Închide

Din piața unde companiile se bat pentru cei mai buni oameni: ce vor IT-iștii ca să rămână angajați

ActualitateEconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - iun. 06, 2016 0 920

Rata de retenție a specialiștilor din domeniul IT a scăzut în ultimii ani, în contextul unei competiții tot mai ridicate în piață, după venirea unor grupuri multinaționale de top, potrivit Smartree, una dintre companiile din România active pe piața de externalizare a proceselor de Resurse Umane. Ce soluții au găsit angajatorii din Cluj? Investiția în programe de dezvoltare de nivel tehnic foarte înalt sau facilități pentru ca angajații să își cumpere locuințe.

Rata de retenție a specialiștilor este la fel de problematică în toate orașele din țară care concentrează companiile din IT, dar, în ceea ce privește disponibilitatea pentru primul interviu, se poate observa o diferență clară între București și orașele din vestul țării, spun cei de la Smartree. ”În cazul în care primesc propuneri pentru noi oportunități de colaborare, candidații din Cluj-Napoca și Timișoara sunt mult mai deschiși și interesați de noi provocări, comparativ cu cei din București. În Capitală, din 10 candidați abordați de către recruiteri, doar unul este disponibil și interesat să ajungă la un interviu”, spune Raluca Peneș, coordonator de Resurse Umane la Smartree. Specialiștii IT din Cluj-Napoca și Timișoara sunt la fel de bine pregătiți ca cei din București, mai menționează specialiștii în recrutare. De aceea, în ultimii ani, au venit tot mai mulți investitori străini care au deschis birouri în aceste orașe, angajând personal chiar de pe piața locală.

Cât câștigă răsfățații pieței

Conform informațiilor din piață, IT-ul este unul dintre cele mai profitabile domenii ale momentului la Cluj, cu salarii pornind de la 500 de euro și ajungând la 2.500-3000 de euro pe tehnologii noi sau unde se găsesc greu specialiști. La salarii, Clujul e ușor peste Timișoara – cu 7-8%, dar e încă o destinație mai convenabilă față de orașele din țările de Vest. Spre exemplu, în Budapesta informaticienii sunt plătiți cu aproape 30% mai bine decât în Timișoara, potrivit celor din piață. În medie, creșterile sunt de 8-12% pe an. La aceste sume se adaugă însă și bonusuri anuale, echivalând cam cu 1,5 salarii.

Între salariile medii de pe piața muncii din IT în București și Cluj-Napoca nu există diferențe foarte mari, spun cei de la Smartree. Așadar, Clujul s-a apropiat de București în ultimii ani, în ceea ce privește plata programatorilor. „Desigur, am observat, atât în Bucuresti, cât și în Cluj Napoca, o creștere a nivelului salarial în ultimii ani. Pe nivelul de junior / entry, salariul mediu este de circa 3000 – 4000 de lei, pe nivelul Middle se ajunge la aproximativ 7000 de lei, iar pe segmentul Senior salariile se discută de la 9.000 de lei în sus”, menționează pentru Actualdecluj.ro Raluca Peneș, HR Coordinator Smartree.

Ce vor IT-iiștii

În afară de salarii, programatorii mai țin cont și de alte elemente când vine vorba de alegerea locului de muncă. Potrivit reprezentanților Smartree, un top al preferințelor în ceea ce privește așteptările pe care angajații din IT le au de la jobul lor ar include, în ordine, următoarele aspecte: salariul atractiv, programul de lucru flexibil, posibilitatea avansării rapide în cadrul companiei și distanța casă – birou. Foarte importantă pentru aceştia este şi aprecierea pe care o primesc la job, feedback-ul pozitiv din partea angajatorilor. „În ceea ce privește strict zona de beneficii oferite de angajatori, specialiștii din IT sunt foarte interesați de tot ceea ce ar presupune flexibilitate din partea companiei, precum posibilitatea de a lucra de acasă. De asemenea, apreciază foarte mult diversitatea proiectelor, instruirea suplimentară prin care își pot dezvolta noi competențe sau chiar deschiderea din partea superiorilor, prin oportunitatea de a-i include în discuții libere și constructive”, spun cei de la Smartree.

Topul motivelor pentru care specialiștii IT părăsesc o companie

Principalele motive pentru care angajații din domeniul IT renunță la un loc de muncă sunt salariul, programul inflexibil, distanța prea lungă de acasă la birou, lipsa beneficiilor extrasalariale, senzația că nu mai pot progresa și lipsa aprecierii față de munca depusă. „Cei care iau cel mai ușor decizia de a pleca sunt în primul rând juniorii, generație care aparține segmentului Millennials și care este mult mai deschisă la noile provocări din piață și la oportunitățile privind noi joburi, mai ales deoarece sunt conștienți de faptul că o eventuală mărire de salariu în compania unde lucrează momentan va fi cu siguranță mai mică față de salariul pe care îl pot obține de la bun început la o altă companie, cu intenții clare de recrutare”, spun reprezentanții Smartree.

Diferențele de viziune între juniori și seniori

”Tinerii specializați în IT nu percep primul lor loc de muncă ca fiind o colaborare pe termen lung, în cadrul căreia să dedice ore suplimentare sau să fie implicați în aceleași proiecte pentru o perioadă îndelungată. În cazul lor, provocările din piață sunt atât de tentante, încât ei nici măcar nu mai trebuie să aplice pentru un nou job, fiind contactați zilnic de către potențiali angajatori”, explică Raluca Peneș. Pe de altă parte, seniorii sunt mult mai reținuți și mai atenți când vine vorba de schimbarea locului de muncă. Atunci când iau această decizie, sunt pe deplin convinși că au făcut o alegere potrivită, după ce au făcut cercetări despre compania respectivă, atât direct, în mediul offline, obținând informații direct din piață, cât și online.

Ce fac companiile ca să își găsească specialiști. Și să îi păstreze

„Companiile care cred că mai merge cu beneficii cum ar fi ore la spa ori fructe exotice la birou vor avea de pierdut în ceea ce privește retenția forței de muncă. La Cluj sunt însă companii care gândesc mai departe – inclusiv să ofere angajatului facilități pentru achiziția unei locuințe, fiindcă sunt deja câteva companii de IT care fac și investiții imobiliare”, spune un specialist din piața IT. În această primăvară, 3PiIllar, companie de IT care are centre în Cluj și Timișoara, a anunțat că în 2016 caută 100 de oameni. „Principala provocare pentru noi este să găsim un număr suficient de specialiști seniori. De aceea o axă strategică este să devenim unul din cei mai căutați angajatori în sectorul IT, iar o direcție importantă în acest sens este investiția în programe de dezvoltare de nivel tehnic foarte înalt. La finalul anului trecut, de exemplu, am adus în fața comunității IT din cele două orașe în care avem operațiuni un specialist în al cărui CV apar companii precum Telegraph Media Group sau Yahoo! Europe. În 2016 continuăm pe această linie și am început cu un eveniment axat pe tehnologiile reactive”, a declarat Cătălin Ștef, director general 3Pillar Global Romania și Senior Vice-President pentru operațiunile companiei la nivel global.

Potrivit datelor organizatorilor Târgului de Cariere, dintre angajații marilor orașe din țară, orădenii sunt cei mai hotărâți să părăsească o companie atunci când găsesc noi oportunități profesionale – 56,38% – față de brașoveni, care au dat acest răspuns în procent de 46,98% sau sibieni-45,22%. Procentul de clujeni care ar face același lucru e de 44%, puțin peste cel contabilizat printre ieșeni-42,67%. Rezultatele reies din studiul realizat la ediția de primăvară a Târgului de Cariere (TdC) pe un eșantion de 1.470 candidați care au participat la eveniment în lunile martie și aprilie în 7 orașe din România și Republica Moldova: Brașov, Oradea, Iași, Chișinău, Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu-Mureș și Chișinău.

 

Citește și:

Domeniul unde o companie crește cu 100 de angajați pe an. Cât mai ține “minunea”?

și

De ce “Clujul – Silicon Valley” e un mit: schița industriei locale IT, desenată din interiorul industriei

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.