Închide

Dezbatere în mediul online: Suntem sau nu bine plătiți la Cluj? Clujul, județul cu cele mai mari salarii după București, cu un câștig net cu 20% peste media națională. Clujenii dezbat: Câți dintre voi ajungeți la salariul mediu pe lună?

EconomieTop News by Actual de Cluj - dec. 04, 2022 3 565

Câștigul salarial mediu net în luna septembrie 2022, în județul Cluj a fost de 4791 lei, conform celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Față de media pe țară, câștigul salarial mediu net din județul Cluj e cu aproape 20% mai mare. Subiectul mediei salariale de la Cluj a stârnit o amplă dezbatere pe rețelele de sociale, unde s-a lansat un sondaj și întrebarea „Ajungeți la salariul mediu pe lună?”.

Subiectul a fost lansat în dezbatere pe grupul Clujul Civic, unde administratorul le-a propus un sondaj celor care muncesc în județul bogat conform statisticilor.

„Cică salariul mediu net pe județul Cluj a ajuns la 4800 RON – nu pe municipiu, ci pe județ (!). Dar subsemnatul, mărturisesc umil că nu fac atâta. Concret, fac 4000 lei net. Voi cum performați? Ajungeți la salarul mediu net pe lună?”, a întrebat administratorul grupului.

Conform răspunsurilor, 53% dintre cei care s-au exprimat câștigă sub 4800 pe lună, 43% fac peste 4800 pe lună, 4% câștigă cam 4800 pe lună. La momentul acestor rezultate, se exprimaseră 644 de voturi.

„Suntem în România, tara cu cele mai mari diferențe între venitul cel mai mic și cel mai mare din Europa. Din câte citisem în trecut erau diferențe și de 400 de ori… Cu siguranță cei cu venituri de astea nu-s în lista ta. Deci e irelevant sondajul”, a comentat Claudiu Coșier, fost director ADR Nord-Vest.

„Clujul este centru universitar cu 6 universități de stat și încă vreo 3-4 particulare, centru medical cu 11 unități (spitale și institute) de stat (sper să nu fi uitat vre unul) și multe altele private și un pol IT; acestea sunt domenii în care majoritatea salariilor sunt semnificativ peste salariul mediu. Este normal ca media să fie sus”, a subliniat o altă membră a grupului, Maria Anton.

S-au adus în discuție și salariile din sistemul public. „Ador cum toată lumea dă vina pe cei care lucrează la stat. Sunt cadru didactic universitar la stat și câștig mult sub 4800 net. Și nu am experiență de 1-2 ani ci de 10+. Și da, media e o stupiditate de aruncat praf în ochi”, a spus o altă comentatoare, Alexandra Păvăloiu.

Media nu reflectă corect nivelul de trai, sunt de părere unii dintre clujeni.

„Media matematică posibil să fie 4.800 lei în mână, cum precis sunt câteva mii de persoane care câștigă peste 15.000 și câteva sute de persoane peste 30.000, de ex., dar o astfel de medie nu e prea relevantă dacă o sută de mii câștigă 3.000 sau mai puțin”, a comentat Tudor Turcu. „E doar vorba de faptul ca salariul mediu înseamnă toate salariile adunate și împărțite la numărul de salariați. Nu reflectă nivelul de trai al unui cetățean obișnuit, putând să fie și peste 80% sub medie”, a completat Andrei Florin.

Datele oficiale

Câștigul salarial mediu brut în luna septembrie 2022, în județul Cluj a fost 7705 lei, în creștere cu 82 lei față luna precedentă și mai mare cu 859 lei față de luna septembrie a anului 2021.

Câștigul salarial mediu net în luna septembrie 2022, în județul Cluj a fost de 4791 lei, mai mare cu 61 lei comparativ cu luna anterioară și cu 559 lei mai mare față aceeași lună a anului 2021. Față de media pe țară, câștigul salarial mediu net din județul Cluj, realizat în luna septembrie 2022, a fost mai mare cu 19,7 %, ceea ce clasează județul Cluj pe locul 2 după Municipiul București.

INS explică modalitatea de calcul. Câștigul salarial mediu brut se determină prin raportarea sumelor brute plătite din fondul de salarii, din profitul net și alte fonduri (exclusiv sumele compensatorii, sumele plătite retroactiv ca urmare a câștigării în instanță a drepturilor bănești aferente anilor anteriori) la numărul mediu de salariați.

Date din piața muncii: Cei mai mulți angajați au salarii de 2000-4000 de lei pe lună

Un angajat din Cluj-Napoca câștigă, în medie, circa 4.000 de lei net pe lună, potrivit datelor extrase din Salario, comparatorul de salarii realizat de eJobs România, citate de Libertatea, în luna mai.

Astfel, clujenii câștigă peste media de 3.721 de lei pe economie și se clasează pe locul al doilea în ceea ce privește câștigul salarial, după București, conform datelor Salario.

Cei mai mulți angajați din Cluj-Napoca (aproape 60%) au venituri cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei net pe lună, în vreme ce un sfert (26,6%) câștigă între 4.000 și 7.000 de lei net pe lună. Un procent de 9,7% câștigă sub 2.000 de lei net pe lună. Concomitent, 12,9% dintre clujeni primesc lunar peste 7.000 de lei. Cel mai bine plătite domenii din Cluj-Napoca IT Software – în medie 5.500 de lei net Project Management – în medie 5.000 de lei net Cercetare – Dezvoltare – în medie 4.300 de lei net
Citeşte întreaga ştire: Cât se câștigă în Cluj-Napoca: media este 4.000 de lei, dar salariile ajung și la 15.000 de lei pe lună. Doar Capitala trece peste

3 comentarii

  1. Pai se poate „minti” usor cu media…atata timp cat nu zic de mediane, mod (cat de cat) sau si mai fain o distributie de unde poti citi frumos percentilele…

  2. e normal ca cei din sistemul public sa incaseze in proprortie mai mare decat cei din privat, salarul mediu pe economie, pentru ca in sistemul public majoritatea au studii superioare ( asa-s joburile). Marile intreprinderi, sunt private. Nu gasesti in sistemul public lucratori comerciali, muncitori etc… in numar atat de mare ca in privat. Iar cei cu studii superioare, angajati pe posturi conform specializarii lor, au , in general, salarii mai mari decat cei cu studii medii. In administratie, peste 95% dintre salariati au studii superioare.

Scrie un comentariu

Articole similare