Închide

Clujenii, chemați să învețe gratis cum să aibă grijă de orașul lor

ActualitateSocialTop News by Catalin Suciu - oct. 19, 2017 0 402

Clujenii sunt invitați să participe la o serie de ateliere prin care pot deveni mai responsabili față de oraș și cartierele în care trăiesc.

Inițiativa aparține asociației Colecvit A și Grupului de Inițiativă Civică pentru Mănăștur.

„În această toamnă asociația Colectiv A și Grupul de inițiativă Civică pentru Mănăștur vă pregătesc o serie de Ateliere în care vom învăța împreună cum să fim cetățeni mai responsabili față de cartier și oraș. Începând cu luna octombrie vom avea invitați experți din domeniile jurisprudenței urbane, peisagisticii, documentării foto și video, facilitării comunitare, relației cu autoritățile și altele. Considerăm că trecem la alt nivel: împărtășim experiența noastră de până acum, ca parte din grupul de inițiativă civică a cartierului dar în același timp dorim să învățăm și cu alți cetățeni interesați de cartierele și străzile lor cum să ne revendicăm dreptul la oraș. În urma atelierelor vom stăpâni mai bine legislația urbană, cum să ne raportăm la spațiile verzi (inclusiv la toaletări, plantări, etc.), cum să folosim documentarea vizuală în beneficiul vizibilității cauzei sau proiectului nostru civic/comunitar, cum să purtăm discuții în grupuri mai mari și cum să devenim propriii facilitatori comunitari în cartierele noastre și, nu în ultimul rând cum să ne raportăm la autoritățile locale care (încă) ne guvernează orașele”, anunță organizatorii.

Calendar Ateliere

21 și 28 octombrie, 10.00-18.00, sediul Civitas, str. G-ral Eremia Grigorescu 77 (cartier Grigorescu)
Dreptul la cartier – Atelier de jurisprudență urbană cu Dragoș Dascălu și Mihai Racu (Centrul pentru Mediu Construit)

4 noiembrie, 10.00-18.00, locație ce urmează a fi anunțată
Cum să ne cunoaștem mai bine natura din oraș? Atelier de Peisagistică cu Păunița Boancă și Sonia Borș-Oprișa (Asociația Peisagiștilor Filiala Nord-Vest)

11 și 12 noiembrie, 10.00-18.00, Cinema Dacia Mănăștur
Reprezintă-ți comunitatea! Atelier de spus povesti prin video cu Mihai Andrei Leaha și Maria Năstase, (Centrul pentru Educație Vizuală și Antropologică)

18 noiembrie, 10.00-18.00, Cinema Dacia Mănăștur
Cum ne documentăm evenimentul comunitar? – Atelier foto cu Pan Ioan, fotograf al inițiativei La Terenuri-Spațiu Comun în Mănăștur

Printre vecini, în cartier – Atelier de facilitare comunitară (tbc)
Cine conduce orașul? Transparență bugetară și relația cu autoritățile (tbc)

Atelierele vor fi însoțite și de sesiuni pentru cei mici, cu jocuri și activități strâns legate de tematicile alese.
Va fi o toamnă plină de cunoștințe noi și, sperăm, de noi inițiative civice pentru orașul nostru!

  • author photo two

    Catalin Suciu

    Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu