Închide

Detaliul din cea mai cunoscută biserică a Clujului pe care nu-l înțeleg mulți. ”Multă lume își pune întrebarea”

Istorie by Actual de Cluj - oct. 22, 2023 0 2556

Cea mai cunoscută biserică din Cluj, biserica romano-catolică ”Sfântu Mihail” din punctul zero al orașului, reabilitată de curând, iese în evidență în special pentru turiști printr-un detaliu vizibil celor care intră în clădire.

Biserica are o istorie veche de secole, explicată de profesorul Vladimir Bogosavlievici în cartea ”Vechi biserici și catedrale clujene”, lansată de câteva zile la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Construcția acesteia a început în 1316, după ce orașul Cluj a primit titlul de oraș liber regal. Ridicarea acesteia a durat nu mai puțin de un secol și jumătate. Construcția ar fi fost finalizată în 1442. ”Biserica, chiar dacă este catolică, după cum observă mai ales turiștii străini, nu are statui, nu are picturi înăuntru, decât rămășițe. De ce? Multă lume își pune întrebarea”, arată autorul. ”Și trebuie să răspundem că, la mijloc de secol XVI, Clujul a devenit eminamente protestant. Prima dată au trecut la confesiunea luterană în 1545, chiar cu acel Gaspar Heltai, pe urmă, în 1558, au trecut la calvinism, în 1566 biserica devine unitariană, ca după 150 de ani această biserică să revină la cultul romano-catolic. Știm foarte bine că aceste culte reformate sunt iconoclaste, adică nu adoră nici picturi, nici statui și au distrus pur și simpu toate picturile și statuile dinăuntrul bisericii și din afara ei. Ceea ce vedem înăuntrul bisericii sunt rămășițe de picturi și de scupturi ce au fost date la iveală în urma unor ample lucrări de reconstituire, realizate în deceniul al VI-lea al secolului XX”.

Între picturile redescoperite sunt descrise patimile lui Isus, răstignirea, Isus în fața lui Caiafa, biciuirea, scena coroanei cu spini, Isus pe muntele Măslinilor, o scenă din CIna cea de Taină și, arată autorul, ”foarte interesant, numai în Transilvania am observat acest lucru”, o figură a lui Isus cu sabia în gură. ”Ce este important la aceste picturi?”, se întreabă autorul. ”Ele au fost descoperite după ce s-a îndepărtat varul cu care au fost acoperite de către confesiunile protestante. A fost un noroc pentru noi că acestea au putut fi scoase la lumină, dar unde s-au răzuit picturile nu s-a mai putut face nimic pentru a fi redate privitorilor”.

Picturile mai relevă și moda secolului XV, cum erau îmbrăcați clujenii: femeile – cu o coafură cu părul ridicat în cocuri, bărbații burghezi – cu haine cu centură, soldații – cu opinci. ”Eistă ipoteza că aceste picturi au fost realizate de Toma Clujeanul, făcând similitudini cu picturi făcute de pictor într-o biserică din Kosice, dar nu e o certitudine”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu