Închide

Elevul scos de la ore pentru că poartă părul lung își continuă protestul: „Nu mă tund, nu suntem în comunism. Știu de la părinții mei cum a fost și nu vreau. Sunt liber să aleg!”

ActualitateSocialTop News by Catalin Suciu - oct. 17, 2017 12 5245

Tudor este elev în clasa a x-a la Liceul greco-catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca, iar marți, pe 16 octombrie, a fost scos de la ore de directorul instituției pentru că poartă păr lung.

Alături de el, încă 20 de elevi.

S-au întâlnit în curtea școlii, în timpul orelor. Au schimbat câteva vorbe, apoi au râs împreună. Tudor a plecat spre casă, iar apoi a postat un mesaj pe facebook.  Printre altele, elevul denunță inițiativa directorului școlii.

Postarea sa e distribuită de mii de oameni. Firesc, părerile sunt împărțite. E făcut „frustrat”, „rocker boschetar”, „penibil” sau „adolescent cretin”. Alții îi apreciază inițiativa. Am stat de vorbă cu Tudor Helgiu.

Și spune el că „eu părul n-am să-l tai, nu mă tund pentru nimic în lume. Nu e o ambiție, e doar o chestiune de alegere. Nu sunt nespălat, sunt decent, mă îmbrac decent, mă spăl, nu sunt un paria al societății sau al școlii”.

Directorul instituției i-a atras atenția înainte de a-l scoate afară de la ore. El invocă un regulament intern de la care nu se face rabat. Regulamentul, pe de altă parte, nu e recunoscut de băiat. Nici de părinții săi.

„N-a semnat nimeni absolut nimic, sunt minciuni. Părinții mei cu siguranță nu au semnat așa ceva și nici nu vor semna. Ei mă susțin în totalitate. Unde e acel regulament intern? Cine a semnat? Părul lung e interzis? Lung e un cuvânt relativ. Cât de lung pot să-l port, până la umeri, până la fund, până la glezne? Și până la urechi poate însemna lung. Până la urechi e mai lung decât scurt. Eu pot avea părul foarte scurt, îmi ajunge la urechi , că el crește, iar apoi o să-mi zică lumea că am păr lung. Să-mi fie cu iertare, dar nu cred că am făcut nimic greșit. Mă duc zi de zi la școală, mă duc și acum sunt curios dacă mă lasă la ore”, a mai spus Tudor.

Tânărul n-are de gând să renunțe la ideile sale. Niciodată.

„Nu suntem în comunism. Știu de la părinții mei cum a fost și nu vreau. Sunt liber să aleg. Eu știu că trăim în democrație. Iar școala e școală publică, nu privată. Asta e problema în școli? Părul lung? Pe bune? Îi transmit cu respect domnului director că nu mă tund. Și cei cu barbă. Dar, Doamne, cam ce bărbi putem avea în adolescență? Adică azi era un băiat cu un smotocel de barbă, pe ici, pe colo. L-a scos afară și pe el. Astea-s problemele în școlile din România?”

CITIȚI ȘI: Ai plete, ai barbă, n-ai ce căuta la școală. Peste 20 de elevi ai unui liceu din Cluj au fost excluși de la cursuri și trimiși la frizer de director

Directorul liceului care-a trimis “pletoșii” și “bărboșii” la tuns în timpul orelor s-a panicat. Se schimbă regulamentul! PLUS: nici elevele cu păr vopsit n-au scăpat de el. Șeful liceului are “antecedente” și mai grave

 

 

12 comentarii

 1. „Liceul greco-catolic “Inochentie Micu””
  Asta suna a scoala privata Si in mod sigur la inscriere, printre hartiile semnate de parinti, a fost strecurat/prezentat superficial si acel regulament.
  Principial, fiind o scoala privata poate sa-si impuna anumite reguli, inclusiv privind tinuta. Faptul ca dumneavoastra, domnule Tudor Helgiu, sunteti o persoana decenta, nu are de a face cu problema.
  Desi vi se pare ca aveti dreptate, ganditi-va ca sunteti in curtea unei persoane private (fie ea juridica) nu in curtea statului
  Iar daca ma isel si acel liceu e unul se stat, atunci ar fi o olta problema mult mai grava decat lungimea parului unor elevi…

 2. ce l-o fi apucat pe director. inapoi in comunism, sau dictatura fascista. cine a facut regulamentul? ministerul? directorul? femeia de servici? e legal? au fost informati cind au venit in clasa IX-a de treaba asta?

  • un prostovan cu ”minte scurta”… si eu am avut plete in liceu in comunism, il ascundeam la spate, DAR la liceu ne las au in pace, pe mine m au tuns militieni pe strada, asta i diferenta !! ”inapoi in comunism, sau dictatura fascista” !!?? bineinteles ca e legal, un liceu orice institutie are un regulament de ordine interioara, si daca nu iti place poti ramane cu 8 clase, tara are nevoie de prosti !

 3. FELITIRATI COPILE. NU PUNE LA SUFLTET. E VORBA DE DEMNITATE AICI !!!

  Sunt curat la trup, curat la suflet,
  Vreau sa-i inteleg si sa iubesc.
  Nu conteaza cat de lung am parul,
  Important e cat si cum gandesc.
  Simt in trup pletosii de altadata,
  Firea mea e saltul omenesc,
  Nu conteaza cat de lung am parul,
  Important e cat si cum gandesc.

  R: Lume, lume, soro lume, (X2)
  De ce esti prea rea de gura?
  De ce ne privesti cu ura?
  Vinovatii fara vina, cer sa se faca lumina.

  Vreau sa-inalt castele de gandire,
  Vreau sa fiu lasat sa simt cum cresc,
  Nu conteaza cat de lung am parul,
  Mai presus e cat si cum gandesc.
  Nu e loc de noi in lumea voastra,
  Nu-s din noi acei ce ne muncesc,
  Si tin cont de cat de lung am parul,
  Nu de cum si cat de mult gandesc.

  Hei, voi neatenti la soarta noastra,
  Hei, noi ce ne credeti pui de drac,
  Gandurile voastre sunt si ale noastre,
  Gusturile insa nu ne plac.
  Hei, voi care-ati fost odata tineri,
  Hei, voi care stiti ce-i omenesc,
  Nu conteaza cat de lung am parul,
  Mai presus e cat si cum gandesc.

 4. Daca o sa te tunzi o sa ramai vesnic cu o frustrare permanenta pricinuita de un dobitoc, daca o sa ramai asa cum esti, in pofida sanctiunilor, o sa incepi conturarea unui caracter puternic!
  ”Nu conteaza cat de lung am parul, ci ce si cum gandesc”, asa spunea un mare artist de care un biet director nu a auzit in viata lui!!

 5. Ce nu inteleg? Te-a obligat cineva sa mergi la scoala aceea? Daca regulamentul e pentru toti, pentru tine de ce ar fi altfel? Ti s-au ascuns prevederile regulamentului? Daca raspunsul este „NU” la prima si ultima intrebare, atunci du-te si cauta-te la psihiatru! In creierul tau sinapsele nu sunt cuplate corespunzator. Si mai faci scandal in presa!
  “eu părul n-am să-l tai, nu mă tund pentru nimic în lume. Nu e o ambiție, e doar o chestiune de alegere. Nu sunt nespălat, sunt decent, mă îmbrac decent, mă spăl, nu sunt un paria al societății sau al școlii” Baiete, cerete afara! Du-te la alta scoala care sa-ti accepte mofturile(sa vedem, o gasesti?)! Si o veste pentru tine, tocmai ai devenit „paria” si tu ai vrut-o.

  • Domnule …chestiile astea se întâmpla și în afara școlii. Executate de inculți care se exprima cu „cerete” și cu cuvinte pe care nu le înțeleg gen „paria”

 6. In general ideea de a merge la scoala imbracat decent si ingrijit deci fara a face parada modei NU inseamna ca ne intoarcem la comunism ! Sunt multi elevi si eleve care NU respecta aceste lucruri si astfel s-a ajuns la exagerari de ambele parti… Este voie la scoala cu unghiile facute ? Este voie la scoala cu decolteuri adanci ? Este voie la scoala cu fuste (mult prea) scurte ? Baietii au voie la scoala cu cercei sau inele in nari ? Dar in urechi ? Dar in buze ? Pot spune si ei ca e o chestiune de alegere ? Totul e mult mai complicat si tine de anumite valori pe care societatea romaneasca le (mai) are sau nu, le (mai) accepta sau nu…

 7. Am aproape 64 de ani si in liceu m-am confruntat cu aceeasi problema impreuna cu alti colegi ai mei. Am crezut ca asemenea idei au disparut, dar se pare ca unii oameni ramin intepeniti in timpuri si conceptii desuete.
  Poti sa-i reprosezi unui copil ca e lenes sau ca nu-si vede de treaba lui de elev, dar sa impui in secolul XXI lungimea parului, este absurd si periculos. Miine va vor obliga prin regulament intern sa ginditi conform planului domnului inspector sau sa aplaudati discursul domnului director sau ca trebuie sa purtati camasi rosii.
  Chiar daca este un liceu greco-catolic asta nu inseamna ca este o puscarie.
  Mai sus comentatorul cu pseudonimul „AS” face un rechizitoriu stalinist. Dupa vehementa pare a fi un apropiat al domnului director. Problema nu este incalcarea unui „regulament” ci regulamentul in sine care este anacronic, absurd si trebuie modificat.

 8. Regulamentele se pot schimba, mai ales daca sunt idioate. Insa nu se vor schimba pentru oi, oile vor urma orbeste orice este scris pe o hartie.
  Am trecut si eu prin asta acum 20 de ani, i-am spus idiotului de director de 50 de ori ca nu am bani de tuns, m-a amenintat pana i-a venit acru. Dupa jumatate de an m-a lasat in pace, asa ca m-am ras in cap.

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.