Închide

Directorul APIA Cluj, căutat de scafandri pe Lacul Beliş după ce ar fi căzut dintr-o barcă. Adâncimea lacului, până la 100 metri. „Nu e vizibilitate, trebuie să meargă la mână, să caute fiecare porțiune”

ActualitateTop News by Mihai Prodan - iul. 22, 2018 1 461

Directorul Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură Cluj Adrian Zaharia e căutat de ieri de scafandri pe lacul Beliș, după ce ar fi căzut dintr-o barcă.

„În cursul serii de sâmbătă, 22 iulie, a fost primit un apel pe numărul unic de urgență 112, imediat după ora 22, care anunța faptul că o barcă care se învârte în cerc pe lacul de acumulare Beliș-Fântânele, în apropierea barajului”, spune purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj Andrei Biriș. Căutările au început imediat cu o barcă din cadrul Detașamentului de Pompieri Huedin, una a serviciului Salvamont-Salvaspeo și alte două bărci civile. „Din păcate căutările au fost fără rezultat până la orele 24, când s-au încetat temporar căutările”, adaugă el. În această dimineață, la ora 6.30, un echipaj de scafandri al ISU Arad a ajuns la lacul Beliş-Fântânele pentru a relua căutările. Acesta e sprijinit de două bărci, dintre care una dotată cu sonar pentru căutări, și un echipaj SMURD de prim-ajutor din cadrul ISU Cluj.
Adâncimea apei, în apropierea barajului Beliş-Fântânele, poate ajunge peste 100 de metri, ceea ce limitează intervenția scafandrilor autorizați până la 40 de metri, cum e cazul scafandrilor ISU sau Salvaspeo. „Acest tip de scufundări se pot efectua doar cu echipamente specifice, diferite de cele pentru scufundări până la 40 metri, ce trebuie să protejeze scafandrii de narcoza azotului şi toxicitatea oxigenului”, spune Biriș. „E făcută cartografierea zonei unde a fost văzută barca mergând în derivă, învârtindu-se în cerc. e cartografiat fundul lacului. Adâncimile sunt destul de mari, peste 30 metri. Scufundările se pot face până la 40 metri. Ce e peste e interzis cu desăvârșire. Deocamdată nu s-au găsit indicii care să facă o scufundare punctuală la fund. Nu e vizibilitate, trebuie să meargă la mână, să caute fiecare porțiune”, adaugă el pentru actualdecluj.ro.

 

 • author photo two

  Mihai Prodan

  Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

  Un comentariu

  1. Buna ziua, în Cluj am putea fi doar doi sa ne scufundam la adâncimi mari ,peste 40 m. Domnul Biris, pe care nu-l cunosc, ar face bine sa „contabilizeze” capacitatile scafandrilor din Cluj si sa nu mai fabuleze!!! In acelasi timp ar putea asigura amestecul de gaze ( via Linde) pt scufundari tehnice…conteaza timpul de expunere la anumite adancimi si revenirea la suprafata(decompresia). Cei de la Salvamont se pot descurca la Valul Miresei…in rest no coment.
   Păcat ca avem capacitatea de a face față la anumite situatii…dar unii limitați în gândire și experienta nu le inteleg!!

  Scrie un comentariu