Închide

OPINIE Dictatura gustului

OpinieTop News by Actual de Cluj - feb. 18, 2018 0 1400

Nimeni nu se poate îndoi de stelismul lui Dan Petrescu. Știți povestea. Crescut în Drumul Taberei, tată colonel și un prim mentor viitor general și selecționer al României.

Putem bănui că această genă militară a pus sămânța antrenorului de astăzi, chiar dacă la șlefuirea viziunii lui Petrescu despre fotbal au pus umărul și-un Zeman, și-un Glenn Hoddle, asta ca să nu uităm despre cine vorbim.

Petrescu insistă mereu că-l interesează doar rezultatul spre indignarea iubitorilor de frumos. Desigur, în spatele acestui deziderat se ascund ore de muncă, obsesii, detalii, reguli și, câteodată, o glumă. Dar nu prea multe!

Rezultatul privit ca o icoană sau ca o religie și-a găsit un templu în Gruia. Cu 15 victorii la zero, CFR-ul e o mașinărie producătoare de puncte și face exact ce-i place lui Petrescu. Rareori pictează, rareori se evadează în tușe colorate, menite să zguduie fibra emoțională a tribunei prin arta cu care ne-au cucerit virtuozii fotbalului de-a lungul timpului.

Spectacolul lui Dan Petrescu merită admirat, dar trebuie privit altfel, ca un tablou zugrăvit după chipul și asemănarea realizatorului. Vopseaua miroase a transpirație. Se vede mâna unui inginer sclipitor, nu a unui artist de geniu.

Ai dreptul să nu-ți placă. Ai dreptul să faci apel la Cruyff și prin Cruyff la fotbalul total. Până la Guardiola. „Nu totul se rezumă la muncă. Trebuie să lucrezi intens, dar e necesar să te și distrezi”, spunea maestrul olandez trecut la cele veșnice.

Dan Petrescu nu va construi niciodată o Sagrada Familia, însă poate garanta pentru un edificiu solid și cam rece, dar rezistent la cutremure de înaltă magnitudine.

Cert e că avem nevoie și de ingineri și de artiști în lumea asta. Dacă ar fi toți la fel cum i-am mai deosebi? Telecomanda și banii pentru bilete se află la noi.

Sufletul e cel mai greu de cucerit, pentru că de acolo greu se mai iese. Succesul e total când produce o emoție sinceră. Noroc cu dictatura gustului. Alegerea ne aparține.

Opinie scrisă de Cristian Aszalos

foto: CFR Cluj/facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu