îl cunoașteți pe Mihai Moceanu? (râde hâhâit) Pe mama lui Moceanu o știți? Știți cu ce se ocupă? A fost inginer chimist. Asta nu vă zice nimic? Nu vreau să arunc suspiciuni, însă, vă spun… Mihai are o memorie grozavă, dar în afară de memorie, nimic. Ce notă a luat la română? 5? La istorie? 6? 8 la Geografie? Să fim serioși, aș vrea să văd eseul pe care l-a făcut Mihai la română”, rade iar directorul, batjocoritor. Reportajul integral AICI

Liceul „Inochentie Micu” a trimis un comunicat semnat de director după ce cazul cu „pletoșii” și bărboșii a luat amploare.

„Liceul Greco-Catolic ,,Inochentie Micu” a constatat preocuparea care există în spațiul public în
legătură cu activitatea instituției noastre. În acest context, dorim să facem următoarele precizări:
Liceul nostru dorește să educe cetățeni responsabili, care să respecte legea. De aceea, atunci când
am cerut elevilor să respecte Regulamentul de Organizare și Funcționare al școlii, aflat în vigoare, am
avut în intenție un act educativ firesc, nu o formă de presiune şi nici o modalitate de sancţionare. Reluăm
contextul celor întâmplate în data de 17. 10. 2017, când mai mulţi elevi au fost rugaţi să respecte
Regulamentul unităţii. Mai întâi, ieri, li s-au adus încă o dată la cunoștință prevederile Regulamentului de
Organizare și Funcționare al școlii noastre, după ce în prealabil au semnat pentru luarea lui la cunoștință
atât ei, cât și părinții lor. Acţiunea conducerii unităţii a venit şi în contextul în care, în data de 05. 10.
2017, la Consiliul profesoral, profesorii diriginți m-au rugat să mă implic în susținerea lor cu privire la
respectarea ținutei școlare, în special cu privire la ţinuta capilară a elevilor care este cu mult peste
prevederile admise de actualul regulament. De asemenea, în data de 12. 10. 2017 a avut loc întâlnirea cu
reprezentanții comitetelor de părinți pe clasă, ocazie cu care am primit sesizări verbale din partea unor
părinți ai căror copii s-au conformat cerințelor legate de ținută și care m-au întrebat de ce, pentru alții,
sunt permise derogări de la regulament.
Liceul nostru dorește, de asemenea, să educe cetățeni implicați și democrați. De aceea, suntem
deschiși la dialog pe tema prevederilor Regulamentului de Ordine Interioară. Elevii ar fi putut deja să
formuleze critici față de unele articole din Regulament prin reprezentanții lor în Comisia Anuală de
Revizuire a Regulamentului, prin reprezentanții lor în Consiliul de Administrație al liceului sau prin
intermediul Consiliului Elevilor de la nivelul unității de învățământ sau prin cel organizat la nivelul
județului Cluj. Pentru că înţelegem acum că sunt nemulţumiri, vom organiza, până la finalul lunii, o
dezbatere la sediul liceului nostru, la care vom invita reprezentanți ai părinților și ai elevilor, în care își
vor putea exprima liber opiniile în legătură cu articolele Regulamentului. Cei care nu vor putea participa
la dezbatere vor putea să își exprime în scris observațiile, care vor fi depuse și înregistrate la secretariatul
liceului nostru. După ce vom ajunge la consens, vom insista ca Regulamentul agreat să fie aplicat cu
strictețe.
Instituția noastră respectă libertatea de exprimare. Am luat act, aşadar, de nemulţumirile unora
dintre elevi şi vom parcurge în perioada următoare etapele pentru asumarea unui Regulament care să
poată fi acceptat şi aplicat.”

foto: liceulmicu.ro

CITIȚI ȘI: Ai plete, ai barbă, n-ai ce căuta la școală. Peste 20 de elevi ai unui liceu din Cluj au fost excluși de la cursuri și trimiși la frizer de director

Elevul scos de la ore pentru că poartă părul lung își continuă protestul: “Nu mă tund, nu suntem în comunism. Știu de la părinții mei cum a fost și nu vreau. Sunt liber să aleg!”

3 comentarii

 1. eu cred ca problema e la directorul liceului. inteleg ca e un liceu confesional… cine il numeste in functie si pe ce perioada? si in ce conditii poate fi revocat? presupun ca nu e un lucru de lauda sa ai un asemenea dobitoc la conducere, chiar si pentru un liceu confesional…

 2. sigur, sa respecte legea, da.
  dar cum te asiguri ca-l inveti sa respecte legea daca-l dai afara fiindca are parul lung?
  Si la urma urmelor, ce lege specifica cat trebuie sa ai parul de lung?
  In plus, o lege nu trebuie sa fie abuziva. La fel si regulamentul invocat.
  Atunci cand sunt abuzive, iar cei care le dau nu inteleg de vorba buna, trebuie atacate legal: instanta, contencios, consiliul pentru combaterea discriminarii, av. poporului, etc.

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.