Închide

Declarat incompetent profesional și dat afară de la conducerea DGASPC Cluj, Daniel Tămaș se alege cu un locșor de „consilier” al ministrului Muncii

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - mai 04, 2022 0 2439

Social-democratul clujean Daniel Tămaș a obținut un post de „consilier” al ministrului Muncii, Marius Budăi – potrivit informațiilor actualdecluj.ro. Tămaș este nimeni altul decât fostul șef al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj (DGASPC) – instituție  subordonată Consiliului Județean – omul care nu demult era dat afară din funcție pentru „incompetență profesională”.

Cum și-a obținut Tămaș postul în Ministerul Muncii: prin intervenția și sprijinului  deputatului de Maramureș, Gheorghe Șimon, omul pe care la un moment dat Marcel Ciolacu l-a teleportat la Cluj Napoca, să preia frâiele organizației județene a PSD. Daniel Tămaș s-a remarcat, la momentul respectiv, printre fidelii colaboratori ai lui Șimon, alături de Dorin Chirteș, iar câțiva ani mai târziu își primește și răsplata, obținând acest locșor călduț de „consilier” al Ministrului Muncii, Marius Budăi.

La șefia DGASPC Cluj, Daniel Tămaș a ajuns tot cu ajutor politic, imediat după 2012, când conducerea Consiliului Județean Cluj a fost câștigată de „USL” (vechea uniune dintre PNL și PSD), respectiv de președintele Horea Uioreanu și vicepreședintele Ioan Oleleu. Într-un exces de epurare instituțională (eliminarea vechilor funcționari care au făcut echipă cu vechiul lider al Consiliului Județean, Alin Tișe), Ioan Oleleu a fost cel care a insistat ca Tămaș să preia conducerea DGASPC, în ciuda controverselor care-l vizau pe acesta și a scrisorilor angajaților instituției care-i contestau abilitățile de manager.

În 2016, din postura de liberal, Alin Tișe a revenit la conducerea Consiliului Județean Cluj, astfel că el a început răfuiala cu instituția lui Tămaș, înființând o comisie de disciplină, pentru a evalua activitatea managerială. Tișe a lansat în public mai multe reproșuri la adresa lui Tămaș, susținând că ar fi primit mai multe plângeri privind modul în care s-au făcut unele angajări în cadrul centrelor sociale ale DGASPC, dar și legat de unele cheltuieli de investiții angajate de conducerea instituției. În baza constatărilor acestei Comisii, Tămaș a fost sancționat cu tăierea din salariu a unui procent de 20% , pe o perioadă de 3 luni. Ulterior, Tișe și vicepreședintele Marius Mânzat s-au întrunit pentru a-i evalua activitatea lui Tămaș, conform  regulamentului instituției. În calitate de ordonator principal de credite, administrația județeană are această sarcină de a-l evalua pe managerul DGASPC, la final de an. Nota acordată lui Tămaș de către cei doi lideri ai administrației județene a fost de 1,25, adică i s-a acordat alificativul nesatisfăctor.  Plenul Consiliului Județean – care avea atributul de a aproba sau de a respinge acest rezultat al evaluării – a votat favorabil, astfel că lui Tămaș i-a fost desfăcut contractul de muncă.

Cum era de așteptat, Daniel Tămaș a contestat decizia Consiliului Județean în justiție, dar n-a reușit să obținut câștig de cauză. Trei ani a durat acest proces, ca în final instanța să se pronunțe cum că decizia Consiliului Județean din 2017 – prin care Tămaș a fost notat cu nota 1,25, obținând calificativul „nesatisfăctor”  – a fost corectă, și că social-democratul nu mai are ce căuta, oficial, la șefia DGASPC Cluj.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.