Închide

Un judecător din Cluj care, spune el, administrează zeci de procese cu trafic de droguri: ce mesaj le transmite festivalierilor de la Electric Castle și Untold

Actualitate by Mihai Prodan - iul. 21, 2018 0 1261

Dacă folosești sau, mai rău, vinzi droguri la Electric Castle sau te pregătești să o faci la Untold, judecătorul clujean Cristi Danileț are un mesaj pentru tine: dacă vrei să nu-ți vezi câțiva ani părinții și prietenii, „eu ;i colegii mei avem un job pe care ni-l facem indiferent al cui ești, ce vârstă ai și cât plângi în fața noastră”.

„Te pregătești de Electric Castle și apoi de Untold? Și noi, oamenii legii!”, ține să spună judecătorul clujean Cristi Danileț, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii. „Să iți spun mai întâi ce ai tu: ai posibilitatea de a decide să vinzi, dăruiești, deține etnobotanice și/sau droguri, după cum ai posibilitatea să nu o faci.
Să iți spun acum ce avem noi: avem paznici, polițiști, jandarmi care sunt pregătiți să te descopere. Avem colaboratori și informatori printre cei care participă la astfel de evenimente. Avem forțe speciale și magistrați specializați în astfel de cauze. Să iți spun apoi ce urmează să se întâmple: ești descoperit manipulând astfel de substanțe, după care ești ridicat, se anunță avocatul și ești audiat la poliție. Se fac analize la substanțele găsite, se fac percheziții acasă la tine, sunt audiați martori.
Să îți spun în final cum se termină totul. La cazurile mai simple se fac acorduri cu procurorii și scapi poate cu amenda penală, poate cu închisoare cu suspendare, dar sigur cu muncă în folosul comunității. La cazurile complexe procurorii fac rechizitorii, după care judecătorii te citează, apoi te audiază in sala de judecată cu publicul de față, se dă sancțiunea celor găsiți vinovați, hotărârea se publică pe net, după care se întocmește cazierul. Cel aflat la prima întâlnire cu judecătorul, care recunoaște fapta și a manipulat o mică cantitate de substanțe nelegale poate spera la o condamnare la închisoarea cu suspendare. Însă ceilalți riscă să ajungă în penitenciar pentru câțiva ani”, transmite el.

În consecință, spune Danileț, „ascultă pe cineva care soluționează anual zeci de cazuri cu tineri prinși cu droguri și etnobotanice: eu zic că la festivaluri de acest gen e mai bine să asculți muzică, să te distrezi cu prietenii și să ajungi cu bine acasă, iar la anul să o iei de la capăt. Dar dacă vrei să riști a nu iti mai vedea câțiva ani părinții, iubitul/-a și prietenii, doar gândește-te că eu și colegii mei avem un job pe care ni-l facem indiferent al cui ești, ce vârstă ai și cât plângi în fața noastră!”.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare