Închide

Asocierea Alstom- Arcada se va ocupa de primul lot din modernizarea Magistralei CFR Cluj Napoca-Oradea. CNSC a respins contestațiile depuse

EconomieTop News by Actual de Cluj - dec. 04, 2022 0 741

Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a respins contestațiile pe care le-au depus constructorii Astaldi (Italia) și PORR (Austria) la contractul de 1,6 miliarde de lei pentru modernizarea primului lot al M 300 Cluj Napoca-Oradea-Episcopia Bihor (Frontieră Ungaria), lotul 1 Cluj-Napoca-Aghireș câștigat în octombrie de RailWorks, Asocierea Alstom-Arcada, transmite Economedia.  CNSC a judecat ambele contestații și le-a respins ca nefondate, iar CFR Infrastructură se apropie de semnarea contractului parțial finanțat din PNRR. Astfel, CFR Infrastructură ar putea avea cinci din cele opt mari contracte feroviare semnate pentru M 100 Caransebeș-Timișoara-Arad și M 300 Cluj-Oradea. Pe M 100 sunt deja trei contracte semnate cu Astaldi și cu FCC, iar pe M 300 este semnat cu FCC (Spania) contractul pentru lotul 3 Poieni-Aleșd ( 53 km.)

Asocierea Alstom-Arcada a câștigat contractul pentru Lotul 1 Cluj -Aghireș (31 km.) pe 22 octombrie cu o ofertă de 1,5 miliarde lei. Noua lege a achizițiilor publice obligă autoritatea contractantă să semneze contractul după decizia CNSC fără a mai aștepta un eventual apel la Curtea de Apel București.

„Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA vă informează că a fost desemnată oferta câștigătoare la procedura de licitaţie publică pentru achiziţia serviciilor de proiectare şi execuţie a lucrărilor de electrificare și modernizare a infrastructurii și suprastructurii feroviare pe secțiunea CLUJ NAPOCA – AGHIREȘ (LOTUL 1), aferentă obiectivului de investiții Electrificarea și reabilitarea liniei de cale feratǎ Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor (166,2 km)ˮpentru creșterea vitezei de circulație la 160 km/h pentru trenurile de călători şi 120 km/h pentru trenurile de marfă. Oferta financiară depusă de Asocierea RAILWORKSîn valoare de 1.611.475.802,43 lei, fără TVA, a fost desemnată câștigătoare, contractul de achiziţie publică urmând a fi încheiat şi semnat de ambele părţi la finalul perioadei legale de contestaţii. Durata de implementare a contractului este de 42 de luni pentru proiectare și execuția lucrărilor. Sursa de finanţare va fi asigurată din Fonduri Externe Nerambursabile, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), componenta 4 – Transport sustenabil – Reforma 1.5 – Dezvoltarea infrastructurii feroviare și managementul traficului feroviar”-anunțul CFR Infrastructură din 22 octombrie 2022.

Ofertele depuse pentru primul lot:

1. Asocierea FCC CONSTRUCCION S.A., CCN ALTYAPI YATIRIMLARI VE INȘAAT ANONIM ȘIRKETI ANKARA SUCURSALA BUCURESTI, GÜLERMAK AĞIR SANAYI İNŞAAT VE TAAHHÜT A.Ş.

2. PORR CONSTRUCT

3. Asocierea S.C. ALSTOM TRANSPORT S.A. ARCADA COMPANY

4. Asocierea WEBUILD SPA – MILANO, SALCEF, IMPRESA PIZZAROTTI& C SPA ITALIA S.P.A.

5. YAPI MERKEZI İNŞAAT VE SANAYI A.Ş., MAKYOL INSAAT SANAYI TURIZM VE TICARET A.S

Valoarea financiară estimată: 1.505.138.213,54 RON, fără TVA.

Cele patru contracte pentru modernizarea/electrificarea magistralei M 300 Cluj -Oradea au fost scoase la licitație pe 1 ianuarie 2022, iar finanțarea prin PNRR este de 1,3 miliarde Euro.

Magistrala feroviară dintre Cluj-Napoca, Oradea şi vama cu Ungaria are o lungime de 166 de kilometri, mai multe poduri au o durată de viaţă depăşită (peste 100 de ani), starea generală este de degradare cu alunecări de teren, iar instalaţiile au o pronunţată uzură fizică şi morală, fiind la limita critică de încadrare în condiţiile tehnice, notează Ministerul Transporturilor în Nota de Fundamentare a proiectului pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici.

Modernizarea şi electrificarea Magistralei 300 Cluj-Napoca – Oradea se face pentru creşterea vitezei la 120 km/h pentru trenurile de călători pe întregul traseu, respectiv 80 km/h pentru garniturile de marfă şi o viteză maximă de 160 km/h la cele de călători, de unde şi valoarea mare a proiectului. Durata lucrărilor va fi de 4 ani. Pe traseu se construiesc 18 kilometri de cale dublă nouă, iar trecerile la nivel cu linia de tren vor fi înlocuite cu pasaje rutiere supraterane, precizează Ministerul Transporturilor.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu