Închide

Domeniul unde o companie crește cu 100 de angajați pe an. Cât mai ține „minunea”?

ActualitateEconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 17, 2016 0 1331

O companie de IT caută în acest an 100 de oameni pentru centrele sale din Cluj și Timișoara. Anul trecut, ținta de angajări era la același nivel: 100. De ce? Există „cerere ridicată de produse și servicii IT “Made in Romania””, spun reprezentanții companiei. Alături de 3Pillar, și alte mari companii din Cluj caută și în acest an angajați, așa că la un astfel de ritm de angajări în IT mai apare o întrebare: când se sparge „bula IT”?

3Pillar Global, companie americană de servicii IT, își extinde operațiunile din România, astfel încât până la finalul anului să ajungă la un număr de 450 de angajați în cele două centre din Cluj-Napoca și Timișoara, anunță azi reprezentanții companiei. În cele două centre 3Pillar Global din România lucrează în prezent 350 de angajați. Pozițiile pe care 3Pillar Global le are deschise vizează ingineri IT cu o experiență de peste 3 ani, care să acopere funcțiile de programare și testare. 3Pillar Global urmărește în special ingineri cu competențe în tehnologii utilizate pentru dezvoltarea de aplicații web (Java, Python, Ruby on Rails, Front End) și mobile (iOS si Android), dar si experiență în testare (manuală și automată). De asemenea, compania caută și manageri cu experiență tehnică, managementul operațional la nivel global al companiei fiind concentrat în Cluj-Napoca, precizează reprezentanții companiei.

Extinderea operațiunilor 3Pillar Global din Cluj și Timișoara în anul în care compania sărbătorește 10 ani de activitate este o decizie strategică pentru noi și foarte benefică pentru piața IT din România. La baza ei stă creșterea cererii pentru produse de tip software dezvoltate de specialiștii români. Echipele noastre dezvoltă proiecte exclusiv pentru piețe din SUA și Marea Britanie în strânsă legătură cu clienții și, deseori, acționează ca și consultanți tehnici pentru aceștia generând valoare adăugată”, a declarat Cătălin Ștef, director general 3Pillar Global Romania și Senior Vice-President pentru operațiunile companiei la nivel global. „Principala provocare pentru noi este să găsim un număr suficient de specialiști seniori. De aceea o axă strategică este să devenim unul din cei mai căutați angajatori în sectorul IT, iar o direcție importantă în acest sens este investiția în programe de dezvoltare de nivel tehnic foarte înalt. La finalul anului trecut, de exemplu, am adus în fața comunității IT din cele două orașe în care avem operațiuni un specialist în al cărui CV apar companii precum Telegraph Media Group sau Yahoo! Europe. În 2016 continuăm pe această linie și am început cu un eveniment axat pe tehnologiile reactive”, a completat Ștef.

Din cei 700 de angajați pe care compania îi are la nivel global, 230 lucrează în sediul din complexul de birouri The Office Cluj-Napoca, respectiv 120 în City Business Centre Timișoara. Nevoile de programare și testare, dar și managementul tehnic la nivel global sunt acoperite din centrele din România, India și Statele Unite, în vreme ce funcțiile comerciale ale companiei sunt concentrate în Statele Unite și Marea Britanie. Birourile din România deservesc în principal clienți pentru care compania dezvoltă soluții software în domeniile media și entertainment, informare, sănătate și în domeniul financiar.

La final de 2014, compania avea aproximativ 300 de angajați și planuri ca în 2015 firma să mai aducă 100 de oameni în sediile din Cluj și Timișoara. Așadar, acum, în 2016, compania ar fi trebuit să aibă o echipă de 400 de oameni. I-am întrebat pe reprezentanții companiei ce s-a întâmplat cu acest target și cât de complicat este să mai găsești oameni în piață. „Anul trecut au fost angajați aproape 100 de oameni. Echipa era de aproximativ 285 de oameni, deci nu am pornit de la fix 300 cu recrutarea de oameni noi. Apoi, au fost și plecări. Motivele sunt diverse, nu există un pattern: unii se mută din oraș, alții se mută la alte firme, iar unii își încearcă norocul în freelancing”, spun reprezentanții companiei.

Citește mai multe despre începuturile companiei deținută acum de americani:

FOTO. Cum arată viaţa după ce vin americanii, varianta din IT. O firmă de Cluj „multinaţionalizată” trece de la 20 la 400 de angajaţi

La un ritm de 100 de angajați pe an și în condițiile în care și alte mari companii fac constant angajări, iar salariile continuă să crească în domeniu, se pune însă problema sustenabilității pe această piață. Care e soluția? „IT-ul românesc trebuie să se îndrepte înspre a dezvolta mai scump produse cu valoare adaugată mai mare. La criteriul Cantitate nu poate ține piept unor țări precum India sau China. Există deja deficit pe piață, iar universitățile nu pot produce suficient de mulți absolventi încât să acopere nevoile de acum ale companiilor. Asta înseamnă însă că lucrurile se vor așeza; probleme vor avea acele companii care fac pură externalizare și pentru care atuul de a dezvolta în Romania e costul”, consideră reprezentanții 3 Pillar.

Cine face angajări la Cluj și cât „se dă”

La un târg de job-uri programat pe final de lună (31 martie – 1 aprilie) și-au anunțat participarea peste 30 de companii. Târgul de Cariere are la Cluj chiar o „ramură” dedicată domeniului-VIP al momentului: Târgul de Cariere Cluj IT. În această secţiune IT a târgulului de locuri de muncă vin să caute oameni companii ca Emerson, Accesa, Intacct, Accenture, Garmin, Siemens, National Instruments, msg Systems, 3Pillar, Porsche Engineering sau Telenav. Organizatorii se așteaptă la peste 2.000 de participanți pentru acest eveniment. Conform informațiilor din piață, IT-ul este unul dintre cele mai profitabile domenii ale momentului la Cluj, cu salarii pornind de la 500 de euro și ajungând la 2.500-3000 de euro pe tehnologii noi sau unde se găsesc greu specialiști. La salarii, Clujul e ușor peste Timișoara – cu 7-8%, dar e încă o destinație mai convenabilă față de orașele din țările de Vest. Spre exemplu, în Budapesta informaticienii sunt plătiți cu aproape 30% mai bine decât în Timișoara, potrivit celor din piață. În medie, creșterile sunt de 8-12% pe an. La aceste sume se adaugă însă și bonusuri anuale, echivalând cam cu 1,5 salarii.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.