Închide

„Denunţătorul” Nuno Claro

Opinie by Catalin Suciu - apr. 18, 2014 0 861

Fostul portar al CFR-ului a oferit câteva declaraţii incendiare , dacă ne raportăm la rating, la Clik şi Share sau comentarii răutăcioase.

Doar că, în cele ce urmează vom cunoaşte şi personajul care susţine că două mari rivale , într-un derby de tradiţie din România şi-ar fi lezat blazonul în virtutea unor interese de o parte sau de cealaltă. Ajuns la 37 de ani,  portughezul s-a trezit în miez de noapte scuturat de fiorii unor amintiri şi e gata să spună lucrurilor pe nume,  pregătit să-şi facă „spovedania” fotbalistică pentru că ţine la moralitate. „ CFR şi Universitatea sunt echipe prietene. Fiecare a câştigat atunci când a avut nevoie. Acum CFR s-a achitat şi Universitatea a câştigat după 40 de ani în faţa sa. A avut nevoie mare de puncte Universitatea şi le-a primit”, a declarat Nuno Claro pentru publicaţia stiridesport.ro

Dacă ne întoarcem puţin în timp şi derulăm rezumatele partidelor în care a apărat poarta CFR-ului, vom afla că , printre afacerile de marcă făcute de Paszkany, Claro a fost un mare rateu. Nu ieşea pe centrări, sau o făcea pe sub mingi, îi plăcea aerul de la 16 metri, unde era surprins de atâtea ori sau pur şi simplu scăpa mingea din mănuşi ca pe un ou fierbinte. Trecând peste calităţile sale îndoielnice de portar, ajungem şi la persoana Nuno Claro. Scos din lotul „feroviarilor” după câteva prestaţii submediocre (ca să fim decenţi), goalkeeper-ul a fost omis şi de pe statele de plată. Apoi a făcut scandal, dar nu şi-a asumat niciodată rolul de cârcotaş , preferând să ofere „informaţii” jurnaliştilor sub protecţia anonimatului.  Doar că celor din club nu le-a căzut bine deloc. I s-a arătat uşa lui Nuno Claro, i s-a deschis larg, dar el a refuzat să plece şi-a cerut salarii, multe salarii.  Apoi Paszkany l-a numit „parazit”, iar prin Cluj  au apărut zvonuri că portughezul ar fi avut legături cu lumea interlopă. „Este cunoscut drept un mare împătimit al jocurilor de noroc”, a mai adăugat principalul finanţator al CFR-ului.

Într-un final , Claro a plecat din Gruia,  dar n-a uitat că a fost făcut „praf” în media” şi la colţ de stradă de către fostul său angajator.

Rămas din nou drumuri, portarul a primit o nesperată şansă de a apăra la Timişoara. Un contract decent pentru un final de carieră aşteptat. Numai că portarul a fost  părăsit de mult timp de obiectivele „supărătoare” ale fotoreporterilor sau camerelor de filmat. Şi-a simţit nevoia să facă „dezvăluiri”, să spună că Universitatea Cluj şi CFR, două rivale într-un derby care a strârnit şi stârneşte pasiuni aprinse de fiecare dată,  şi-au dat punctele benevol,  în funcţie de necesităţi. Aşa ar fi câştigat titlul CFR-ul de două ori pe stadionul Universităţii, în 2008 şi 2012. Pentru că ”U” le-a dat punctele „fraţilor” din acelaşi oraş, să iasă ei campioni ca nu cumva să ia titlul vreo echipă din Bucureşti.  Pe principiul lui Claro, Steaua şi Dinamo câştigă când au mai mare nevoie, Zvezda şi Partizan , fiind din Belgrad  conclucrează frăţeşte, iar Galatasaray şi Fenerbahce se înţeleg, care şi când să bată.

În ecuaţia lui Claro ar trebui să fie amintit, însă,  Eugen Trică, fostul său coleg şi antrenor. „Conducerea CFR-ului a pus întotdeauna mari presiuni să ne învingem rivala. Se făceau şedinţe peste şedinţe şi principalul obiectiv era victoria împotriva Universităţii. Mai întâi ţi se impunea asta şi doar apoi discutai de câştigat trofee.”

Participând la atâtea derby-uri în Cluj, declaraţiile lui Claro le voi lua ca atare. Lusitanul n-a făcut mulţi purici fotbalistic, dar s-a trezit în ceasul al treisprezecelea să facă confesiuni. Poate din frustrare, poate din lipsă de atenţie sau poate din plictiseală.
Dacă el vrea să facă lumină în fotbalul românesc, de ce nu iese să spună exact ce s-a întâmplat la derby-urile cu Universitatea, când şi cum, cu cine , în ce loc. Nu va face asta niciodată şi , mai mult ca sigur, când va fi întrebat din nou de subiect va refuza să răspundă ori va zice că i-au fost răstălmăcite cuvintele.  Caracterele se pot cizela, dar de schimbat, niciodată!

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.