Închide

Din rău în mai rău pentru ultima fabrică deținută de Stat în Cluj, pierderi în 2019 de aproape un milion de euro deși și-a vândut activele

EconomieTop News by Mihai Prodan - aug. 17, 2020 0 649

Din rău în mai rău pentru ultima fabrică deținută de Stat în Cluj, Clujana, care a avut anul trecut o cifră de afaceri la o treime din cea din anul anterior – și chiar și așa a înregistrat pierderi considerabile, de aproape un milion de euro.
Fabrica de încălțăminte Clujana e ultima deținută de Stat în Cluj, la trei decenii de la Revoluție. Azi fabrica și-a publicat pe Bursa de Valori București rezultatele financiare pe anul trecut. Fabrica a performat prost în fiecare an din ultima vreme dar era de așteptat ca 2019 să fie un an rezonabil din punct de vedere financiar, după ce, pentru prima dată în istoria sa de peste un secol, fabrica și-a vândut activele în care funcționa încă dinainte de primul război mondial, iar cu banii și-a acoperit datoriile istorice.


În schimb, anul trecut Clujana a înregistrat pierderi – de 3,85 milioane de lei, adică peste 800.000 de euro,, în condițiile în care cifra de afaceri netă a fost la o treime din cea înregistrată cu un an mai devreme, 1,85 milioane de lei,  față de 6,41 milioane în 2018. Pierderile, deci, sunt de două ori mai mari decât cifra de afaceri netă a fabricii.

În evidențele contabile apare o diminuare considerabilă a cheltuielilor de exploatare, 7,2 milioane anul trecut față de aproape 34 milioane cu un an mai devreme, dar aceasta pentru că fabrica nu mai este proprietară pe spații și nu mai are obligația să schimbe nici un bec – ba chiar a fost lăsată să funcționeze fără să plătească chirie, deși fusese somată să părăsească spațiile vândute, fără să facă aceasta. În plus, și veniturile din exploatare au scăzut, din același motiv – în clădiri funcționează mai multe firme care plătesc chirie proprietarului, dar acesta nu mai e fabrica Clujana. Astfel, veniturile din exploatare au scăzut anul trecut la 3,35 milioane de lei față de 28,6 milioane de lei.

Cheltuielile cu personalul s-au diminuat și ele, la jumătate – 4,26 milioane de lei față de 8,6 milioane cu un an mai devreme.
Concluzia – în ciuda plătirii datoriilor istorice, a reducerii considerabile a cheltuielilor de exploatare și a cheltuielilor cu personalul, fabrica a înregistrat anul trecut pierderi de 3,85 milioane de lei, doar puțin sub cele înregistrate cu un an mai devreme, de 5,375 milioane.

L-am sunat pe fostul director Florin Gliga, ca să-l întrebăm dacă e mulțumit de performanța negativă a fabricii – acesta a plecat de la conducerea fabricii în luna mai ca să preia șefia Poștei Române Cluj, și a propus în funcție interimar un nou manager, pe Călin Oancea. ”În 2019 vorbim doar de exploatare. A fost la nivelul la care actrivitatea s-a restrâns foarte mult, personalul s-a restrâns, dar ținând cont că începând după aprobarea planului de reorganizare în ianuarie 2019 s-a trecut la redimensionarea activității, care s-a finalizat în luna iulie, ca atare rezultatele puteau fi mai bune dar impactul costurilor până la restructurare și adaptarea activității ca fabrica să fie sustenabilă a durat. Încă mai aveam prelungirile de obligații pe litigiul cu ANAF în 2019, s-a finalizat doar în decembrie, deci per total se poate vedea o diferențiere între activitatea primelor șase luni și a următoarelor.  Am plecat de la un număr de personal foarte mare, restrângere de activitate pe lohn foarte mare”.

Contribuția către ANAF a fost mai puțin de un sfert din totalul pierderilor. Gliga spune că diferența se explică prin restructurarea activității, fabrica avea 250 de angajați în decembrie 2018 și a ajuns la sub o sută în decembrie 2019. Contractele în lohn pentru fabrică au scăzut și ele – producția vândută a fabricii a scăzut enorm într-un an, de la aproape șase milioane pe an la 1,2 milioane în 2019. Acestora li se adaugă vânzările din magazinele proprii, care, măcar acestea, au rămas la același nivel anul trecut, ba chiar au crescut ușor, de la 490.000 la 583.000 de lei.

Ca să rămână scris, l-am întrebat pe Gliga cum vede că va fi performanța Clujana pe primele șase luni din acest an, cât a fost la administrarea fabricii. ”Văd situația cum o vede fiecare firmă care e trecută prin blocajul generat de criza din pandemie. cu incertitudini, dar nu majore, pentru fabrică din punctul meu sunt premise bune, se vede asta și în actiivtate, e susținută de la redeschidere, după ce a fost două luni și jumătate în șomaj tehnic. Depinde cum se vor deschide piețele. Pantofii nu sunt elemente de strictă necesitate”.

Noul director Oancea a preluat activitatea doar în urmă cu câteva luni dar spune că e nemulțumit de situația financiară a fabricii pe anul trecut. ”Când ești pe minus nu ești deloc mulțumit. Nu știu cauzele dar când ești pe minus eu fiind manager tot ce e pe minus e rău. Dar 2019 a fost mai bine decât 2018 (Clujana a beneficiat și de o infuzie considerabilă de capital după vânzarea activelor către acționarul majoritar, de milioane de euro, bani care au fost folosiți pentru stingerea datoriilor istorice-n.red.). Nici măcar fostul manager nu poate fi întrebat. Firma a fost sub supravegherea insolvatorilor până în februarie acum în 2020. Tot anul a fost sub control judiciar, a fost administrator judiciar. Orice plată, încasare, trebuia supravegheat. Probabil au fost vânzările slabe, nu a cumpărat lumea pantofi. Nici eu nu mă aștept la ce e mai bine, ba chiar ar trebui să mă tem mai tare, acum cu telemunca oamenii lucrează de acasă, lumea consumă mai puțin, strică pantofii mai rar. Ce pot să spun e că sunt nemulțumit. Crice e cu minus consider bilă neagră, dar a fost un an mai bun ca anii trecuți, ceea ce e o bilă albă”.

Să mai menționăm, clădirile în care fabrica funcționa de la înființarea sa din 1911 au fost vândute către acționarul majoritar Consiliul Județean care a plătit datoriile fabricii ca aceasta să nu fie scoasă la licitație. Instituția are planuri mari cu clădirea, aflată într-o zonă imobiliară fierbinte; unde se va muta însă Clujana, și când anume, nu se știe nici la aproape doi ani de la data semnării contractului de vânzare a activelor. Contractul de vânzare-cumpărare a activelor Clujana a fost semnat în 18 decembrie 2018 la valoarea de 22 de milioane de lei, suficient ca să acopere datoriile fabricii, dar cu prețul părăsirii platformei industriale, cu care CJ Cluj are planuri imobiliare. Conform contractului de vânzare-cumpărare, toate cele nouă imobile, în suprafață totală de 9.929 metri pătrați, urmau să fie predate către Consiliul Județean în cel mult 90 de zile, ceea ce nu s-a întâmplat nici acum.

Clujana e una dintre cele mai vechi fabrici ale Clujului: a fost fondată în 1911, sub denumirea “Fabrica de piele Frații Renner & Co” și a funcționat de atunci în actualul amplasament, timp de mai bine de un secol.
Să mai spunem că fabrica a mers din rău în mai rău în ultimii ani, cu directori care s-au schimbat ca șosetele în ultimii 20 de ani, fără ca vreunul să fi reușit să stopeze sau măcar să limiteze acumularea de pierderi. Singura încercare de privatizare a fabrici datează din urmă cu mai bine de zece ani, eșuată însă, astfel că la trei decenii de la căderea comunismului Clujana rămâne în proprietatea Statului Român, prin Consiliul Județean, singura fabrică din Cluj în această situație.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.