Închide

Deținut în Gherla, condamnat la închisoare pentru ultraj și încălcarea solemnității ședinței după ce a înjurat judecătorul care-i analiza cererea de liberare condiționată

Actualitate by Actual de Cluj - iun. 17, 2022 0 215

Un clujean închis la penitenciarul Gherla a fost condamnat la un an și nouă luni de închisoare cu executare pentru ultraj și încălcarea solemnității ședinței de judecată, după ce l-a amenințat pe judecătorul care-i analiza cererea de eliberare condiționată, prin videoconferință.

Inculpatul este recidivist și e deja închis la penitenciarul Gherla. Faptele s-au petrecut la sfârșitul anului trecut, în 29 decembrie, când a avut loc termenul de judecată a dosarului de liberare condiționată. În cursul şedinţei, instanţa a invocat din oficiu excepţia autorităţii de lucru judecat în raport de sentinţa penală prin care s-a fixat termen de reiterare a cererii de liberare condiţionată la data de  14 ianuarie 2022. Pe un ton ridicat, condamnatul s-a arătat nemulţumit de invocarea excepţiei amintite şi a precizat că doreşte să recuze completul de judecată întrucât i se încalcă dreptul de a formula o cerere de liberare condiţionată. În cursul dezbaterilor asupra cererii de recuzare, inculpatul a intervenit în repetate rânduri, fără a i se acorda cuvântul, motiv pentru care i s-a atras atenţia de către preşedintele completului de judecată să respecte solemnitatea şedinţei de judecată. După respingerea ca inadmisibilă a cererii de recuzare, la interpelarea instanţei, condamnatul a solicitat amânarea cauzei pentru studierea dosarului, cerere care a fost respinsă ca neîntemeiată, moment în care acesta a întrerupt din nou mersul dezbaterilor, ridicând tonul. După ce instanţa i-a pus în vedere condamnatului să aibă o conduită corespunzătoare şi să respecte solemnitatea şedinţei de judecată, întrucât a continuat manifestările ireverenţioase la adresa instanţei, condamnatului i-a fost aplicată amendă judiciară în cuantum de 2.500 lei, timp în care acesta a întrerupt legătura cu sistemul de videoconferinţă aflat la locul de deţinere.

Fiind restabilită legătura cu penitenciarul prin sistemul de videoconferinţă, condamnatului i-a fost acordat ultimul cuvânt, ocazie cu care, ridicând tonul la preşedintele completului de judecată, a arătat că doreşte să-şi angajeze apărător ales. În continuare, cu un ton ridicat al vocii, condamnatul a arătat că va face demersuri la Consiliul Superior al Magistraturii pentru recuzarea completului de judecată, a lovit sistemul de videoconferinţă şi apoi a început să strige ”criminalilor”, ”asasinilor”, ”nu se face aşa ceva”, „….o să stai acolo să putrezeşti în patul tău…”.

După întreruperea legăturii, la ieşirea din sala de videoconferinţă, condamnatul a afirmat următoarele, surprins fiind de camera video purtată de agentul de pază: ”Dumnezeul mamii voastre de criminali! Fu…. rasa în gură! Morţii mă-tii, că îţi iau capu cu sabia când ies de aici! ####-mi-aş p…. în morţii tăi! D-zeu mă-tii… că 2 luni jumătate mai am termen şi scot maţele din tine amu, băga-mi-aş p… în rasa ta! Fu… morţii tăi, de erai în faţa mea te mâncam aicea!”. Judecătorul vizat a declarat în proces că ameninţările cu moartea i-au cauzat un profund disconfort psihic şi o stare de temere, atât prin raportare la gravitatea ameninţărilor proferate, cât şi prin raportare la circumstanţele personale ale deţinutului, despre care are cunoştinţă întrucât anterior soluţionase o propunere de liberare condiţionată care îl privea (persoană aflată în executarea unei pedepse de 12 ani închisoare, agresivă, sancţionată disciplinar pe parcursul detenţiei de nenumărate ori, pentru fapte de violenţă, consiliat psihologic pentru agresivitate).

Acesta a adăugat că starea de nelinişte cauzată de acest incident i-a fost amplificată şi de împrejurarea că deţinutul urmează să fie liberat la termen în cursul lunii aprilie. A mai arătat că acest incident i-a cauzat realmente o stare de temere, motiv pentru care îşi face griji pentru siguranţa ei, întrucât există posibilitatea ca inculpatul să se gândească la o răzbunare, după cum arată documentele aflate la dosar. Condamnarea a fost pronunțată la Judecătoria Gherla în 10 iunie, cu drept de apel în termen de zece zile de la comunicare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu